7 freze de inspirație istorică, de abordat în 2020

Academia Barbatilor

Studiul istoriei ne readuce în prim-plan amintirea regilor și reginelor, a cruciadelor religioase, a călătorilor faimoși, a dragonilor și a altor elemente fantastice care împânzesc serialele și filmele fantasy de azi.

Dacă privim doar la Evul Mediu, de pildă, descoperim atât de multe elemente culturale interesante, încât pe unele dintre ele avem tendința de a le „importa” cu o mașină a timpului până în zilele noastre, unde să le adaptăm vremurilor și să le scoatem în lumina reflectoarelor. Unul dintre aceste elemente face referire la frizurile bărbaților, cu care hairstyliștii secolului 21 au început să rezoneze din ce în ce mai mult.

Conform istoricilor, între secolele 5 – 15, podoaba capilară era de o importanță deosebită. De exemplu, deposedarea de păr reprezenta un semn care indica o intensă smerenie. De aceea, călugării își rădeau capetele începând din mijlocul acestora, lăsându-și doar o bandă îngustă de păr, de jur-împrejur. În același timp, pentru nobili pletele reprezentau o imagine obișnuită. Aceștia își lăsau părul să crească, și-l împleteau, și-l țineau strâns în cozi de cal sau îl lăsau în bătaia vântului.

În acea perioadă a existat un popor care a revoluționat coafurile masculine ale epocii, iar acesta a fost cel al vikingilor, care aveau un mod mai puțin obișnuit de a-și purta părul. Cine a văzut serialul Vikingii are deja o idee în legătură cu acest aspect. Dar hai să vedem în continuare 7 freze de inspirație istorică, pe care să le abordezi în 2020:

Mohawk „pe lung”

mohawk

Despre stilul long Mohawk se poate spune că era una dintre cele mai feroce coafuri purtate de războinicii vikingi în vremurile în care făceau ravagii prin nordul Europei. Este un Mohawk clasic, doar că părul ce crește pe ceafă este lăsat lung, pe spate.

În părțile laterale, părul e tuns scurt sau ras, iar coama de pe mijloc e pieptănată spre spate. Dacă vrei un look mai rafinat, poți împleti șuvițele – în acest fel vei arăta mai puțin „fioros”.

Cocul” masculin

gareth bale

Una dintre coafurile masculine care au trecut testul timpului și pe care le vedem adesea pe stradă este „cocul” masculin – „bun”-ul. Poate pentru că arată natural și e ușor de făcut sau poate pentru că pur și simplu unii (și partenerele lor) îl găsesc adorabil.

Această coafură poate fi făcută, practic, pe orice tip de păr, fie că e drept, ondulat sau creț. Pentru a te pieptăna așa, însă, trebuie să ai părul lung sau măcar de o lungime medie. Iar cea mai bună parte este stylingul. Unicul lucru pe care trebuie să-l faci este să tragi de plete spre spate și să le aduni într-o micuță „chiflă”. Dacă puteau s-o facă Ibrahimovic și Gareth Bale, cu siguranță o poți face și tu.

Împletiturile

coada masculina

Împletiturile erau foarte populare în rândul bărbaților în Evul Mediu, conferind purtătorului acestora o imagine unică și rafinată. Acest tip de hairstyling masculin se regăsește și în ziua de azi, reprezentând unul dintre cele mai prevalente stiluri pentru bărbații care trebuie să-și „îmblânzească” pletele.

După cum îi sugerează numele, dacă vrei să abordezi acest stil, trebuie să aștepți să-ți crească părul, apoi să împletești o coadă uriașă pe mijlocul capului (pot fi și mai multe, dar acestea se îndepărtează de imaginea istorică), orientată către spate. Aceasta poate fi apoi stilizată cu diverse produse cosmetice.

Semi-coadă de cal

coada de cal

Pletele lăsate să crească fără noimă și purtate în vânt caracterizau epocile întunecate ale istoriei. De fapt, în aceste cazuri exista o singură regulă: părul trebuia să fie lung, încâlcit și texturat.

Dar pentru că acum ne aflăm în secolul 21 și copierea la sânge a unei asemenea imagini ar da naștere la alte interpretări, ea trebuie adaptată prin optarea pentru o semi-coadă de cal, care păstrează look-ul sălbatic, dar în același timp îl rafinează și îi dă o noimă practică.

Pentru a ajunge la această abordare, iei jumătate din coama de păr din mijlocul capului și o prinzi într-un elastic. Cealaltă jumătate va cădea liberă pe umeri, iar figura nu-ți va fi invadată de păr.

Vintage scandinav + barbă

scandinav

Când vine vorba despre reprezentarea masculinității și ferocității, atunci acest stil de coafură simbolizează totul.

Părțile laterale trebuie să fie tunse scurt, iar pe vârful capului părul nu trebuie să depășească o anumită lungime, fiind strâns într-o coadă scurtă. Totul trebuie neapărat asortat cu o barbă stufoasă (și o mustață), pentru a da imaginea unui nordic scandinav ce nu poate fi înfrânt pe câmpul de luptă.

Coada de pește

fishtail

Războinicii nordici erau creativi atunci când venea vorba de styling, în special în perioadele în care rămâneau liniștiți să facă agricultură, fără să-i apuce colindatul lumii pentru cucerirea de noi teritorii.

Dar pentru că munca la câmp era grea, din cauza solului dificil de lucrat, uneori își purtau pletele în așa fel încât să nu fie încurcați de lungimea exagerată a acestora. Iar o versiune convenabilă era „coada de pește”.

Pentru a o obține, trebuie să te razi în părțile laterale și să păstrezi o bandă lată de păr pe mijlocul capului, care se prelungește cu plete lungi, pe spate. Acestea se împletesc într-o coadă care apoi se strânge cu sfoară. Look-ul trebuie asortat, de regulă, cu o barbă pe măsură.

Pompadour

pompadour

Dacă toate frizurile de mai sus sunt de inspirație „războinică”, pompadour are altă sorginte, coafura fiind numită după Madame de Pompadour (1721-1764), amanta regelui francez Louis al XV-lea, care-și pieptăna părul mai degrabă spre partea din spate, decât să și-l țină în sus, după cum era moda epocii.

Există multe stiluri de coafuri pompadour (inclusiv pentru femei și copii), dar conceptul de bază este să existe în vârful capului un volum mare de păr pieptănat în sus și spre spate, în timp ce părțile laterale sunt tunse scurt sau pieptănate cu atenție tot către spate.

Citește și: Freze cu dungi: modele și stiluri pentru un look original