7 filme românești de văzut pe Netflix

Academia Barbatilor

Dacă ești un adevărat cinefil, atunci nu se poate să nu găsești loc pe un raft al sufletului pentru filmele românești. În vreme ce pe unii îi enervează ideea de a vedea filme produse de români, considerându-le – cândva, pe bună dreptate – de același tipic, alții și-au deschis viziunile și au descoperit că regizorii români au început să se îndepărteze, încet-încet, de clasicele subiecte pe care le abordau odinioară.

S-au produs multe filme bune în România în ultimele două decenii, iar partea frumoasă este că o parte dintre ele au intrat deja în colecția Netflix. Dacă nu-ți apar în sugestiile de pe prima pagină, trebuie doar să dai o căutare după „Romanian movies” și le vei putea selecta, după bunul plac. Mai jos, am făcut o selecție de 7 filme românești pe care să le vezi pe Netflix, alegerea având, în principal, criteriul unei note mai mari de 7 pe imdb.com, dar și un subiectiv temei valoric. În orice caz, ideea pe care trebuie s-o reții este că apar o sumedenie de filme românești de care, uneori (și din păcate), nici măcar nu auzim.

Bacalaureat

2016 Gen: dramă Regia: Cristian Mungiu Cu: Adrian Titieni, Lia Bugnar, Maria Drăguș

Regizorul Cristian Mungiu a câștigat, cu Bacalaureat, premiul pentru regie al Festivalului de la Cannes, fiind nominalizat și la Palme d’Or. Filmul este despre un doctor între două vârste din Transilvania, care locuiește împreună cu soția și fiica lui de 18 ani, cea din urmă fiind în clasa a 12-a de liceu, deja posesoare a unui burse la Universitatea de la Cambridge. Cu o condiție: să obțină o notă de peste 9 la bacalaureat.

Un incident nefericit se petrece însă cu o zi înainte de examen: Eliza este victima unei tentative de viol, după care evenimentele ce se succed o aduc pe fată în poziția de a nu mai putea susține examenul. Tatăl său încearcă însă să facă tot ce e posibil pentru ca planurile școlare să fie duse până la capăt cu orice preț. Revista franceză Télérama nota la vremea respectivă că „satira privind corupţia inevitabilă din România se transformă încet-încet într-un film poliţist. Chiar dacă scenariul se complică inutil în ultima jumătate de oră, « Bacalaureat » rămâne până la sfârşit strălucit”.

Love Building

2013 Gen: comedie Regia: Iulia Rugină Cu: Dragoș Bucur, Dorian Boguță, Emil Ciuchi

Mai multe cupluri vin să-și repare relațiile într-un soi de experiment socio-psihologic, în cadrul căruia trei psihoterapeuți angajați se presupune că ar trebui să le redea un nou suflu în viața sentimentală. Un „love building” în care se intersectează diverse drame și povești, abordarea relațiilor de cuplu fiind prezentată într-o abordare directă și francă.

Luat drept comedie, filmul Iuliei Rugină poate face rapid trecerea către zona dramatică, în special atunci când spectatorul se regăsește, într-un fel sau altul, în poveștile cuplurilor venite, cu mai mult sau mai puțin entuziasm, la reconstrucția iubirii pe baze șubrede.

Despre oameni și melci

2012 Gen: comedie Regia: Tudor Giurgiu Cu: Andi Vasluianu, Dorel Vișan, Monica Bârlădeanu

O comedie amară, despre un bărbat, muncitor în fabrica ARO, care încearcă, în ceasul al doisprezecelea, să-și salveze locul de muncă pe care-l iubește mai ceva ca pe el însuși. Imediat după Revoluție, un francez afacerist, împreună cu fiul său, își fac apariția în localitate cu intenția de a cumpăra fabrica și, aparent, de a o transforma în fabrică de conserve de melci, cu ajutorul șpăgarului director comunist al acesteia. Disperați, miile de muncitori își pun speranțele în liderul sindical, care găsește o soluție inedită pentru a face rost de banii cu care oamenii să cumpere fabrica „lor”.

De ce eu?

2015 Gen: dramă Regia: Tudor Giurgiu Cu: Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile

Poate unul dintre cele mai dure filme din ultimii 30 de ani, De ce eu? este ecranizarea poveștii reale a procurorului Cristian Panait care, aflat în plină ascensiune profesională, s-a sinucis în condiții misterioase, în timpul unei anchete în care era acuzat de corupție, deși el însuși investiga cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals și uz de fals și sustragere de documente. În încercarea de a descoperi adevărul, procurorul Panait intră într-o zonă periculoasă, în care revelațiile dureroase cu privire la sistemul judiciar din România îl împing spre un act disperat.

Coborâm la prima

2018 Gen: psihologic, dramă Regia: Tedy Necula Cu: Constantin Cotimanis, Victoria Cociaș, Adrian Păduraru

În noaptea în care are loc tragedia de la Colectiv, un metrou e blocat în subteran, din pricina unei avarii. Călătorii dintr-un vagon sunt nevoiți să-și petreacă laolaltă câteva ore, descoperindu-se, interacționând, schimbând opinii, punându-și viețile pe masă și trăgând concluzii într-un final în care, în momentul în care coboară din metrou, fiecare dintre ei este un pic… modificat. Cât de mult contează zidurile pe care le construim în jurul nostru, într-o lume tot mai dură, și cât de important este să le dărâmăm, pentru a ne regăsi în postura de oameni care, până la urmă, au același „drum”.

Afacerea Est

2016 Gen: comedie Regia: Igor Cobileanski Cu: Ion Sapdaru, Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc

Este un film moldovenesc, dar l-am inclus în această listă fiindcă e vorbit în limba română și, la urma-urmei, frații noștri de peste Prut sunt atât de talentați uneori încât trebuie promovați cu inima deschisă. Iar Afacerea Est e una dintre cele mai bune comedii pe care le-am văzut în ultima vreme, umorul franc al acestui film stârnind hohote de râs.

Marian trăiește într-un orășel din Moldova și vrea să pornească o mică afacere din care să adune bani pentru a se căsători cu Veronica, marea lui iubire. Pentru a începe, își vinde motocicleta lui Pedro, un muncitor din topor cu care, în cele din urmă, va trebui să se partenerieze. Aventura lor în căutare de finanțare pentru afacerea vieții este desprinsă din cele mai absurde povești.

Câini

2016 Gen: dramă Regia: Bogdan Mirică Cu: Dragoș Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov

Nepotul unui fost mare mafiot din zona Tulcea, care acumulase mari suprafețe de pământ în vremurile când condusese cu mână de fier o grupare de contrabandiști, vine la fața locului pentru a beneficia de moștenirea ce i se cuvine și a vinde terenurile unui investitor care dorește să construiască un complex turistic. Numai că lucrurile nu pot fi atât de simple, deoarece pământurile trebuie împărțite, neoficial, între urmașii la conducerea grupării de răufăcători, care face legea în acele îndepărtate ținuturi. Singurul care încearcă să le facă față este șeful de post din comună, dar oare va reuși acesta să-și ducă intențiile până la capăt?

Citește și: 7 filme pe care le așteptăm cu sufletul la gură în 2020