7 filme pe care le așteptăm cu sufletul la gură în 2020

Academia Barbatilor

2019 a fost un an bun pentru industria filmului. Nu doar pentru că am văzut continuările câtorva francize de succes (Avengers, Star Wars, Toy Story etc) ci și fiindcă am avut ocazia să vedem câteva filme „adevărate”, între capetele de afiș stând cu mândrie The Irishman, Once upon a time in Hollywood sau The two popes.

Dacă ne aruncăm o privire peste lista cu filmele care își anunță premiera în 2020, am spune că viitorul (apropiat) sună bine. Am selectat în cele ce urmează câteva dintre cele mai așteptate producții ale noului an, toate urmând a stârni în mod cert comentarii de tot felul în rândurile fanilor din întreaga lume.

Bad Boys For Life

Premiera: 17 ianuarie. Gen: acțiune, comedie. Regia: Adil El Arbi, Bilall Fallah

Ultima oară când i-am văzut împreună pe marele ecran pe Will Smith și Martin Lawrence a fost în 2003. Și chiar dacă niciunul dintre cele două filme Bad Boys nu este o operă de artă, ele au conținut suficient de multă acțiune și distracție cât să te facă să le urmărești cu mare plăcere. Acest new entry pare să continue tradiția: explozii, focuri de armă și comentarii ironice din partea „băieților răi” Lawrence și Smith. Nu vom avea un film de Oscar, dar nu acesta e scopul.

A Quiet Place part II

Premiera: 20 martie. Gen: horror, s.f.. Regia: John Krasinski

În 2018, A Quiet Place a fost unul dintre cele mai interesante și surprinzătoare filme ale anului, horror-ul desfășurat într-o liniște aproape totală având un mare succes. Motiv pentru care s-a făcut și continuarea, de această dată așteptările fiind mari. Aceeași Emily Blunt (soția regizorului) va fi prezentă în rolul principal, doar că acum familia Abbott trebuie să facă față terorii din lumea exterioară, în care creaturile ce se ghidează după zgomote își fac de cap.

No Time To Die

Premiera: 8 aprilie. Gen: acțiune, aventură. Regia: Cary Joji Fukunaga

În mod cert, Daniel Craig a fost unul dintre cei mai buni actori care au intrat în pielea Agentului 007 (au fost opt la număr). Pentru el, No Time To Die va fi ultimul „cartuș”, așa că sperăm să părăsească rolul James Bond în stil mare. Vom avea o acțiune care-l va include în chip de misterios răufăcător pe Rami „Freddie” Malek, iar producătorii promit că al 26-lea episod al seriei va fi cel mai spectaculos. La urma-urmei, știm foarte bine că filmele cu James Bond sunt ca un fel de pizza: până și ticăloșii din ele au stil.

Greyhound

Premiera: 8 mai. Gen: acțiune, dramă. Regia: Aaron Schneider

Și în lumea filmului, ca în gastronomie, să zicem, unde plăcinta de mere merge foarte bine cu crema de vanilie, se poate spune că filmele de război se „asortează” perfect cu Tom Hanks. Sau invers. Să ne gândim la Saving Private Ryan și chiar la Forrest Gump, precum și la faptul că a produs și a „povestit” The Pacific, o continuare la mult lăudatul Band of Brothers. Ei bine, în 2020, Hanks se întoarce în această zonă cu Greyhound, un thriller naval bazat pe romanul The Good U-boats, scris de C.S. Forester, care urmărește povestea unui skipper de pe o navă americană dintr-un convoi vânat de submarinele germane în timpul războiului.

Fast & Furious 9

Premiera: 22 mai. Gen: acțiune. Regia: Justin Lin

Dacă includem spinoff-ul, au fost lansate deja nouă filme sub genericul Fast & Furious, prin urmare acesta ar fi al zecelea. La care se adaugă încă două aflate în lucru. În ultimele două decenii au avut premiera atât de multe filme cu mașini, încât te-ai aștepta ca publicul să fi obosit în legătură cu acest subiect.

Dar e posibil să te înșeli, fiindcă franciza lui Vin Diesel e una dintre cele mai de succes de pe acest segment și numai ultimul film, în care strălucesc Dwayne Johnson și Jason Stathan, a făcut peste 600 milioane de dolari. Cum fiecare nou „episod” e mai intens și mai plin de adrenalină, se presupune că și „number 9” va fi un succes, cu atât mai mult cu cât îi va avea în distribuție pe Vin Diesel, Charlize Theron și Helen Mirren.

Top Gun: Maverick

Premiera: 26 iunie. Gen: acțiune, dramă. Regia: Joseph Kosinski

Nu se întâlnește foarte des situația ca succese imense din trecut să primească o continuare după mulți ani. Se pare, însă, că vom vedea câteva exemple în 2020, iar Top Gun: Maverick e cel mai mare dintre ele. 30 de ani au trecut de când tinerelul Tom Cruise „lua respirația” blondei Kelly McGillis. Acum, în vreme ce Kelly resimte acut trecerea anilor, și nu mai poate face față rigorilor unei apariții sexy, Tom își menține tonusul și o „adoptă” pe Jennifer Connelly într-un sequel cu o poveste „crăpată” pe la colțuri, dar gata să ofere un spectacol ce se va desfășura nu doar în aer.

Dune

Premiera: 18 decembrie. Gen: s.f. Regia: Denis Villeneuve

Romanul Dune, al scriitorului Frank Herbert, este o lume science-fiction care s-a tradus prin câteva încercări pe marele ecran, cu rezultate mai mult sau mai puțin notabile. Cea mai importantă, varianta lui David Lynch, din 1984, nu se poate numi o capodoperă. Poate și de aceea, anul acesta vom avea parte de o nouă încercare în a reda atmosfera și acțiunea acestui roman fabulos, „expediția” fiind condusă de regizorul Dennis Villeneuve, care s-a aflat la pupitrul multor filme de succes – Sicario, Blade Runner 2049, Arrival etc. Jason Momoa, Oscar Issac, Rebecca Fergusen, Javier Bardem sunt printre protagoniști.

Citește și: 7 filme pe care nu le înțelegi după prima vizionare