7 lecții de viață de la Lionel Messi

Academia Barbatilor

Deși dilema cu privire la cel mai bun jucător de fotbal din lume ai ultimilor ani continuă să persiste, unii fiind suporterii lui Messi, alții ai lui Cristiano Ronaldo, pentru mulți, starul Barcelonei este o persoană care depășește limitele gazonului, fiind o sursă de inspirație și în viața de zi cu zi.

Am pornit de la 7 declarații oferite de Lionel Messi de-a lungul vremii, extrăgând din ele esența care face din argentinian idolul a milioane de oameni din întreaga lume, dincolo de driblinguri, șuturi, pase și goluri superbe. Pentru că succesul lui Messi nu vine întâmplător. Sigur, el e beneficiarul unui talent nativ incontestabil, dar acestuia i se adaugă multă muncă, antrenamente grele și valorificarea fiecărei zile trăite, în care și-a spus că vrea să ajungă ceea ce a ajuns astăzi.

„Mi-au trebuit 17 ani și 114 zile pentru a avea un succes peste noapte”

Nu e nimic greșit în afirmația de mai sus. Lumea crede că succesul lui Messi a venit instant dar în „cutia” acestui „instant” zac cifrele dezvăluite de argentinian. Există o zicală celebră, care spune că „Roma nu s-a construit într-o zi”. Iar Steve Jobs nu a ridicat imperiul Apple într-o noapte. E nevoie de efort, răbdare și abnegație pentru a avea rezultate remarcabile.

De aceea, muncește din greu pentru a-ți atinge visurile și nu renunța niciodată la ceea ce crezi și visezi. Nu va fi o călătorie ușoară dar e foarte foarte posibil ca la final să găsești răsplata pe care ți-o doreai. Nu căuta scurtături, fiindcă ele nu există, duc pe drumuri greșite sau au la bază șmecherii care într-o bună zi se vor întoarce împotriva ta.

messi„Joc fotbal. Eu asta fac, pentru că asta îmi place”

Pe scurt: fă ceea ce-ți place! Oamenii de succes sunt capabili să producă rezultate de top fiindcă fac ceea ce le face plăcere și pentru că își iubesc joburile. Simona Halep nu ar fi putut ajunge numărul 1 mondial dacă nu ar iubi tenisul. Warren Buffet nu ar fi făcut miliarde din investiții dacă nu ar fi avut o reală pasiune pentru acest domeniu. Jack Ma, creatorul celebrului site Alibaba, vorbește continuu despre business-ul lui, pentru că mănâncă, bea, trăiește, merge și visează business în fiecare secundă.

Ca să creezi ceva de valoare în viață, trebuie să fii la fel. Indiferent de domeniu. Iubește ceea ce faci și trăiește viața cu pasiune!

„Ziua în care vei crede că nu mai ai ce să îmbunătățești la jocul tău e o zi tristă pentru un fotbalist”

În fiecare zi trebuie să te concentrezi pe ideea de evoluție. De progres. De îmbunătățire a randamentului. Dacă activezi în zona de business, trebuie să te gândești ce să faci ca să-ți îmbunătățești abilitățile de a face afaceri. Dacă ești scriitor, trebuie să încerci ca în fiecare zi să scrii mai bine. Din ce în ce mai bine. E un proces care nu se termină niciodată și care, în bună măsură, se bazează pe clasicul dicton „omul cât trăiește învață”.

Încearcă așadar ca în fiecare zi să faci ceva mai bine ca ieri. Citește cărți, ca să-ți îmbunătățești calitățile și să acumulezi noi cunoștințe. Caută ajutor de la oameni din domeniul tău care au atins succesul. În același timp, pune-ți mintea la contribuție și descoperă noi mijloace prin care să fii mai bun.

„Trebuie să lupți ca să-ți atingi visul. Trebuie să te sacrifici și să muncești pentru asta”

Dacă ai un vis, trebuie să muncești mult pentru ca acesta să devină realitate. Succesul nu vine niciodată cu ușurință: există un preț pentru el. Iar prețul acestuia este, de cele mai multe ori, munca grea. Multe persoane au, aparent, calitățile pentru a avea succes. Dar nu-l ating niciodată pentru că nu consideră necesar să muncească: consideră suficient faptul că se dau jos din pat. Aceștia vor sfârși ca loseri.

Diferența dintre ordinar și extraordinar o face acel „extra”, care înseamnă „mai mult”. Trebuie să faci „mai mult”, să depui mai mult efort, să te trezești mai devreme, să stai mai târziu noaptea, să acumulezi și să produci mai mult. Iar succesul nu va întârzia să apară.

messi baloane de aur„Sunt norocos să fac parte dintr-o echipă care mă ajută să dau tot ce e mai bun și care merită creditul succesului meu, în aceeași măsură cu mine”

Nu prea există cineva pe lumea asta care să aibă succes de unul singur. Nu au existat și nu există milionari „self made”. Ei au nevoie întotdeauna de clienți și de o echipă în spate, care să-i sprijine și să-i ajute.

Steve Jobs l-a avut pe Steve Wozniak, Walt Disney l-a avut pe Roy Disney, Simona Halep îl are pe Darren Cahill. Aceștia i-au ajutat pe cei de mai sus să devină mari, într-un moment sau altul. Pe tine cine te ajută?

„Când începe un nou sezon, obiectivul meu este ca echipa să câștige tot ce se poate câștiga. Recordurile personale sunt pe planul doi”

Amintește-ți mereu că lucrurile nu sunt doar despre persoana ta. Concentrează-te pe echipa pe care o ai, și nu pe ideea de a sta doar tu în lumina reflectoarelor. Elon Musk, omul din spatele companiei Tesla, a spus cândva: „Eu nu creez companii de dragul de a crea companii, ci pentru a rezolva lucrurile”.

Dacă ești într-o echipă, nu contează în ce domeniu – business sau sport – învață să lucrezi în echipă și pentru echipă. Așează pe primul loc prioritățile echipei și nu pe cele personale. Echipa va crește, va avea succes iar automat tu, ca șef al ei, vei cunoaște succesul. Unul dublu.

messi„Uneori, trebuie să accepți că nu poți câștiga de fiecare dată”

Învață să-ți accepți eșecurile. Pentru că uneori poți progresa și învăța multe dintr-un eșec. Nu trebuie să te simți frustrat sau supărat atunci când ratezi. Aceasta face inevitabil parte dintr-un ciclu. Chiar și din acela în care știi că ai muncit și ai depus eforturi iar la final ai eșuat. Ceva a mers greșit. Depistează ce, și data viitoare va fi altfel. Pentru că, învață ceva simplu, aparent banal, dar foarte important: câtă vreme nu vine sfârșitul lumii, întotdeauna după nori și furtună va ieși soarele. Iar asta se aplică și-n viață.