7 experiențe de trăit în Budapesta

Academia Barbatilor

Budapesta e unul dintre cele mai frumoase orașe europene. Capitala Ungariei este un mix fascinant de istorie și relaxare contemporană, iar atracțiile urbei sunt multe și variate, de la muzee la ape termale și clădiri cu povești fascinante. Românii din vestul țării ajung lesne în Budapesta, dar orașul se poate transforma foarte ușor într-o destinație de city break pentru oricine. Mai jos îți propunem 7 experiențe de trăit în Budapesta, într-o vizită de câteva zile pe tărâmuri maghiare.

Băile termale Szechenyi

experiențe budapesta
Foto: Pixabay

Pe timp de zi, Băile Szechenyi sunt o oază de liniște în mijlocul agitatului oraș: aici ai parte de celebrele ape termale budapestane, laolaltă cu tratamente, saune, masaje – toate într-o clădire turcească ridicată în secolul 20. Ce se întâmplă, însă, într-o noapte de weekend? Lucrurile iau o turnură neașteptată: începe Sparty-ul!

Du-te la Băile Szechenyi dacă vrei să fii pamperizat și să te simți ca un rege al apelor termale. În cazul în care-ți plac petrecerile, fă o vizită sâmbăta seara, atunci când vei descoperi că alcoolul curge în valuri, muzica electronică răsună din difuzoare și lumea se distrează în apă. Tu alegi!

Pantofii de pe malul Dunării

experiențe budapesta dunare
Foto: Pixabay

Nu, nu și-a uitat nimeni pantofii pe malul Dunării, ci e vorba despre un memorial emoționant, dedicat celor 3500 de persoane ucise de fasciști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O sculptură ce reprezintă 60 de perechi de pantofi din fier, realizată de Can Togay și Gyula Pauer, plasată pe malul fluviului care împarte orașul în două. Cei 3500 de civili uciși (între care 800 de evrei) de către reprezentanții partidului pronazist Crucile cu Săgeți au ordonat victimelor să-și scoată pantofii înainte de a fi executați și trupurile lor să se prăbușească în Dunăre.

Insula Margareta

experiențe budapesta margareta
Foto: alchetron.com

Insula Margareta, care se întinde pe o lungime de 2,5 km în mijlocul Dunării, este un spațiu verde absolut impresionant prin liniștea și tranchilitatea pe care o oferă. Legată atât de Buda cât și de Pesta prin poduri la ambele capete, insula e locul în care te duci să te recreezi, să alergi sau să meditezi. Ia-ți o carte și citește-o în grădina de trandafiri sau stai la soare în grădina japoneză. Lângă podul Margareta se află o fântână muzicală care pornește de patru ori pe zi, o mică grădină zoologică și câteva cafenele.

Cartierul evreiesc

experiențe budapesta
Foto: 123rf.com

Cunoscut și sub denumirea de Districtul 7, Cartierul Evreiesc este epicentrul vieții de noapte din zona cool, fiind tixit cu baruri, cafenele și restaurante. Practic, dacă ești pasăre de noapte, nopțile tale încep și se termină aici, pentru că ai multe de făcut și mult de colindat, de la locuri populare de clubbing, precum Szimpla Kert, la baruri de top, precum Instant, care s-a unit recent cu tărâmul de distracție Fogas Haz, oferind spectacole techno până la 6 dimineața.

În Cartierul Evreiesc se află și câteva dintre cele mai bune locuri în care poți lua masa, de la mâncarea stradală ce poate fi cumpărată nonstop pe strada Karavan (aflată după colț de Szimpla Kert) la Kőleves – un local ungaro-evreiesc, cu meniu eclectic.

Casa groazei

experiențe budapesta
Foto: Pixabay

Bulevardul Andrássy, numărul 60. O adresă care pe vremuri inspira teamă, fiind locul în care își avea birourile poliția secretă. Dar din anul 2002, în această casă s-a deschis un muzeu care comemorează victimele regimurilor fascist și comunist.

Muzeul se întinde pe patru etaje și adăpostește o colecție interesantă de obiecte amestecate cu ecrane interactive prin intermediul cărora poți asculta relatările supraviețuitorilor celor două crunte regimuri. Cea mai fascinantă zonă e subsolul, acolo unde erau ținuți prizonierii Partidului Crucilor cu Săgeți.

Bastionul pescarilor

experiențe budapesta bastionul pescarilor
Foto: Pixabay

Construit între 1895 și 1902 pentru a sărbători 1000 de ani de la fondarea statului maghiar, Bastionul pescarilor e o impresionantă terasă în stil neo-gotic, situată pe malul Dunării dinspre Buda, mai exact pe Dealul Castelului. Numele vine de la ghilda pescarilor, care era responsabilă cu apărarea orașului în Evul Mediu.

Ar trebui să ajungi la Bastion pentru că de aici poți face niște fotografii superbe, având parte de un peisaj unic asupra Dunării și a celuilalt mal. Urcă-te într-unul dintre turnulețele ornate (sunt 7 și reprezintă cele 7 triburi maghiare care s-au așezat în Câmpia Panoniei) și privește la ambarcațiunile care-și fac drum, leneșe, pe Dunăre. Apoi pășește într-una dintre cele mai cunoscute patiserii ale orașului, aflată în apropiere – se numește Ruszwurm și are în spate o istorie de peste 200 de ani.

Cramele Faust

experiențe budapesta
Foto: wildgarlicsoup.wordpress.com

O cramă istorică, aflată sub Castelul Buda – locul perfect pentru a face o degustare de vinuri provenite din cele 22 de regiuni viticole ale Ungariei. Aici ai oportunitatea de a gusta și din tradiționala palinka de fructe, iar un somelier te va ajuta în această călătorie bahică, punându-ți la dispoziție cele mai bune vinuri. Există o gamă variată de degustări la care poți participa, în funcție de cât de mult timp ai la dispoziție și, desigur, de cât vrei să cheltuiești. Din cauza mărimii cramei, e recomandabil să faci o rezervare în prealabil.

Citește și: Top 7 lucruri de făcut gratis în Roma