7 expresii din jargonul barului, care te vor ajuta să înțelegi mai bine ce bei

Academia Barbatilor

Știi momentul acela când ești într-un bar cu prietenii, sau poate cu prietena, și comanzi o băutură sau un cocktail din meniu iar barmanul te întreabă, sec, „on the rocks”? Iar tu nu știi ce să-i răspunzi: dacă să-i arzi una ca să-l aduci înapoi la realitate de pe stâncile pe care se află sau dacă să îndrăznești să te trezești cu două-trei pietre în pahar, pe care mai târziu să le molfăi sub privirile stupefiate ale asistenței.

OK, nu ești chiar atât de absurd, dar am dat acest exemplu extrem pentru a înțelege că articolul de față este despre acele expresii tipice barmanilor, care te pot pune în încurcătură dacă nu știi la ce se referă. Dacă le cunoști, e un bun prilej să te dai mare în fața persoanei cu care ești în bar și care, poate, a făcut deja ochii de melc atunci când a auzit de „stâncile” pe care barmanul se pregătește să o cocoațe cu forța.

Deci hai să vedem ce înseamnă acestea, cu mențiunea că la majoritatea am păstrat termenul din limba engleză. Unele s-ar traduce prea caraghios, altele sunt consacrate și, în final, probabil nu frecventezi doar barurile din România ci îți place să intri și în cele de pe alte meleaguri.

With a twist

Mulți au impresia că a adăuga fructe în băuturi e doar o chestiune de decorare însă lucrurile nu stau întotdeauna doar așa, impactul vizual fiind completat de plusul de gust pe care îl poate aduce prezența unui fruct. De pildă, coaja de portocală, obținută cu ajutorul unei unelte speciale ce seamănă cu un cutter, tăiată în spirală și atârnată de marginea paharului, este unul dintre motivele pentru care băutura e servită „with a twist”.

Simplu / Neat

Simplu înseamnă simplu și-atât. Fără gheață, fără apă, fără alte ingrediente. Multor persoane le place să servească la temperatura camerei anumite tipuri de brandy sau de whisky, așa că sunt întrebate înainte. Orice băutură servită în acest fel va fi sorbită și nu dată peste cap precum un shot, așa cum mai vezi prin filme.

Cu gheață / On the rocks

Lăsând gluma la o parte, e unul dintre cei mai comuni termeni în privința servitului unei băuturi. Când barmanul te întreabă „On the rocks?”,  face ca să știe dacă vrei licoarea cu gheață. Ține de tine dacă vrei să bei un whisky sau altă tărie „cu gheață” sau „simplu” dar nu e o rușine, dacă nu ești sigur, să întrebi barmanul cum merge mai bine respectiva băutură.

Straight up

Pentru că întotdeauna există și o cale de mijloc, pe acest drum dintre „on the rocks” și „neat” apare „straight up”, formulă aproape implicită pentru cocktailuri de genul margaritei. Straight up presupune gheață pisată care, odată pusă în pahar, nu se topește imediat pentru a dilua băutura și aromele ei.

Virgin

Când ești virgin înseamnă că nu ai făcut niciodată sex. Când bei o băutură „virgină” înseamnă că ești cu mașina sau că te doare ficatul. Majoritatea cocktailurilor pot fi virgine, după cum există cocktailuri special făcute în acest sens. În mod cert ai văzut prin meniuri ceva de genul „Safe sex on the beach”. E „safe” pentru că e „virgin” și nu are de-a face cu alcoolul.

Murdar / Dirty

A bea „dirty” nu presupune că barmanul nu a spălat paharul. De regulă, această expresie e folosită atunci când comanzi un martini iar barmanul adaugă un pic de suc din cel în care se păstrează măslinele. Băutura își va pierde din claritate, schimbându-și culoarea, iar gustul va deveni ușor sărat.

Aperitiv/Digestiv

Acești termeni indică momentul în care ar trebui consumate băuturile respective. Un aperitiv se consumă înainte de masă, pentru a stimula pofta de mâncare. Prin urmare, aperitivele sunt de regulă seci și nu dulci – gin sau vermut. În mod evident, un digestiv se consumă după masă, pentru a ajuta digestia. Digestivele sunt dulci – brandy, porto, limoncello, amaretto, cointreau etc.