7 hobby-uri scumpe, dar care te scot din mulțime

Academia Barbatilor

Hobby-urile sunt acele activități recreative care ne destresează și care, în același timp, ne oferă plăcere și satisfacții. Oamenii petrec mult timp desfășurând aceste activități, ajungând să le considere parte a vieții de zi cu zi. Există multe tipuri de hobby-uri și ele pot fi grupate pe diferite zone de interese. Unele, însă, nu pot fi încercate decât dacă ai bani. Mulți bani.

În același timp, odată ce ajungi să ai un asemenea hobby scump, te vei detașa de ceilalți și vei intra într-un grup select, stârnind atât invidii cât și admirație. Nu știm dacă ți-ai propus așa ceva – până la urmă, ideea este, să recunoaștem, superficială – dar cele 7 hobby-uri scumpe de mai jos rămân, în esență, preocupări interesante și frumoase, la care, într-o măsură mai mică sau mai mare, ajungem să visăm cu toții.

1 Colecționarea de mașini

hobby-uri scumpe
Foto: Pixabay

Sunt mulți bărbați adulți care încă au această pasiune: colecționează machete de mașini, umplându-și casa cu tot felul de modele pe patru roți, spre disperarea partenerelor. E un hobby ieftin, însă, dacă ne gândim la următorul nivel: trecerea la colecționarea mașinilor în mărime naturală.

Mulți au vizitat, de pildă, colecția de mașini a lui Ion Țiriac, și au înțeles cam cu ce „se mănâncă” această pasiune. Una care vine la pachet cu costuri imense. În țările din Orientul Mijlociu, familiile regale, cunoscute pentru extravaganța cu care-și duc viața, dețin unele dintre cele mai scumpe mașini din lume. În Abu Dhabi, șeicul Sultan bin Zayed deține o colecție impresionantă de mașini, pe care a plasat-o în galeria SBH Royal Auto. Printre ele, cinci exemplare de Bugatti Veyron, fiecare dintre acestea valorând 1,5 milioane de dolari.

O altă categorie de persoane care adoră să colecționeze mașini este cea a sportivilor bine plătiți. David Beckham, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Kobe Bryant – sunt doar câteva nume celebre care au acasă colecții de mașini. Boxerul american Floyd Mayweather Jr. e cunoscut pentru colecția sa care numără peste 100 de mașini. Deci… cu ce model vrei să începi?

2 Întrecerile de iahting

hobby-uri scumpe
Foto: Pixabay

Un hobby foarte scump este iahtingul. În videoclipurile muzicale și în filme, bărcile cu motor sunt, de regulă, apanajul celor bogați. Dar prețul acestora (care poate ajunge, de regulă, la 50.000 de euro) e surclasat atunci când vine vorba de iahturi. Care se împart și ele pe diverse categorii, începând cu foarte luxoasele exemplare, care ajung să coste peste un milion de euro.

Prețul este cel care îi determină pe bogații lumii să le cumpere. În 2010, afaceristul rus Roman Abramovic, patronul echipei de fotbal Chelsea, a cumpărat mega-iahtul Eclipse plătind pe el 1,5 miliarde de dolari. Desigur, aceste iahturi nu sunt folosite pentru curse. Pe zona curselor, vorbim despre clasa J, iahturile care se încadrează aici nefiind atât de scumpe ca mega-iahturile, adică undeva între 10 și 20 de milioane.

Numai că achiziționarea unui iaht din clasa J reprezintă doar o mică parte din cheltuiala generală, fiindcă întreținerea acestuia poate ajunge la 3 milioane de dolari anual. Iar pregătirea pentru cursă, la 8 milioane. Te bagi?

3 Colecțiile de artă

hobby-uri scumpe
Foto: Pixabay

Niciun iubitor de artă nu trebuie să lipsească dintr-o expoziție organizată în orașul în care locuiește și să cumpere, măcar o dată, o operă a unui artist. Colecționarea operelor de artă este un hobby dezvoltat pe scară (destul de) largă în lume, fiind rezervată, evident, persoanelor cu bani. La licitații, unele picturi aparținând artiștilor celebri, sau unele sculpturi nu mai puțin cunoscute, pot ajunge să fie vândute cu milioane de dolari.

Un exemplu este pictura Salvator Mundi, realizată în ulei de către Leonardo Da Vinci, în secolul 16, reprezentantă de seamă a artei renascentiste. În luna noiembrie a anului 2017, această pictură a fost vândută Departamentului de Cultură și Turism din Abu Dhabi pentru suma de 450 milioane de dolari, fapt ce a adus-o pe locul 1 în topul celor mai scumpe opere de artă din istorie.

Mulți miliardari ai lumii îmbrățișează acest hobby, fiind dispuși să cheltuiască averi pe opere de artă. De pildă, Ivanka Trump, fata președintelui Trump, e cunoscută pentru pasiunea ei legată de artă, care se transpune în milioane de dolari cheltuiți.

4 Pilotarea aeronavelor

hobby-uri scumpe
Foto: Pixabay

O carieră de pilot nu e ieftină, dacă ne gândim la cât trebuie să investești în educație. Dar, dincolo de asta, vei fi surprins să afli cât de mult costă să ai ca pasiune pilotarea aeronavelor. Mai întâi, trebuie să-ți iei licența de pilot, ca urmare a unei școli. Care costă un minim de 7000 $ și care presupune multe ore de antrenament.

După ce ți-ai luat licența, vine momentul în care să-ți cumperi propria aeronavă. Costul standard al unui avion este, de regulă, undeva la 100.000 $, însă există și opțiuni mult mai scumpe. Peste acestea, intervin cheltuielile suplimentare, legate de combustibil, asigurare, întreținere, costuri de hangar etc.

5 Alpinismul

hobby-uri scumpe
Foto: Pixabay

Puține persoane își aleg hobby-uri care să îi provoace din punct de vedere emoțional, fizic și mental. Unele dintre aceste pasiuni presupun o potență financiară considerabilă. Printre acestea se numără și alpinismul, mai exact dorința de a cuceri cele mai înalte vârfuri muntoase ale lumii.

Alpinismul consumă timp și bani. Prima condiție este să fii într-o excelentă formă fizică. Apoi, echipamentul necesar pentru escaladarea celor mai dificile și mai înalte piscuri ajunge la 10.000 de euro. În multe locuri ai nevoie de permise, care se iau de la autoritățile locale. Și care nu sunt gratuite. De pildă, permisul pentru a escalada Everestul pornește de la 10.000 $. Pentru întreaga expediție ai nevoie de alimente, apă, medicamente etc. O expediție serioasă poate ajunge la costuri finale de 100.000 euro, cu tot cu bilete de avion.

Everestul este principala țintă a alpiniștilor din întreaga lume, însă nu e și cea mai scumpă. Pe locul 1 în top se află Mount Sidley, cel mai mare vulcan inactiv din Antarctica, a cărui înălțime ajunge la 4285 m. Doar pentru a ajunge la poalele lui trebuie să plătești între 5.000 și 21.000 $ (în funcție de mijlocul de transport – cu vaporul sau cu avionul), iar logistica unei eventuale expediții devine de coșmar din pricina temperaturilor foarte scăzute din zonă.

6 Skydiving

hobby-uri scumpe
Foto: Pixabay

Skydivingul e o activitate care prinde din ce în ce mai mult teren, inclusiv în România. Un hobby rezervat celor pentru care adrenalina e un mod de viață – să recunoaștem: a te arunca dintr-un avion aflat la mii de metri distanță de pământ, e un lucru care ne poate da coșmaruri.

În același timp, e o activitate care nu durează, practic, decât câteva minute. Și totuși, e una foarte scumpă. Prețul unei „aruncări” este, de regulă, între 150 și 250 $ în Statele Unite. În România, am găsit salturi în tandem pentru începători care ajung și la 400 euro. Desigur, cifrele se multiplică dacă vrei să sari de mai multe ori pe zi.

7 Călătoriile

hobby-uri scumpe
Foto: Pixabay

Aici ajungem cu picioarele pe pământ, la propriu și la figurat, deși aceasta e o pasiune în care, cum se spune – sky is the limit. La fel de bine se spune că „cel mai bun mod în care să cheltuiești banii este să cumperi experiențe”. Și nimic nu se compară cu experiențele legate de călătorii. Un mod excelent de a-ți petrece timpul liber (și de a-ți cheltui banii) este să vezi lumea.

Acest hobby vine cu costurile aferente la pachet. Care pot fi mai mici, mai mari sau de-a dreptul uriașe, în funcție de stilul în care vrei să călătorești, de distanțe, de destinații, de perioade etc. Un tur extins în jurul lumii, pe parcursul căruia să vizitezi zeci de țări, îți poate lua câțiva ani și te poate duce la un preț de peste 100.000 euro.

Citește și: 25 de hobby-uri și idei pe care să le aplici în timpul liber