7 lecții de viață de la Richard Branson

Academia Barbatilor

Când a fondat compania Virgin, Richard Branson avea 20 de ani. Ce a urmat, se știe. Iar dacă nu se știe, îți sugerăm să citești cartea lui, Pierderea virginității. Branson este unul dintre cei mai charismatici antreprenori ai lumii. Și, dincolo de imperiul său, care include mai mult de 400 de companii, între acestea – magazine de muzică și jocuri, companii aviatice, hoteliere, de sport, de croaziere etc, britanicul a demonstrat de-a lungul anilor că inteligența și imaginația pot sta la baza succesului.

Având ca sursă de inspirație câteva dintre lucrurile pe care le-a declarat în decursul timpului, hai să vedem cum se poate construi succesul în viziunea lui Richard Branson:

1 N-o face, dacă nu-ți place

richard bransonSe cunoaște faptul că a avea și a conduce o afacere nu este deloc un lucru ușor. Poate fi vorba despre proiecte plăcute și frumoase dar întotdeauna apare necesitatea ca ele să producă bani. Și atunci e nevoie de muncă, de mai multă muncă decât erai obișnuit să faci până la a da drumul afacerii.

E nevoie de nopți pierdute și de dimineți cu noaptea-n cap dar cel mai important, e nevoie de răbdare și determinare.

Branson are cea mai bună atitudine atunci când vine vorba să construiască o afacere. Pentru că el se gândește din start la ideea de a face ceva care să ajute la schimbarea în bine a vieților oamenilor și la atingerea unui scop care să-i facă plăcere și de care să fie mândru.

Precum alte companii de succes, precum Google sau Facebook, Branson nu a pornit cu ideea de a construi un imperiu. A făcut-o pentru că i-a plăcut ceea ce face iar lucrurile se leagă întotdeauna extraordinar de bine, atunci când ceea ce faci, faci cu plăcere.

2 Când oamenii spun lucruri urâte despre tine, demonstrează-le că greșesc

În momentul în care numele tău începe să devină cunoscut în piață, vor apărea întotdeauna persoane care vor încerca să-ți pună bețe-n roate. O fac pentru că sunt invidioase sau pur și simplu nu au nimic altceva mai bun de făcut. Sau pentru că le e teamă de un competitor la nivelul căruia nu pot ajunge.

Branson spunea: „Cred că cel mai bun lucru pe care-l poți face este să le dovedești sub toate formele că greșesc atunci când vorbesc urât despre tine”. Este exact ceea ce britanicul a făcut de fiecare dată când a fost pus într-o asemenea postură.

3 Nu poți conduce o afacere fără să-ți asumi riscuri

Poate că cel viteaz nu poate trăi permanent dar cei prea precauți nu vor trăi deloc!”. E una dintre frazele preferate ale lui Richard Branson, care ține să marcheze faptul că lumea afacerilor e doldora de riscuri. Iar dacă nu ești pregătit să-ți asumi aceste riscuri, nu vei avea locul tău în această lume.

E foarte greu să fii în stare să ai succes atâta vreme cât ești în permanență precaut. Trebuie să te gândești că până și a ieși din casă în fiecare zi implică niște riscuri. Desigur, riscurile implică și posibilitatea de a da greș. Dar, pe de altă parte, să nu uităm, eșecul e calea către succes.

4 Caută mereu a doua și a treia opinie

bransonAdevărul e deseori mascat de propria ta judecată. Cu fiecare nouă idee care-ți vine, cel mai bun lucru pe care-l poți face este să implici cât mai mulți oameni în cunoașterea și dezvoltarea ei, făcându-i să-și exprime părerile în legătură cu ea.

Branson a explicat deseori că trebuie să înveți să fii un foarte bun ascultător dacă vrei să ai succes. Succesul în afaceri nu presupune doar să fii tu însuți fericit ci să-i faci și pe ceilalți să găsească această fericire. Iar a capta cât mai multe păreri te va ajuta să economisești o mulțime de timp și de bani.

5 Nu renunța

Cred că sunt destul de bun în a negocia cu eșecul și în a nu lăsa eșecul să mă domine mai mult de o oră sau două, fiindcă reușesc să găsesc rapid lucrurile care să mă facă să-l evit a doua oară”. E o declarație de-a lui Branson de la care poți pleca atunci când ai ratat un obiectiv și simți că norii negri ai eșecului se abat asupra ta.

Mulți oameni renunță dacă după câteva săptămâni sau luni văd că nu se întâmplă nimic bun cu proiectele lor. Dacă a conduce o afacere de miliarde de dolari ar fi un lucru ușor, atunci în mod sigur ar face-o toți. Întotdeauna vor exista momente de cădere și neîmplinire, în care tendința este să renunți și să uiți că ai vrut să faci lucrul respectiv. Crede în ideea ta, vezi ce n-a mers și ce ai greșit și ia-o de la capăt, muncind mai mult.

6 Răspunde la telefon

Poate că apelurile telefonice încep să pară tot mai desuete în această perioadă digitală pe care o trăim, cu emailul, sms-ul sau whatsapp-ul la dispoziție. Și totuși, telefonul rămâne o metodă mult mai directă de comunicare.

E singurul mod prin care poți discuta cu cineva direct și rapid iar Branson e de părere că oamenii evită apelurile telefonice „în dorința greșită de a fi mai eficienți”. Problemele se pot rezolva mult mai repede cu un simplu apel telefonic, fără a pierde timpul redactării de emailuri sau alte mesaje.

7 Fii optimist și pozitiv

Richard Branson e un optimist care a fost întotdeauna entuziast în a deschide ușa oricărei noi oportunități. Conform lui Branson, dacă ai mintea deschisă, vei putea face față oricărui uragan ce te amenință. E mult mai bine să muncești și să-ți iubești munca fără să fii în permanență apăsat de gândul că pierzi sau câștigi.

Antreprenoriatul favorizează mințile deschise. Favorizează oamenii al căror optimism îi conduce în situația de a se pregăti pentru multe posibilități dar în special pentru bucuria de a face ceea ce fac”. Setarea pozitivă te va face să-ți desfășori întotdeauna activitatea cu bucurie. Nu putem anticipa viitorul dar, pe de altă parte, să stăm și să așteptăm ceea ce urmează să se întâmple, făcându-ne tot felul de gânduri, nu e deloc cea mai bună soluție.