7 filme despre pandemii pe care să le vizionezi în vremuri de… pandemie

Academia Barbatilor

Traversăm o perioadă dificilă, iar faptul că suntem blocați la domiciliu ne aduce în situația de a ne dedica mai mult activităților precum lectura și vizionarea de filme. Pentru a fi în temă cu subiectul momentului și pentru cei care au „curaj” să le urmărească, am întocmit o listă cu 7 filme ce au ca subiect pandemiile, pe care să le vizionezi în vremuri de… pandemie. Nu este o listă de „panică”, ci sunt filme din care putem trage unele concluzii, inclusiv în legătură cu modul în care ar trebui să (nu) acționăm în situații disperate:

I am Legend (2007)

Cu: Will Smith

Un virus născut în laboratoare a ucis cea mai mare parte a populației planetei, transformând majoritatea supraviețuitorilor în canibali mutanți, numiți „căutători ai întunericului”. O mică parte a oamenilor sunt imuni la acest virus, între aceștia aflându-se fostul medic militar Robert Neville, interpretat de Will Smith. Neville încearcă să găsească un leac pentru boala provocată de virus, în același timp ucigând „darkseeker”-ii și transmițând mesaje în eter, pe calea undelor radio.

Contagion (2011)

Cu: Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Kate Winslet

Beth (Paltrow) se întoarce în Minneapolis dintr-o călătorie în Hong Kong și se îmbolnăvește, un virus misterios punând stăpânirea pe viața ei și a fiului ei. Oamenii de știință încep să lucreze temeinic pentru a găsi originea virusului și a crea un vaccin, dar pe măsură ce teoriile conspiraționiste se întețesc, panica pune stăpânire pe populație, ducând la haos și violență. Situația degenerează atunci când oamenii realizează că viețile tuturor sunt în mare pericol. Contagion este filmul care propune unul dintre cele mai terifiante scenarii în legătură cu situația în care ne aflăm chiar acum.

28 Days later (2003)

Cu: Cillian Murphy

Un grup de luptă pentru protecția animalelor eliberează în Marea Britanie câțiva cimpanzei infectați cu un virus extrem de contagios, care se răspândește rapid în rândurile populației. În doar 28 de zile, oamenii sunt transformați în creaturi cu aspect de zombies. În timp ce răspândirea virusului ia amploare în UK, patru supraviețuitori își unesc forțele pentru a găsi un loc sigur și lipsit de griji. Dar în curând realizează că nu doar virusul e cel de care trebuie să se teamă.

Train to Busan (2016)

Cu: Yoo Gong

Pe lângă faptul că știu cum să trateze o pandemie (s-a demonstrat acum), sud-coreenii fac niște filme excepționale, din toate punctele de vedere. Printre acestea se numără și Trenul spre Busan, care are ca temă răspândirea unui virus ce transformă oamenii în zombies în Coreea de Sud. La începutul epidemiei, o persoană infectată sare într-un tren și provoacă panică printre pasageri. Unii sunt infectați, iar ceilalți realizează că zombies-ii pun stăpânire pe oraș, așa că luptă să ajungă în zona declarată carantină.

The Andromeda Strain (1971)

Cu: James Olson

Dacă-ți plac filmele vechi, poți încerca această ecranizare a celebrului roman Germenul Andromeda, scris de Michael Crichton în 1969. În urma prăbușirii unui satelit militar american într-un orășel din New Mexico, majoritatea rezidenților acestuia mor într-un timp scurt. Se descoperă apoi că un organism extraterestru se afla pe satelit, iar armata trimite o echipă de oameni de știință pentru a investiga ce se întâmplă. Patru medici realizează apoi că trebuie să facă față unui fenomen sinistru, pe care trebuie să-l stopeze înainte ca efectele lui să facă ravagii în rândurile populației.

12 Monkeys (1995)

Cu: Bruce Willis, Brad Pitt

În anul 2035, populația planetei a fost „măturată” de un virus misterios. Condamnatul James Cole (Willis) e trimis înapoi în timp pentru a descoperi originile acestui virus. La întoarcere, e considerat bolnav fiindcă suferă de stări delirante, motiv pentru care e trimis într-o instituție de boli mintale, unde întâlnește doi oameni care ar putea să-l ajute și care ar putea să se implice în rezolvarea pandemiei.

Outbreak (1995)

Cu: Dustin Hoffman, Morgan Freeman

O maimuță adusă în America din jungla africană poartă după ea un virus periculos, foarte contagios și mortal. Traficantul care încearcă s-o vândă se îmbolnăvește, maimuța evadează și de aici până la declanșarea epidemiei nu mai e decât un mic pas. Între timp, câțiva membri ai guvernului și armatei încearcă să găsească o soluție pentru a stopa răspândirea virusului, în vreme ce restul fac eforturi să păstreze secretul pentru a nu declanșa panica.

Citește și: Top 10 cele mai mari pandemii din istorie