7 elemente prin care depistezi un costum ieftin

academia barbatilor

Când cauți să cumperi un costum nou, pe care să-l adaugi colecției din dulap, trebuie să ai în vedere lucrurile de mai jos, esențiale pentru a nu intra în posesia unui produs ieftin și prost, în care să te simți precum Shrek înr-o foaie de ceapă. Respectă-le cu sfințenie, mai ales că sunt relativ simple și țin de repere vizuale:

1 Gulerul

Îndoaie gulerul și uită-te la tivul de sub el. Un costum ieftin va avea acest tiv tras la mașină. Cum poți să-ți dai seama căe vorba de o cusătură de mașină? De regulă vei vedea un triunghi care se reptă în mod identic. Cusătura de mână are forme neregulate. Dacă vezi cusături neregulate, nu ții în mâini un costum ieftin. Dacă vezi cusături de mașină, ai toate șansele să-ți cumperi o porcărie.

2 Găurile pentru nasturi

Pentru mulți oameni, o gaură de nasturi e pur și simplu un lucru funcțional și-atât. Dar pentru un cunoscător, ea spune multe despre costumul respectiv. Poate să spună chiar și despre locul în care a fost făcut costumul. Iar distincția o face, din nou, cusătura: mașină de cusut versus cusătură manuală. Dacă gaura de nasture a cusută manual, costumul e de calitate. Dacă nu, ai un produs de serie. O gaură de nasture scămoșată e un alt semn de costum ieftin. Sunt găuri de nasturi pe interiorul cărora poți vedea materialul – iar acesta e cel mai nepotrivit mod de a lucra un costum.

3 O rezervă de material

De ce ai avea nevoie de așa ceva? Dacă îți vei strica haina, e bine să ai un pic de material de rezervă. La un costum ieftin, acei 3 metri și ceva de material reprezintă, probabil, cea mai scumpă parte a lui, prin urmare producătorii încearcă să taie din colțuri și să reducă la minim cantitatea de material folosită. Cel mai ușor lucru pentru a depista dacă există o rezervă este să te uiți la pantaloni. Întoarce-i pe dos și fii atent la cusăturile de pe interior și la îndoituri. Dacă există 2-3 cm de material nefolosit, atunci există șanse ca acela să nu fie un costum ietin. În caz că a rămas foarte puțin material neutilizat, producătorul s-a zgârcit.

4 Cusătura

Mai întâi, privește cum arată cusătura căptușelii, la mânecă și la capătul acestuia. Dacă aceasta e cusută de mână, costumul e de calitate. Dacă nu… lucrurile stau diferit. Există două feluri: la un singur capăt, făcută foarte strâns (iar acesta  e un costum ieftin) și cusută mai larg, lucru care se face întotdeauna atunci când vorbim despre o cusătură de mână. Așa cu lucrul de mână poate fi foarte divers, la fel poate fi și cel de mașină, așa că această identificare poate părea un pic dificilă. Dar răspunsul calității este întotdeauna lejeritatea, în această privință.

5 Nasturii

Cele mai ieftine costume au nasturi de plastic. Uneori, nasturii arată de parcă ar fi pictați și asta pentru că… realmente așa și sunt. Există și nasturi din plastic care arată de parcă ar fi din corn iar în acest caz e greu să faci diferența. Poți lua doi nasturi diferiți și să le faci testul sunetului, dându-le un bobârnac. Cornul este în mod evident mai greu și e mai plăcut la atingere, mai fin și are o strălucire naturală. Plasticul nu e bun, fiindcă se rupe ușor, apoi trebuie să coși alt nasture și nu e floare la ureche să găsești unul identic. Un alt semn de calitate îl reprezintă nasturii făcuți din corozo – un produs din semințele anumitor palmieri, de o culoare ușor inconsistentă și nu la fel de regulați precum cei făcuți la mașină. Avantajul acestora e că pot fi colorați, practic, în orice culoare. Concluzia e una singură: nasturii de plastic sunt puși pe costume ietfine.

6 Căptușeala

Un alt mod de a depista un costum ieftin este să identifici dacă acesta are căptușeala din poliester. Costumele de calitate sunt căptușite uneori cu vâscoză (care e mai puțin scumpă) sau, în cazul celor de top, cu mătase sau bumbac. Cele ieftine vor avea întotdeauna o căptușeală de poliester. Prin lege, producătorii sunt obligați să scrie pe etichetă din ce e realizat costumul, prin urmare caut-o și vezi ce descoperi. O căptușeală de poliester nu doar că trage mult în jos calitatea costumului dar te va încinge și te va face să nu te simți deloc confortabil.

7 Materialul în sine

Majoritatea costumelor de calitate sunt făcute 100% din lână. Problema e că producătorii adaugă uneori unul sau două procente din fibră artificială și, în ciuda acestui lucru, pe etichetă să apară tot 100% lână. Atenție, totodată, și la etichetele false, care te pot induce major în eroare, și care sunt prezente în special pe costumele făcute în Asia. Unele costume de calitate sunt realizate din lână și cașmir. Uneori au mătase, alteori in sau bumbac dar important e să te asiguri că cel pe care-l cumperi nu are fibre artificiale, nylon, poliester sau orice alt element care nu e natural. Materialele artificiale au tendința de a da costumului o strălucire de nedorit.

Concluzia:

Dacă ești atent la aceste 7 elemente în timp ce îți cauți un costum într-un magazin, în mod cert vei putea depista produsele ieftine și nu vei da banii pe ceva care nu merită purtat. În același timp, însă, nu uita că în primul rând un costum trebuie să-ți vină bine, fiindcă altfel, oricât de bună ar fi calitatea lui, rezultatul e dezastruos și banii sunt irosiți inutil.