7 filme super-tari, pe care să le vezi până la sfârșitul anului

Academia Barbatilor

Criticii spun că 2019 a fost un an foarte bun pentru producțiile cinematografice internaționale și independente. Într-o perioadă în care am crede mai degrabă contrariul, au existat, totuși, câteva producții remarcabile: documentarele The Farewell, We the Animals and Girl, The Favourite și Boy Erased. Ce ne rezervă ultima parte a anului în materie de cinema? Iată 7 filme pe care să nu le ratezi:

The Goldfinch

Cu: Oakes Fegley, Nicole Kidman, Ansel Elgort

Adaptare a celui mai bine vândut roman al Donnei Tartt, câștigătoare a Premiului Pulitzer pentru ficțiune în 2014 și a Medaliei Andrew Carnegie pentru Excelență în ficțiune, The Goldfinch promite să fie un mare succes. Regizat de John Crowley, câștigător al Premiului BAFTA pentru Brooklyn, filmul prezintă povestea lui Theo Decker, de la vârsta de 13 ani, după ce mama lui e ucisă ca urmare a bombei explodate la Muzeul Metropolitan de Artă. Această tragedie îi schimbă cursul vieții, trimițându-l pe Decker într-o lungă și emoționantă odisee, marcată de durere, vină, reinventare, eliberare și iubire.

Monos

Cu: Sofia Buenaventura, Julianne Nicholson, Moises Arlas

Un film marca Alejandro Landes, mult-apreciat regizor brazilian, în care Julianne Nicholson interpretează rolul unei inginere americane luată ostatică de de o bandă de adolescenți de gherilă într-o junglă din America de Sud. Fără lider și fără rădăcini, copiii-soldați se auto-înnobilează, punându-și porecle precum Rambo, Smurf și Bigfoot, supraviețuind plictiselii și rutinei din sălbăticie grație jocurilor erotice și ritualurilor bizare. Ajunși în pragul unui război fizic și psihic împotriva unor dușmani nu foarte bine definiți și, automat, împotriva lor înșiși, copiii sunt reduși la o stare de barbarism disperat. Un film intens și captivant, pe alocuri suprarealist.

The Report

Cu: Adam Driver, Annette Bening, Joe Hamm

În urma lui 9/11, CIA a operat „interogările intensive” – un program secret despre care a susținut că este „sigur, legal și eficient”. În realitate, ceea ce au dezvoltat serviciile secrete a fost brutal, neobișnuit și incompetent. The Report pune punctul pe i și povestește despre Daniel J. Jones, un membru al Senatului care a lucrat vreme de șase ani împreună cu o echipă formată din câțiva oameni pentru a dezvălui adevărul legat de programul CIA și pentru a prezenta Americii acțiunile secrete ale agenției.

Ema

Cu: Santiago Cabrera, Mariana Di Girolamo

Dansatoarea Ema și soțul ei coregraf au făcut o greșeală imensă în legătură cu fiul lor adoptat, iar acum ea încearcă să îndrepte lucrurile. Un film marcat de un soundtrack cu reggaeton exploziv și de un scenariu care abundă în expresii sexuale și multiplicități, Ema poate fi una dintre cele mai revigorante experiențe cinematografice ale anului. Un film nominalizat pentru Leul de Aur la Festivalul de film de la Veneția 2019.

Ad Astra

Cu: Brat Pitt, Liv Tyler

Încă o dată, James Gray dovedește că este unul dintre cei mai sensibili regizori contemporani (să ne amintim, printre altele, de Little Odessa și The Immigrant). Ultimul său film, extraordinarul The Lost City of Z fusese primul a cărui acțiune s-a desfășurat în afara New York-ului. Odată cu Ad Astra, el duce lucrurile (și pe Brad Pitt) și mai departe, în spațiu. Astronautul Roy McBride preia o misiune într-un sistem solar neiertător, pentru a releva adevărul despre tatăl său dispărut într-o expediție desfășurată în urmă cu 30 de ani.

Joker

Cu: Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Robert de Niro

Comediantul ratat Arthur Fleck (Phoenix) întâlnește câțiva huligani violenți în timp hălăduiește pe străzile din Gotham City, îmbrăcat în clovn. Respins de societate, Fleck se adâncește puțin câte puțin în nebunia care-l cuprinde, transformându-se în criminalul inteligent de mai târziu. Este unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, în care Joaquin Phoenix face, probabil, cel mai bun rol al carierei. Filmul a primit Leul de Aur la Veneția și este regizat de Todd Phillips, cunoscut pentru producții precum The Hangover, Starsky & Hutch, War Dogs.

Lucy in the Sky

Cu: Natalie Portman, Joe Hamm

Se pare că toamna asta avem de-a face mai mult cu Cosmosul cinefil: astronauta Lucy Cola se întoarce pe Terra după o experiență transcedentală avută în timpul unei misiuni spațiale. Încet-încet, ea pierde contactul cu realitatea într-o lume care acum i se pare din ce în ce mai mică, cu atât mai mult cu cât descoperă că iubitul ei are o altă relație. Filmul reprezintă debutul regizoral al lui Noah Hawley și, în ciuda titlului, nu are nimic de-a face cu trupa Beatles și celebra ei piesă.

Citește și: 10 filme motivaționale pe care orice bărbat ar trebui să le vadă