7 idei de city break-uri europene pentru această toamnă

Academia Barbatilor

S-a terminat vacanța de vară? S-au terminat plimbările? Nici vorbă! Sintagma „regele a murit, trăiască regele!” se aplică mai ales în cazul vacanțelor. Poate că până la anul nu te mai gândești la plajele însorite ale Europei. Dar continentul nostru are atât de multe orașe încât, să ne bucurăm!, începe perioada city break-urilor. De aceea îți propunem 7 idei de city break-uri europene pentru această toamnă.

7 Sofia

sofia idei de city break-uriȚi se pare o propunere ciudată și banală? Află că nu e. Pe lângă faptul că în capitala Bulgariei ajungi repede (în special dacă stai în sudul țării), vei descoperi cu multă uimire cât de cool este Sofia și cât de mult se străduiesc vecinii noștri nu doar să investească în turism ci și să facă în așa fel încât lucrurile să meargă bine în această zonă.

În Sofia vei descoperi vestigii romane fantastice, excavate, scoase la lumină și puse în valoare fix în mijlocul orașului. O zonă prietenoasă prin care poți să te plimbi relaxat, admirând arhitectura capitalei dar și parcurile. Pentru că Sofia e un oraș foarte „verde”, care abundă în muzee de antropologie, sociologie, de istorie și de știință.

6 St. Julian’s

st julians idei de city break-uriDe când WizzAir a început să aibe zboruri către Malta, spărgând monotonia și rigiditatea curselor charter, poți pleca în Insula Cavalerilor și fără a-ți lua neapărat o vacanță prin intermediul unei agenții de turism.

St. Julian’s este capitala distracției malteze și antidotul perfect pentru viața urbană. Petrece câteva zile în acest orășel mâncând fructe de mare și preparate din iepure (specialitatea locală) sau plimbându-te pe faleză și admirând tradiționalele și coloratele bărcuțe de pescari luzzu. Seara petrece-o distrându-te într-unul dintre numeroasele cluburi pentru care St. Julian’s este renumit.

5 Viena

viena idei de city break-uriExistă o percepție greșită asupra capitalei Austriei, cum că ar fi un oraș înțepenit în trecut. Nimic mai neadevărat, pentru că Viena a fost desemnat pentru al nouălea an consecutiv drept Cel mai bun oraș din lume în care să trăiești, de către popularul sondaj Mercer Quality of Living.

Explorează nenumăratele muzee dedicate artiștilor contemporani și designerilor, inclusiv Wien Museum, Mumok, Mak & WestLich, fă o plimbare cu vaporașul pe Dunăre sau relaxează-te într-o cafenea celebră, precum Liebling, Café Nil sau Café Sperl. Bate la pas orașul și descoperă-i locurile secrete dar nu uita, în caz că nu ai fost deja, să dai o tură și pe la superbul palat Schönbrunn.

4 Nisa

nisa idei de city break-uriSpuneam mai sus că vei uita de plaje până la anul, dar am mințit un pic. Pentru că un city break în Nisa, fie și toamna, nu poate fi integral fără petrecerea câtorva ore pe plajă.

Celebrul oraș care se întinde în jurul Golfului Îngerilor, e un magnet turistic cu al lui Promenade des Anglais, de-a lungul căruia se lăfăie hoteluri în stil art-deco. Nu rata piața de flori Cours Saleya dar nici Muzeul Matisse, în care vei descoperi lucrări originale ale celebrului pictor francez, care și-a petrecut o bună parte a vieții pe Coasta de Azur. Vizitează orașul vechi și lasă-te pierdut pe străduțele cu restaurante și cafenele. Și nu uita că Nisa este un oraș care a îmbogățit mult gastronomia Franței de-a lungul anilor, prin urmare pregătește-te să mănânci bine.

3 Stockholm

stockholm idei de city break-uriAm vrut inițial să sugerăm Copenhaga (și chiar o facem) dar ne-am gândit apoi mai bine la „fratele” de peste… pod. Stockholm este o variantă de city break extrem de interesantă și sofisticată.

Poți începe prin a explora centrul medieval al orașului, care se întinde pe suprafața a trei insulițe, admirând farmecul hanseatic al locului, cu magazine ce păstrează aerul comercial de odinioară. Dacă ești pasionat de muzee, îți poți ocupa timpul cu Muzeul de Artă Modernă (care și-a deschis porțile în 1950, într-o veche clădire militară), cu Muzeul Medieval sau cu fabulosul Muzeu Vasa (în care faci cunoștință cu o relicvă a bărcii cu care se plimba pe mări regele Gustavus Adolphus în secolul 17).

Iar dacă ești fan al muzicii (bune) de odinioară nu rata nici Muzeul ABBA, în care vei vedea de ce această trupă suedeză de muzică pop a avut un succes atât de mare în anii 70-80.

2 Tbilisi

tbilisi idei de city break-uriNe bucurăm enorm că avem zboruri directe către Georgia, o țară extrem de  frumoasă, care merită străbătută în lung și-n lat. Până la o vacanță mai pe larg, însă, avântă-te în capitala Tbilisi.

Vei descoperi un oraș eclectit, cu o istorie îndelungată, construit și pus la pământ de o mulțime de ori dar renăscut de fiecare dată mai puternic și mai frumos. Plimbă-te prin orașul vechi, dar fă-o de sus în jos, mai întâi luând telefericul până la imensa statuie Mama Georgia, care scrutează orașul. De acolo vei avea panorame incredibile și vei putea vizita și cetatea Narikala, care datează din secolul 4.

Descoperă o cascadă în mijlocul orașului, la capătul canionului Legvtakheli, apoi plimbă-te pe modernul bulevard Rustaveli, principala arteră a orașului, și admiră arhitectura georgiană. Mănâncă în orice restaurant tradițional, fiindcă vei mânca extraordinar de bine, și nu uita că vinurile georgiene sunt printre cele mai bune din lume – alege un vin Saperavi, roșu, și nu vei da greș. Iar la masă fă un toast, două, o sută. Georgienii sunt mari amatori de urări spuse înainte de a sorbi din pahare.

1 Reykjavik

reykjavik city breakNu vei găsi zboruri directe București – Reykjavik, dar poți face o legătură prin Londra pentru a ajunge în capitala Islandei, un oraș interesant și vibrant, spre care turiștii se îndreaptă din ce în ce mai mult.

Nu te aștepta să găsești un loc ieftin dar cu toate acestea, nu vei regreta nicio secundă orele petrecute aici. Mergi să fotografiezi o minune arhitectonică – biserica Hallgrímskirkja – din vârful căreia poți surprinde și panorama capitalei. Îmbibă-te de cultură în muzeele orașului sau, dacă nu ți-e foame de cultură, mergi la senzaționalul spa Blue Lagoon, unde vei sta în ape termale fierbinți înconjurat de un peisaj selenar.

Iar dacă îți dorești o experiență gastronomică aparte, mergi la restaurantul Perlan, care arată ca un OZN și care se învârtește. Iar pe drum, în funcție de cât ești de pudic – tu sau prietena ta – vizitează unicul muzeu al penisului din lume. Așa, de city break.

Citește și Top 7 cele mai bune tururi cu bicicleta prin Europa