7 greșeli de evitat atunci când cumperi pantofi de alergare

Academia Barbatilor

Dacă alergi, atunci știi că alegerea pantofilor de alergare este una extrem de importantă. O opțiune greșită poate duce automat la disconfort și la dureri după numai câțiva kilometri parcurși. Majoritatea pantofilor de alergare au prețuri destul de mari, așa că în momentul în care faci acest gen de achiziție vrei ca investiția ta să-ți aducă o satisfacție deplină. De aceea, ar trebui să fii atent la următoarele lucruri:

Nu lua pantofi la întâmplare

pantofi de alergare

Foto: Pixabay

Aceasta e prima greșeală pe care o face un alergător începător: înainte de a ieși la alergat alege la întâmplare o pereche de pantofi din debara. Și mai grav este faptul că oamenii nu folosesc pantofi de alergare speciali. Mai mult, trebuie să știm că nu toți pantofii de alergare sunt făcuți la fel. Iar dacă nu ești atent la detalii, s-ar putea să suferi mai târziu.

Alegerea unor pantofi făcuți special pentru alergare face o diferență majoră, fiindcă aceștia oferă un suport special picioarelor, în așa fel încât să nu resimți durerile după fiecare kilometru parcurs. Și chiar dacă alegi o pereche de pantofi de alergare, trebuie să fii atent la genul de pantofi ales, în funcție de specificul activității tale.

Dacă faci sprinturi, pe distanțe de 100 sau 200 m, vei avea nevoie de un tip de pantofi diferit de cel necesar pentru cazul în care te pregătești pentru un maraton. Același principiu se aplică dacă alergi în sală față de alergarea în aer liber.

Nu folosi pantofii de alergare o perioadă prea îndelungată

Ar trebui să eviți folosirea acelorași pantofi de alergare pe o perioadă îndelungată de timp. Experții recomandă să schimbi pantofii la fiecare 7-800 km parcurși. Dacă ai trecut de această distanță, e cazul să-ți cumperi unii noi cât de repede posibil, fiindcă de la această bornă încolo, ei nu-și vor mai face treaba la nivel maxim și e posibil să te trezești cu o accidentare.

Dacă ești un tip mai corpolent, ia în calcul faptul că distanța parcursă, care duce la uzarea pantofilor de alergare, e mai scurtă. După cum, dacă ai mai puține kilograme, aceasta se poate prelungi. Producătorii de pantofi de alergare își înnoiesc constant colecțiile, astfel că, dacă te-ai îndrăgostit de un model anume, ar fi bine să-ți cumperi mai multe perechi similare (dacă-ți permiți). Gândește-te chiar să le cumperi de culori diferite, ca să nu te plictisești purtând continuu aceiași pantofi.

O sugestie ar fi să eviți pantofii aflați la promoții consistente. Deși ți s-ar putea părea că faci afacerea vieții, pantofii reduși ca preț sunt făcuți, de multe ori, din materiale de calitate inferioară, ceea ce înseamnă că nu oferă același grad de confort și suport precum cei vânduți de un magazin de specialitate.

Nu te gândi că un pantof mai scump e automat mai bun

pantofi de alergare

Foto: Pixabay

Păstrând ideea, nu face greșeala să te gândești că un pantof mai scump îți va asigura automat o calitate a alergării mai bună. Sigur, el va veni la pachet cu ultimele tehnologii, dar asta nu înseamnă că o nouă talpă te va face să alergi dintr-o dată 10 kilometri mai rapid.

Nu uita că pantofii de alergare nu sunt altceva decât niște unelte care să-ți ajute organismul să își atingă limitele. Și nu invers. Nu trebuie să alegi o pereche sau alta doar fiindcă ai impresia că acei pantofi te vor face să alergi într-un anume fel. Pantofii nu vor „rezolva” modul în care alergi. Ceea ce trebuie să faci cu adevărat este să cauți un pantof care să complementeze modul în care te miști. Astfel, vei avea de fiecare dată o experiență mai plăcută atunci când alergi.

Nu cumpăra o măsură nepotrivită

O mare greșeală este să-ți iei mărimea nepotrivită. Nu cumpăra niciodată niște pantofi de alergare (și niște pantofi, în general) fără să-i probezi în prealabil. Chiar dacă știi că porți 42, să zicem, e posibil ca mărimea să ți se fi modificat un pic sau, și mai adesea, e posibil ca diferiți producători să aibă calapoduri diferite, care variază un pic. Sunt experți care recomandă chiar să-ți cumperi pantofii de alergare cu o mărime mai mare, fiindcă în timpul activității fizice picioarele se umflă.

Vânzătorii de pantofi din magazinele de specialitate au diverse mijloace prin care să-ți măsoare lungimea piciorului și modul în care acesta se flexează, urmând să-ți recomande pantofi de alergare cu un punct de flexare cât mai apropiat de al tău.

Nu te lua după alții

E important să-ți amintești ca în momentul în care cumperi o pereche de pantofi de alergare să nu te iei după alții. Adică să nu-ți cumperi un model doar pentru că ți-l recomandă un prieten sau pentru că l-ai văzut la alți alergători și ți-a plăcut. Nu lăsa aceste lucruri să te influențeze, ci caută pantofii care ți se potrivesc ție personal cel mai bine. De la cum îți vin, la cum îi simți și cum funcționați împreună.

Unii alergători fac greșeala să cumpere anumite modele doar pentru că le place cum arată. Moda nu este un criteriu atunci când alergi, iar dacă îl ai în vedere, ar trebui să-ți reconsideri poziția. Nu contează dacă nu-ți place culoarea unor pantofi, câtă vreme acel model își face treaba perfect, fiind extrem de confortabil.

Nu cumpăra doar în baza unor review-uri

pantofi de alergare

Foto: Pixabay

Așa cum nu trebuie să te iei după persoanele din jur, n-ar trebui să-ți faci cumpărăturile doar în baza unor review-uri de pe net sau din reviste. Dacă un pantof de alergare e bun pentru o persoană, asta nu înseamnă că e bun pentru toate persoanele care aleargă. Dar dacă tot vrei să ai în vedere opiniile unor alergători, atunci asigură-te că acestea provin din surse multiple.

De asemenea, trebuie să ai în vedere ca aceste surse să fie de încredere: review-urile să provină de la alergători care chiar au testat pantofii respectivi iar brandul implicat să nu fi plătit în prelabil publicitate în publicația sau pe site-ul respectiv. Dacă un brand sponsorizează o secțiune dintr-o revistă sau dintr-un site, e imposibil ca oamenii care lucrează acolo să spună ceva rău despre acel brand.

Așteaptă ca pantofii să se „lase”

Să zicem că ai găsit perechea de pantofi de alergare care ți se pare perfectă. Problema e că, la primele alergări, pantofii sunt un pic incomozi. În acest caz, probabil nu i-ai testat suficient: așa cum știm, orice pantof „se lasă”. Deci nu dispera. Procesul ar putea să dureze câteva zile, timp în care nu încerca tot felul de trucuri, gen purtarea unor șosete mai groase sau încălzirea lor cu uscătorul de păr. Aceste lucruri e posibil să cauzeze probleme ireparabile.

În schimb, poți încălța pantofii cât de des posibil. Îi poți pune când îți plimbi câinele sau când faci piața, ba chiar, la o adică, îi poți purta și prin casă. Fiecare pas făcut, contează. Dacă porți un pantof nou foarte des, procesul de „lăsare” va fi mai rapid decât ți-ai imagina.

Citește și: Cum să alegi pantofi confortabili pentru ținute smart