7 efecte pozitive (sau nu) pe care le are sexul asupra creierului

Academia Barbatilor

Cu toții iubim sexul. Știm cum se face (știm, da?), ba chiar unii îl practicăm frecvent. Te-ai gândit însă vreodată ce efecte poate avea sexul asupra creierului tău? Asupra sănătății mintale? Ar trebui să te gândești, fiindcă… e de bine. Sau nu chiar.

Impactul sexului asupra minții este, de regulă, excelent. Cu toate astea, există și o parte mai puțin bună, așa că, indiferent de consecințe, e bine să ai o idee generală despre efectele declanșate de sex la nivel cerebral. Ca să știi ce și cum să ceri, ba chiar și cât să întinzi coarda.

1 Sexul te calmează

Stresul poate avea un impact devastator asupra naturii umane. El se poate transcrie în migrene, insomnii, probleme cu stomacul, tensiuni musculare etc. Dar există dovezi potrivit cărora, intimitatea fizică și emoțională reduce stresul în cupluri. Un alt studiu a arătat că persoanele care practică actul sexual complet prezintă un nivel de stres mai scăzut decât cele care se masturbează sau fac sex non-coital.

Psihologii explică acest lucru avansând ipoteza conform căreia în timpul actului sexual se eliberează oxitocină, hormonul peptidic care contribuie la construirea și întărirea unei relații. Acesta scade tensiunea arterială și te face să consumi o energie mai mare decât în momentele în care faci antrenament.

2 Sexul îmbunătățește memoria

Deși această teorie a fost momentan testată doar pe șoareci, oamenii de știință cred cu tărie că se poate aplica și la oameni. În studiul care a confirmat această teză, unui șoarece i-a fost permis un singur raport sexual într-o noapte, în vreme ce altuia i s-a permis să facă sex cronic și repetat, vreme de 114 zile. Cercetătorii au analizat nivelul de inteligență al șoarecilor: testat inițial, acesta era egal.

Testați la finalul experimentului, s-a ajuns la concluzia că șoarecele care avusese parte de ședințe repetate de sex era mai inteligent și căpătase o memorie mai bună decât cel care avusese parte de o unică experiență.

Un alt studiu, publicat în Archives of Sexual Behaviour, a sugerat că sexul poate îmbunătăți memoria femeilor. Rezultatele au arătat că femeile care au avut parte de sex prin penetrare puteau să-și amintească mai multe cuvinte abstracte dintr-un test de memorie. Un lucru e cert: sexul stimulează producerea de neuroni noi în hippocampus, zona din creier asociată cu memoria.

3 Sexul calmează durerea

migrene

Foto: 123rf.com

Femeile se plâng uneori de dureri de cap, pentru a evita să facă sex, dar în cazul în care acestea chiar există, ele ar trebui să știe că sexul are un impact pozitiv asupra oricărui tip de durere, de la cele de cap la cele musculare. Deci poate ar trebui încercat, înaintea oricărei pilule.

Neurologii au descoperit că sexul te poate scăpa de migrene: 60% dintre persoanele cu migrene testate în cadrul unui experiment au confirmat faptul că au scăpat de aceasta în urma unei partide de sex, în vreme ce 37% dintre persoanele care aveau o durere de cap au confirmat și ele o îmbunătățire a stării organismului.

Oamenii de știință explică acest lucru prin faptul că în urma sexului se eliberează endorfine, acesta fiind mecanismul care stă la baza calmării durerilor. Din moment ce endorfinele acționează ca un inhibitor al durerii, e clar că sexul ucide migrenele.

4 Sexul poate fi un bun antidepresiv

Un studiu făcut acum mai bine de un deceniu, pe un eșantion de 300 de femei, a dezvăluit faptul că persoanele care făceau sex în mod frecvent aveau mai puține zile depresive decât cele care nu făceau. Apoi, studiul a fost extins și la bărbați și a avut aceleași rezultate. Aceasta e o veste bună, dar paradoxală în același timp: persoanele care suferă de depresie au tendința de a avea un libidou scăzut, așa că ultimul lucru la care s-ar gândi este sexul.

O altă modalitate prin care sexul vine în ajutorul depresiei este că ajută la creșterea încrederii în sine. Cei care fac sex în mod frecvent – fie că sunt sau nu într-o relație stabilă – au un nivel crescut al încrederii vizavi de propria persoană. Iar de aici rezultă și faptul că fac sex mai bine, fiind mai satisfăcuți din acest punct de vedere.

5 Sexul poate fi ca un drog

efectele sexului

Foto: Pinterest

Sexul ne face să ne simțim bine, precum o fac mâncarea, dulciurile sau alte lucruri similare. Deși nu e un drog în adevăratul sens al cuvântului, poate crea dependență. Dacă ai văzut serialul Californication, probabil ai înțeles foarte bine cum și de ce.

Din punct de vedere tehnic, noi avem parte de plăcere datorită dopaminei care activează centrul răsplatei din creier. Acesta este, de altfel, responsabil de faptul că oamenii capătă tot felul de dependențe, inclusiv cea de droguri.

A lua cocaină și a face sex nu e același lucru, dar cauzează reacții chimice relativ similare în creier. Multe stimulente gâdilă acest centru – cafeaua, nicotina, dulciurile și așa mai departe. La fel o face și sexul. Așa apar persoanele care capătă o dependență de sex, care poate părea amuzantă, dar, de fapt, reprezintă o mare problemă pentru partener.

6 Masturbarea îmbunătățește sănătatea mintală

Precum am menționat mai sus, e important să ai încredere în tine însuți. Masturbarea poate contribui la acest lucru. Numeroase studii au arătat că masturbarea nu contribuie doar la eliberarea hormonului fericirii dar are un impact pozitiv asupra imaginii propriului corp, atât la bărbați cât (mai ales) la femei, câtă vreme e practicată în limite normale, fără să devină un obicei obsesiv, care să creeze dependență.

7 Sexul poate provoca amnezii

Dacă joacă un rol pozitiv în privința memoriei, la fel de bine, sexul poate juca și unul negativ, anual înregistrându-se suficient de multe cazuri de persoane care au parte de amnezii din cauza sexului. Aceasta se întâmplă des înainte sau după partide de sex frenetice, iar amnezia poate dura câteva minute sau chiar câteva ore. Pe parcursul acestei perioade, persoana în cauză e incapabilă să-și amintească ce i s-a întâmplat. Partea bună este că nu există efecte pe termen lung și că șansele de a se întâmpla așa ceva sunt mici, dar bine de luat în seamă.

Citește și 20 de lucruri mai puțin cunoscute despre orgasm