7 lecții pentru a avea succes, de la Steve Jobs

Academia Barbatilor

Steve Jobs a fost un incredibil model inspirațional oferit de minunata lume a tehnologiei. Fără perseverența și viziunea pentru computerele Apple, piața tehnologiei ar fi arătat astăzi într-un mod mult msi sărac. Jobs era concentrat în permanență pe crearea unui produs perfect și pe încercarea de a face un lucru care altora li se părea imposibil.

Mai jos vei găsi 7 lecții de succes de la Steve Jobs, extrase din declarațiile făcute de el de-a lungul anilor.

1 Produsul e cel mai important

steve jobsDacă putem învăța ceva de la Jobs e că el a fost mereu concentrat pe produsul la care lucra  și că a încercat să facă totul astfel încât acesta să devină perfect. Avea o viziune a produsului pe care dorea să îl construiască și aceasta urma întotdeauna să fie îndeplinită.

Produsul nu este, evident, singura parte crucială a creării unui business de success, dar cu siguranță este fundamentul acesteia și reprezenta interesul primordial al lui Jobs, plasat înaintea conceptului de marketing.

Concentrează-te pe crearea unui produs și a unui brand foarte bun, de care oamenii să fie foarte tentați și nu înceta niciodată să îl îmbunătățești. Dacă produsul tău este de o calitate slabă sau mediocră, nu va putea ieși în evidență și va trebui să investești mai mult în diverse strategii de marketing.

Dacă stai cu ochii numai pe profit, vei face rabat la produs. Dar dacă te concentrezi pe crearea unor produse cu adevărat reușite, profitul va urma imediat.

2 Fii diferit

primul mac

Primul model de computer MacIntosh

Când au creat Mac-ul, cei de la Apple era hotărâți să fie diferiți de ceilalți și să facă lucruri pe care alți producători de computere nu le făcuseră până atunci.

Ei au creat primul computer personal cu tastatura detașată de restul computerului și l-au conceput pe primul care oferea user-ului posibilitatea să scrie cu mai multe fonturi. De aici a apărut și marea controversă legată de faptul că Microsoft le-ar fi furat ideile.

Apple a arătat că este important să fii diferit față de ceilalți, încercând să ieși în evidență într-o piață aglomerată – această strategie are întotdeauna succes. Este destul de clar că atunci când vine vorba despre noi dezvoltări și inovații pe piața tehnologiei personale, Apple a fost mereu în primul rând.

Pentru toți nebunii – cei care nu își găsesc locul, rebelii, cei care aduc probleme, bețele rotunde din găurile pătrate. Cei care văd lucrurile diferit nu prea agreează regulile. Îi poți cita, poți fi în dezacord cu ei, îi poți glorifica sau denigra, dar singurul lucru pe care nu îl poți face este să îi ignori, pentru că ei sunt cei care schimbă lucrurile. Ei împing rasa umană mai departe și, în timp ce în ochii unora pot părea nebuni, noi știm că sunt genii. Pentru că cei care sunt îndeajuns de nebuni să își imagineze că pot schimba lumea sunt și cei care pot face asta.

3 Trebuie să perseverezi

Este nevoie de perseverență ca să poți deveni un lider adevărat și să construiești un business de succes.

Nu este cel mai ușor lucru de făcut. Jobs a suferit în timpul călătoriei prin care a construit compania de success care este Apple în ziua de azi. Au fost câteva momente dificile prin care a trebuit să treacă, inclusive părăsirea companiei pentru o scurtă perioadă.

Astfel că, indiferent cât de departe ești și cât de grele sunt lucrurile, secretul este pur și simplu să perseverezi. Tentația de a renunța este la cel  mai mare nivel chiar înainte de a avea succes.

Mulți renunță chiar înaintea liniei de sosire fără să își dea seama. Nu ai idee când va sosi acel moment, așa că pur și simplu nu renunța la ceea ce faci și vei ajunge departe.

Sunt convins că aproximativ jumătate din lucrurile care separă antrepenorii de succes de cei ratați este pura perseverență.

4 Calitatea merge mult mai departe de primul strat

Dacă nu știați deja că Steve Jobs era concentrat absolut pe dorința de a avea un produs perfect, asta spune tot. Jobs era un adevărat perfectionist și nu era dispus să facă vreo concesie în nici stadiu al conceperii produsului.

Este foarte ușor să te concentrezi pe o singură zonă a produsului, să o perfecționezi cât mai posibil, și să neglijezi alte aspecte.

Dacă ajungi să faci efortul de a creea un produs cu care vrei să ai succes, atunci controlul calității trebuie să aibă loc peste tot, nu doar la suprafață.

„Dacă esti un tâmplar care face un dulap frumos, nu vei folosi o bucată de placaj în spate, chiar dacă e la perete și nimeni nu-l va vedea. Tu vei ști că e acolo, așa că vei folosi o bucată sănătoasă de lemn. Pentru tine, ca să poți dormi noaptea, estetica și calitatea trebuie duse până la capăt.

5 Nu înceta să inovezi

steve jobsCompania Apple este printre cei mai de frunte inovatori atunci când vine vorba de piața de tehnologie. Jobs a încercat întotdeauna să vină cu ceva nou care să confere companiei un avantaj față de toți ceilalți competitori.

Inovația este secretul dezvoltării și, dacă nu ești capabili să inovezi în mediul afacerii, este foarte ușor să apară altcineva care să te întreacă.

Inovația vine de la oamenii care se întâlnesc pe holuri sau care se sună la 10:30 noaptea cu o idee nouă sau pentru că au descoperit ce anume producea găuri în modul în care încercau să rezolve o problemă. – Steve Job

6 Ai încredere în tine

Unul dintre citatele celebre ale lui  Steve Jobs, declarație făcută la Stanford, este că nu poți uni punctele dacă privești înainte. Poți face asta doar privind înapoi.

Ceea ce înseamnă că trebuie să ai  încredere în tine și credința că lucrurile se vor lega în viitor. Dacă ai încredere că lucrurile vor merge bine, atunci efortul tău va fi în mod natural mai mare și vei munci mai mult.

În timp ce, fără această credință, cum că ceea ce faci acum va funcționa și îți va aduce beneficii mai târziu, motivația de a renunța la timpul liber și de a te forța să dedici mai  mult timp muncii va fi mult mai scăzută.

Nu poți uni punctele privind înainte; le poți conecta doar privind la trecut. Așa că va trebuie să ai încredere că lucrurile se vor lega cumva în viitor. Va trebui să crezi în ceva – în instinct, destin, viață, karma, orice. Această abordare nu m-a dezamăgit niciodată și a făcut diferența toată viața mea.

7 Iubește ceea ce faci

Ok, poate că Steve Jobs nu a fost singurul care ne-a învățat că trebuie să iubești ceea ce faci astfel încât să ai suces, pentru că oamenii muncesc din greu chiar și atunci când nu prea se dau în vânt după ceea ce fac.

Se întâmplă însă că există o foarte bună recompensă pentru asta. Și exact aici e punctul în care cei mai mulți oameni eșuează. Depun foarte mult efort în ceva ce nu le face plăcere, pierd timpul și nu rezistă tentației de a renunța atunci când lucrurile devin mai grele.

Pe de altă parte, să încerci să reușești în ceva ce iubești nu e atât de greu. O vei face în fiecare zi cu plăcere și cu mult mai bine în timp. Acea voce care tot spune: „Cât mai avem până terminăm? nu va exista în capul tău.

Dacă nu iubești ceea ce faci, nu vei face mai mult decât trebuie, nu vei munci și în weekend, nu vei încerca atât de mult să depășești starea de lucruri existente.