7 lecții de succes de la Mike Tyson

Academia Barbatilor

Mike Tyson este, fără-ndoială, unul dintre cei mai mari boxeri ai tuturor timpurilor. A avut o viață tumultuoasă, plină de probleme, dar a fost întotdeauna un sportiv extraordinar, iar gândurile lui, exprimate de-a lungul vremii în declarații oferite presei sau opiniei publice, pot fi date drept exemplu oricui țintește succesul real în viață. Iată 7 lecții de succes de la Mike Tyson:

1 Totul începe cu o bună mentalitate

mike tyson
Foto: Yahoo Photos

„Totul era despre manipulare, despre războiul psihologic. 90% din box este de natură psihologică, nu fizică. Dorință, nu îndemânare”

Mike Tyson

Poate că, la un moment dat, nu dispui de toate aptitudinile necesare pentru a-ți atinge scopurile, dar atâta timp cât ai un mod de gândire corect, poți dezvolta rapid tot ceea ce îți lipsește pentru a atinge succesul.

Totul are nevoie de răbdare, iar dacă ai un mod gândire și o atitudine care să se plieze pe cerințele respective spunându-ți că, în final, totul va funcționa, atunci vei începe deja să lucrezi la căpătarea setului de aptitudini de care ai nevoie. Adoptă un mod de gândire sănătos. Totul este, vorba lui Tyson, 90% mentalitate și 10% fizic.

2 Pregătește-te să muncești mult

„Când toți ceilalți sportivi au plecat din sala de antrenament și se pregătesc să iasă în oraș cu prietenele, eu și Cus (managerul lui, n.a.) ne întorceam acasă și concepeam o schemă. Cus îmi spunea ‘Nu’ este un cuvânt într-o limbă străină pentru tine. Nu vei înțelege conceptul de ‘Nu’”

Mike Tyson

E foarte ușor să cazi în capcana renunțării la ceva ce ai de făcut într-o zi: antrenament, ore suplimentare, studiu și altele asemenea. Tyson nu cădea în această capcană și își făcea întotdeauna treaba, la care se adăuga cea suplimentară. Pentru că atunci când te duci să te distrezi, există întotdeauna un concurent de-al tău, care muncește din greu pentru a fi mai bun ca tine.

Probabil nu dai importanță acestui lucru și nu-l vezi esențial. Probabil crezi că dacă renunți uneori la un pic de efort depus totul e-n regulă și n-o să „se simtă”. Dar aceste mici diferențe determină deseori nivelul de pregătire la care te situezi.

3 Nu e suficient doar să visezi

mike tyson
Foto: menzin.es

„Toți au un plan, până în momentul în care iau primul pumn în gură”

Mike Tyson

E foarte ușor să-ți dorești ceva, să ai propriul tău vis. Nu-i nevoie decât de un pic de imaginație. Aproape oricine are un vis în viață, dar mai mult de jumătate dintre noi nu suntem și dispuși să muncim ca să-l transformăm în realitate.

Acești oameni pur și simplu nu vor să depună efort și să facă o muncă grea. În bună măsură fiindcă nu au credința că acel vis se poate împlini cu adevărat. Cu toții avem un plan, dar numai câțiva vor începe să-l pună în aplicare și doar o parte dintre aceștia se vor ține de el și vor sări peste obstacolele pe care le întâmpină.

4 Profită de fiecare șansă

Ne place să credem că suntem diferiți de o persoană obișnuită, care lucrează de la 9 la 5, că gândurile noastre sunt diferite de ale ei. Inspirația și dorințele noastre sunt diferite – și doar așa putem reuși, fiindcă avem puterea să credem că suntem diferiți. Dar tipul ăla care lucrează de la 9 la 5 pur și simplu nu a avut șansa noastră. Sau a avut-o și a ratat-o

Mike Tyson

Mulți oameni ratează șansele pe care le primesc. Și, de multe ori, trenul nu oprește de două ori în aceeași stație. Uneori, aceste șanse ți se oferă pentru o perioadă scurtă de timp, apoi dispar pentru totdeauna. Profită! Trebuie să ai dorința de a profita de fiecare oportunitate ivită. În acest fel, nu vei regreta niciodată că ai refuzat ceva, pentru ca mai târziu să descoperi ce mare greșeală ai făcut.

5 Nu-ți face griji despre ce gândesc alții

mike tyson

Nu-mi pasă ce spun alții despre mine. Nu contează ce spun alții despre mine. Sunt o entitate cu totul diferită de alte persoane. Michael și Tyson sunt doi oameni diferiți. Iar acum vorbește Tyson”

Mike Tyson

În principiu, nu contează ceea ce alți oameni spun sau gândesc despre tine. E părerea lor, iar adevărul este că tu știi cel mai bine ce se întâmplă în legătură cu propria-ți persoană. Întrebarea care se pune este dacă tu ești fericit cu tine însuți?

Și dacă ești, care-i problema? Unii oameni te plac, alții poate te urăsc. E problema lor. Ei nu te vor opri să fii persoana care vrei să fii și să faci lucrurile pe care vrei să le faci. Cu speranța că marea majoritate a acestor lucruri sunt bune, pozitive, constructive. Oricine ajunge o persoană cunoscută și apreciată va avea parte și de o porție de hate. Mike Tyson știe cel mai bine acest lucru.

6 Ai încredere că ești cel mai bun

„Sunt cel mai bun! Sunt cel mai brutal și cel mai vicios, cel mai nemilos campion care s-a pomenit vreodată. Nimeni nu mă poate opri. Lennox e un cuceritor? Nu. Nu e Alexandru cel Mare! Eu sunt Alexandru cel Mare! Sunt cel mai bun din toate timpurile. Sunt Sonny Liston. Sunt Jack Dempsey. Nimeni nu a fost vreodată așa cum sunt eu. Nimeni nu mă poate prinde din urmă. Stilul meu e impetuos, mă apăr fără fisură și sunt feroce. Vreau inima adversarului!”

Mike Tyson

Rare sunt persoanele care spun despre ele însele că sunt cele mai bune înainte să aibă parte de succes. Dacă ai impresia că ești cel mai bun înainte de a porni la luptă, atunci meriți să fii un învingător. Vei deveni cel mai bun doar gândind că ești cel mai bun. Acest lucru are un efect pozitiv asupra minții tale și te va ghida pe drumul în care vei sparge zidurile pentru a găsi succesul. Fiindcă dacă tu nu poți, atunci nimeni nu poate!

7 Învață să iubești din durere

Disciplină – fă ceea ce urăști să faci, dar fă-o de parcă ai iubi ceea ce faci

Mike Tyson

Pe lungul drum către succes vei îndura multă durere. Și trebuie să ai parte de durere pentru a ajunge unde-ți dorești. Deci, în loc să te plângi de asta, învață să iubești durerea și să tragi învățăminte de pe urma ei.

Vei avea multe beneficii de pe urma durerii, iar aceasta îți va intra în sânge și te va motiva. Sună greu de crezut, dar din momentul în care vei vedea rezultatele apărute în urma durerii vei ști că ești pe drumul cel bun. Iar asta te va face din ce în ce mai puternic în vreme ce vei escalada scara succesului.

Citește și: 5 lecții de viață de la Cristiano Ronaldo