7 expoziții interesante de văzut în 2020

Academia Barbatilor

Muzeele din întreaga lume atrag din ce în ce mai mulți vizitatori. Cifrele spun totul: în 2018, Muzeul Luvru a primit 10 milioane de oaspeți, în vreme ce aproximativ 7 milioane au trecut pragul Muzeului Metropolitan de Artă, din New York. Aceasta e dovada că există un interes din ce în ce mai mare vizavi de artă și design. De aceea, diversele instituții internaționale caută noi mijloace pentru a atrage acești pasionați. Iar anul 2020 nu stă rău deloc în privința evenimentelor expoziționale ce se arată la orizont. Iată 7 dintre cele mai interesante:

„Picasso și hârtia”

picasso

Perioada: 25 ianuarie – 13 aprilie Locul: Royal Academy of Arts, Londra

Muzeul Cleveland și Muzeul Național de Artă Picasso au pus la cale un moment expozițional care se axează exclusiv pe lucrările lui Pablo Picasso făcute pe hârtie. Prezentarea are loc la Royal Academy of Arts din Londra și include peste 300 de lucrări ale artistului, între care colaje, sculpturi, desene, fotografii de arhivă și multe altele.

Piesele notabile ale colecției scot în prim-plan colaje cubiste, scheciuri și studii pentru tabloul Domnișoarele din Avignon, uriașul tablou în ulei pictat de Picasso în 1907, parte a unei serii ce prezintă nuduri ale unor prostituate de pe o stradă din Barcelona.

„Tyler Mitchell: I Can Make You Feel Good”

Perioada: 25 ianuarie – 18 mai Locul: International Center of Photography, New York

Tyler Mitchell, fotograful și regizorul de 24 de ani, aflat în plină ascensiune, cunoscut pentru portretul lui Beyonce de pe coperta revistei Vogue, își lansează primul spectacol muzeistic la International Center of Photography, din New York. Intitulată „I can fell good” (Te pot face să te simți bine), prezentarea este unul dintre show-urile inaugurale din noua clădire ICP, aflată în Lower East Side. De remarcat că Tyler este primul fotograf afro-american (și cel mai tânăr, la 23 de ani) care a realizat coperta revistei Vogue în cei 125 de ani de istorie ai acesteia.

Expoziția include lucrări de print, video-uri și alte opere care explorează conceptul lui Mitchell intitulat Black visual utopia. Unul dintre punctele de interes ale ei este instalația video Idyllic Space, realizată din astro turf și garduri albe, care încurajează vizitatorii muzeului „să se așeze și să privească scene unde protagoniști sunt tineri de culoare care se bucură de plăcerile simple ale vieții în medii suburbane și în care apar sensibili și liberi”.

Retrospectiva Andy Warholl

andy warhol

Perioada: 12 martie – septembrie 2020 Locul: Tate Modern, Londra

În luna martie, Tate Museum va organiza prima retrospectivă majoră a lucrărilor lui Andy Warhol din ultimii 20 de ani. Vor fi expuse lucrări rare ale simbolului curentului pop-art, inclusiv printuri ubicuue reprezentând-o pe Marilyn Monroe, sau obiecte precum sticle de Coca Cola și conserve Campbell’s. În prim-plan vor fi 25 de lucrări din seria Ladies and Gentlemen, care prezintă portrete ale transsexualilor și „reginelor” black și latino.

Retrospectiva Niki de Saint Phalle

Perioada: 5 aprilie – 7 septembrie Locul: MoMA PS1, New York

În primăvară, MoMA PS1 găzduiește prima expoziție dedicată muncii și vieții influentei artiste și activiste Niki de Saint Phalle. Prezentarea include 100 de lucrări, din perioada de început a anilor ’70 până la moartea ei, în anul 2002. La instituția din Long Island vor fi expuse sculpturi în aer liber, tablouri, desene, bijuterii și material de arhivă. Artista este cunoscută pentru faptul că submina practicile artistice tradiționale, croindu-și cărarea personală printr-un stil aparte.

„Norman Rockwell: Imagining Freedom”

Norman Rockwell

Perioada: 3 mai – 23 august Locul: Denver Art Museum

Celebrul ilustrator american Norman Rockwell este subiectul unei importante expoziții organizate la Muzeul de Artă din Denver și intitulată „Imagining freedom” (Imaginarea libertății). Aceasta se va axa pe lucrările lui Rockwell care explorează noțiunea celor „patru libertăți”, exprimată de Franklin Roosevelt în istoricul său discurs din anul 1941. Rockwell e binecunoscut pentru detaliatele ilustrații care au marcat paginile publicației The Saturday Evening Post, reclamele publicitare precum Moș Crăciun care bea Coca Cola și lucrările cu substrat politic, despre inegalitatea rasială, muncă și al Doilea Război Mondial.

Retrospectiva Henri Matisse

Henri Matisse

Perioada: 13 mai – 31 august Locul: Centrul Pompidou, Paris

Centrul Pompidou din Paris omagiază cea de-a 150-a aniversare de la nașterea lui Henri Matisse cu o imensă expoziție care va prezenta numeroase lucrări aparținând celebrului artist francez. Lucrările clasice vor fi împrumutate de la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris și de la muzeul din Grenoble. Expoziția va fi împărțită în nouă secțiuni în care se va diseca prolifica activitate a artistului, din 1890 în 1950. Un alt punct de atracție va fi relația lui Matisse cu alți cunoscuți autori, prezentând, de pildă, ilustrațiile făcute pentru poemele lui Mallarmé și Louis Aragon.

“Tracey Emin/Edvard Munch: The Loneliness of the Soul”

munch

Perioada: 15 noiembrie 2020 – 28 februarie 2021 Locul: Royal Academy of Arts, Londra

În luna noiembrie, Academia Regală de Artă a Marii Britanii organizează o expoziție dinamică în care va prezenta lucrările artistei Tracey Emin, care își exprimă fascinația față de opera maestrului expresionist Edvard Munch. Unul dintre primele exemple ale tributului lui Emin pentru Munch poate fi văzut în filmul Homage to Edvard Munch and all my dead children (Omagiu lui Edvard Munch și tuturor copiilor mei morți). Acesta se deschide cu artista care, complet goală, stă într-o poziție de fetus pe un jet de lemn amplasat în fiordul din Asgardstrand, un pitoresc orășel norvegian în care Munch a pictat câteva dintre celebrele sale lucrări. Expoziția e organizată în colaborare cu Muzeul Munch din Oslo.

Citește și: 7 muzee de neratat din Europa