7 festivaluri muzicale de top din Europa pe care să nu le ratezi

Academia Barbatilor

Organizarea festivalurilor de muzică e unul dintre cele mai hip lucruri pe care le oferă calendarul anual al evenimentelor culturale. În ultimii ani am avut de-a face cu o adevărată explozie a festivalurilor muzicale organizate în România, absolut toate având au avut un succes enorm încă de la primele ediții.

Ne pregătim pentru începerea unui noi sezon de festivaluri, cu lineup-uri din ce în ce mai interesante iar în cele ce urmează ieșim un pic din zona Carpaților (reîntorcându-ne, la final) pentru a îmbina prezența la un eveniment muzical cu eventuala explorare a destinației turistice în care se desfășoară acesta. Prin urmare, propunerile noastre sunt:

Primavera Sound (Catalonia)

Barcelona, 30 mai – 2 iunie / primaverasound.com / de la 150 euro

Artiști: Bjork, Fever Ray, Nick cave and The Bad Seeds, Sparks, Arctic Monkeys, Lorde etc

Încă din anul 2001, Primavera Sound s-a impus drept unul dintre cele mai bine organizate festivaluri europene, mereu atractiv pentru cei care vor să fie în trend. Indie-rock este curentul de bază dar în uriașul parc urban în care se desfășoară festivalul vei găsi de toate, de la black metal la noise, de la techno la hiphop. Numărul invitaților este uriaș iar cele patru zile de festival promit și în 2018 o desfășurare de forțe greu de egalat.

Secret Solstice (Islanda)

Reykjavik, 21-24 mai / secretsolstice.is / de la 175 euro

Artiști: Stormzy, J Hus, Egyptian Lover, Skream, Slayer, Bonnie Tyler, Steve Aoki, etc

Islanda, în general și Reykjavik, în particular, sunt locuri speciale, pe care ar trebui să le vizitezi măcar o dată în viață. Și dacă ești un fan al festivalurilor, ce prilej mai bun ar fi decât acest Secret Solstice, cel mai mare festival al Islandei, care se desfășoară pe parcursul a 96 de ore? Fă abstracție de faptul că Bonnie Tyler apare pe același afiș cu rockerii de la Slayer: aflat la a cincea ediție, Secret Solstice combină scena cu acțiunea din cort, cu concerte în locuri fabuloase, precum în interiorul ghețarilor sau în peșteri subterane. Techno, hip-hop, indie, R&B, metal & pop… sigur găsești ceva să-ți placă!

Exit (Serbia)

Cetatea Petrovaradin din Novi Sad, 12-15 iulie / exitfest.org / 67 euro

Artiști: David Guetta, Grace Jones, LP, Fever Ray, Idles, Ziggy Marley, Richie Hawtin etc

Exit se desfășoară într-o cetate din secolul 18, pe marginea unei stânci care stă să se prăvălească în Dunăre. Novi Sad nu e așa departe, în special pentru cei care locuiesc în vestul României și care cu siguranță știu ce înseamnă pofta de muzică a sârbilor, indiferent de gen. Dar dacă tot am amintit de genuri, la Exit te așteaptă trupe și artiști care cântă de la black metal la folk balcanic. Concertele principale se desfășoară în Dance Arena, un vast amfiteatru din zona șanțului cetății, ora de începere a show-ului fiind 8 dimineața, când ritmurile techno dau startul nebuniei.

Sziget (Ungaria)

Budapesta, 8-15 august / szigetfestival.com / 299 euro abonament pe 7 zile

Artiști: Arctic Monkeys, Gorillaz, Dua Lipa, Lana del Rey, Mumford & Sons, Shawn Mendes, Liam Gallagher, Little Dragon, Lykke Li, Bastille, Parov Stellar, Kygo etc

Vorbim despre un clasic cunoscut românilor, mulți dintre aceștia onorându-l cu prezența de-a lungul ultimilor 25 de ani. E suficient să te uiți la artiștii care vor onora acest festival desfășurat vreme de o săptămână pe o insula din mijlocul Dunării și vei realiza că vorbim despre la creme de la creme. 1000 de reprezentații! Care pun accent pe underground metal și techno, fără a exclude însă celelalte genuri. Pe care le vei întâlni în diverse locuri amenajate special, precum satul reggae, zonele de operă și jazz, muzeul, teatrul stradal etc.

Meadows in the Mountains (Bulgaria)

Munții Rodopi, 7-10 iunie / meadowsinthemountains.com / 140 euro

Artiști: Ramzi, Idjut Boys, Nick The Record etc

Fac și bulgarii festivaluri frumoase, în special atunci când le organizează în munți, precum cel de care vorbim aici. O atmosferă magică, aparte, construită de la an la an fără un marketing spectaculos ci mai degrabă… natural, din gură-n gură. Scenele sunt amplasate în pădure, în fiecare seară se fac focuri de tabără iar participanții campează sau se cazează într-un sătuc din apropiere, o experiență unică, în felul ei. Distracția se termină cu un afterparty lângă o piscină gigantică, ce ține de un spa.

Pohoda (Slovacia)

Trencin, 5-7 iulie / pohodafestival.sk / 99 euro

Artiști: The Chemical Brothers, Jamie Cullum, St.Vincent, LP. Ziggy Marley etc

Ceea ce deosebește acest festival slovac de verișorii lui vest-europeni este faptul că organizatorii îl declară eco-friendly. Lineup-urile includ o mulțime de genuri muzicale, băutura are prețuri rezonabile și de la an la an publicul e mai numeros. Scenele se află într-un câmp deschis, la Trencin, 120 km distanță de Bratislava.

Electric Castle (România)

Castelul Banffy, Cluj Napoca, 18-22 iulie / electriccastle.ro / 118 euro

Artiști: Groove Armada (DJ Set), Damian Marley, London Grammar, Jessie J, St.Germain, Vița de Vie, Vunk, Class etc

Foto via Gazeta de Cluj

Nu putem lăsa în afara listei unul dintre festivalele românești care fac furori în ultimii ani. O experiență culturală complexă care are loc an de an pe terenurile de lângă Castelul Banffy, în apropiere de Cluj Napoca. O fericită îmbinare a muzicii cu arta, tehnologia și un concept vizual inovativ. De dimineață până la lăsarea întunericului, de la scenele indoor până la piscina la care te poți răcori sau la hamacurile în care te poți relaxa sorbind un pahar de vin, la Electric Castle nu ai niciun minut în care să te plictisești. Cu speranța că, totuși, nu va ploua.

Citește și despre 7 festivaluri nebune din întreaga lume