7 documentare de pe Netflix care te vor ajuta să ai o viață mai sănătoasă

Academia Barbatilor

Atunci când nu găsim un film bun sau, dimpotrivă, când ne-am săturat de atâtea filme bune (deși cele din această categorie sunt din ce în ce mai rare) ne îndreptăm interesul cinefil către un gen aparte de producții: documentarele. Din filmele documentare învățăm nu numai despre lumea din jurul nostru ci și despre noi înșine. Iar documentarul potrivit poate avea un impact atât de mare asupra noastră încât poate merge până acolo încât să ne schimbe viața.

Sunt o mulțime de documentare pe site-urile de filme dar mai jos ne vom opri asupra a șapte producții foarte interesante pe care le poți vedea pe Netflix. Șapte filme care te vor ajuta să ai un stil de viață mai sănătos și mai bun. Și care pot funcționa ca un adevărat medicament, cu efecte miraculoase.

Fed Up (2014)

Regizoarea Stephanie Soechtig și producătorul Katie Couric declară război total zahărului în acest documentar care demonstrează că, în ciuda reglementărilor guvernului american, nu toate caloriile sunt produse la fel. Zahărul din bomboane e diferit de zahărul din fructe, fiind acel zahăr nociv, care ucide americani (și nu numai) în fiecare zi. De fapt, așa cum arată filmul, numărul deceselor cauzate de zahăr și de diabet s-a dublat din 1977 încoace.

Before the flood (2016)

Un film marca Leonardo Di Caprio, care trage încă un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice, cu focus pe unele zone ale globului în care situația este mai gravă decât în altele. Dincolo de faptul că este genul de documentar în care „o vedetă spune lucrurilor pe nume”, Before the flood e o producție specială datorită scopului său ambițios. Vizităm, astfel, ghețari care se topesc, câmpuri de petrol, habitate indoneziene de elefanți aflați pe cale de dispariție iar Leo pune de fiecare dată punctul pe i, arătând cu precizie care este problema și ce putem face fiecare dintre noi, ca indivizi.

Betting on zero (2017)

Unul dintre mijloacele prin care să trăiești o viață mai bună este să înveți că răspunsurile facile nu sunt întotdeauna cele mai bune răspunsuri. Schemele de marketing multi-level se adresează în special oamenilor ce au o dorință enormă de a fi mai buni. Din păcate, însă, companii precum Herbalife nu au livrat niciodată ceea ce au promis, aducând mai degrabă dezamăgiri. Documentarul urmărește traseul lui William A. Ackman, care a pariat împotriva Herbalife, insistând asupra faptului că aceasta nu e altceva decât o schemă piramidală.

Take your pills (2018)

Mulți oameni din întreaga lume, și în mod special studenții aflați la facultate sub o presiune enormă, au căutat să ia pastile care să-i ajute să rămână într-un exchilibru existențial. Studenților mai tineri li se prescrie ritalin, ca soluție pentru ADHD și alte afecțiuni legate de atenție și de capacitatea de concentrare. Stimulentele prescrise pe rețete sunt parte integrantă a vieții americane, și nu de ieri de azi, ci de peste 50 de ani. Take your pills demonstrează însă, cât de periculoase pot fi aceste pastile și cât de repede creează dependență.

Fat, sick and nearly dead (2011)

Jumătate pe ideea scăderii în greutate, jumătate pe cea a unei călătorii, documentarul Fat, sick and nearly dead îl are în prim-plan pe regizorul și starul Joe Cross care încearcă să scape de o parte dintre cele 140 de kilograme explorând natura obezității în timp ce călătorește în căutarea răspunsurilor legate de obiceiuri, sănătate și viață, în general. Entuziasmul lui Cross e molipsitor.

Sustainable (2016)

Chiar și cei dintre noi care acordăm o atenție deosebită la ceea ce băgăm în gură, nu luăm mereu în calcul modul în care sunt produse alimentele. În acest documentar, Matt Wechsler argumentează ideea că sustenabilitatea duce la produse mai bune, inclusiv faptul că unicele lucruri care îi țin departe de succes pe micii producători și fermieri sunt propaganda și dezinformarea.

Pumping iron (1977)

Înainte de a ajunge… Terminator, Arnold Schwarzenegger a fost bodybuilder și expert în fitness. Mulți americani au făcut prima oară cunoștință cu el grație documentarului Pumping iron și încă din primele momentele ale acestuia îți poți da seama de faptul că omul urma să devină vedetă. Filmul urmărește povestea lui Arnold și a rivalului său, Lou Ferrigno, în pregătirea lor pentru concursul Mr. Olympia. Un documentar foarte motivant, în special pentru cei care merg la sală și se pregătesc din punct de vedere fizic și mental pentru diverse competiții sau doar pentru a se menține în formă.