7 locuri de vizitat în Bruges

Academia Barbatilor

Cei care au văzut filmul In Bruges, cu Colin Farrell, au remarcat, dincolo de acțiunea plină de ironie și sarcasm, frumusețea acestui oraș medieval belgian, surprins pe peliculă în toiul iernii. Cei care l-au vizitat – în special vara – s-au declarat îndrăgostiți de șarmul lui special, dat, printre altele, de casele de cărămidă, turnurile, canalele și vechile poduri, la care se adaugă, desigur, alte multe atracții.

Frumosul centru vechi, intrat de multă vreme în Patrimoniul UNESCO, s-a dezvoltat în jurul a două locuri medievale, două piețe cu largi conotații istorice: Burg și Markt. Aici se află faimoasele magazine de dantelă, muzee care adăpostesc prețioase colecții de artă, romanticul Lac al Iubirii ș.a.m.d. Hai să vedem 7 locuri de vizitat în Bruges:

Clopotnița

bruges
Foto: Gagliardi Photography

Acesta este, poate, cel mai reprezentativ obiectiv turistic din Bruges. Latura de sud a pieței Markt este dominată de acest turn impunător, ce face parte din ansamblul Halle, a cărui construcție a început în anul 1248 și a fost lărgit de două ori de-a lungul timpului – o dată în secolul 14 și a doua oară în secolul 16. Clădirea include o curte frumoasă iar balconul de deasupra intrării era folosit pe vremuri de către legiuitorii orașului pentru a face declarații despre propriul lor statut mulțimii care se aduna în piață.

Clopotnița are o înălțime de 83 m și este unul dintre cele mai frumoase turnuri din Belgia. Poate fi accesată din curtea interioară iar pentru a ajunge în vârf, trebuie să urci cele 366 de trepte. Construcția clopotniței a început în 1282 și a fost terminată în 1482. Astăzi, un „batalion” de 47 clopote atârnă în turn, iar pe drum spre vârful acestuia, de unde ai parte de o priveliște superbă asupra orașului, vei întâlni vechea Cameră a Tezaurului, unde sunt păstrate vechi documente civice.

Markt

bruges
Foto: PhotoLondonUK

În inima orașului se află, așadar, piața denumită, simplu, Markt. Markt este principala piață din Bruges, una înconjurată de diverse clădiri ce datează din perioade diferite. Latura de est a pieței e dominată de neo-gotica Provinciaal Hof, care datează din 1887 și este locul din care se exercita guvernarea provinciei West-Vlaanderen (Flandra de vest). Pe latura vestică se desfășoară Huis Bouchoute, o frumoasă clădire de cărămidă, din secolul 15.

În colțul opus este Craenenburg, acolo unde, în 1488, la îndemnul vecinilor din Ghent, cetățenii orașului Bruges l-au încarcerat pe împăratul habsburg Maximilian vreme de 11 săptămâni. Acesta a fost eliberat doar după ce a căzut de acord să respecte autoritatea guvernării Consiliului de Regență și să ordone retragerea tuturor trupelor străine.

Cel mai bun mod în care poți admira arhitectura acestei superbe piețe este să faci un popas într-una dintre numeroasele cafenele din Markt și să savurezi peisajul medieval care te înconjoară.

Burg

bruges
Foto: Volha Kavalenkava

Burg este a doua piață principală a orașului. Aici se afla, pe vremuri, un castel fortificat (burg), construit ca să protejeze așezarea de atacurile vikingilor, precum și biserica San Donatian.

Piața Burg a fost cândva centru administrativ și religios al Bruges-ului. Aici poți admira Primăria (Stadhuis), construită în stil gotic, în secolul 14, una dintre cele mai vechi clădiri administrative din Olanda, cu ale ei turnuri, turle și fațade decorate. Sala Gotică (1400) este o adevărată bijuterie, cu picturile sale murale de la sfârșitul secolului 19, ce ilustrează cele mai importante evenimente din istoria orașului. Lângă primărie se află fostul Registru Civil al renașterii, care adăpostește Muzeul Istoric.

Bazilica Sfântului Sânge

bruges
Foto: demerzel21

Heilig-Bloedbasiliek – Bazilica Sfântului Sânge domină piața Burg și este cunoscută pentru faptul că adăpostește un vas de cristal în care s-ar afla (pe o bucată de cârpă) o picătură din sângele lui Isus Hristos, adusă din Ținutul Sfânt de către Dietrich de Alsacia, în anul 1149, la întoarcerea din a doua Cruciadă. În luna mai a fiecărui an, această relicvă sacră este purtată pe străzile din Bruges în timpul Procesiunii Sfântului Sânge.

Fațada bazilicii, construită între 1529 și 1535, include trei arcade în stil flamboaiant și câteva statui aurite. Bazilica în sine constă dintr-o capelă în stil romanesc și una în stil gotic, în care se află rămășițele Sfântului Vasile, aduse din Palestina de către Robert al II-lea, conte de Flandra. O elegantă scară în spirală duce către capela de sus (cea gotică, ridicată în 1480), acolo unde în fiecare vineri este adusă sticluța cu Sângele Sfânt, pentru a fi arătată credincioșilor.

Begijnhof

bruges
Foto: EvdokiMari

Un zid de protecție și o poartă din secolul 18 (care se închide după ora 18.30) asigură liniștea și pacea din Begijnhof „De Wijngaard”, un grup de case albe care înconjoară o splendidă grădină, cândva populată de măicuțele din Ordinul Sfântului Bneedict.

Margaret de Constantinopole, Contesă de Flandra, a înființat în 1245 Begijnhof, cu scopul de a aduna la un loc toți beguinii din oraș (susținătorii unui ordin creștin religios foarte activ în special în Țările de Jos între secolele 13-16). Micuța comunitate de măicuțe ducea o existență ascetică, de rugăciune și muncă, acestea desfășurând multe activități caritabile. Una dintre casele lor a fost transformată în muzeu, pentru a oferi vizitatorilor o idee despre stilul lor de viață. În 1584, un incendiu a distrus biserica de secol 13, care a fost reconstruită în 1609 și renovată mai târziu, în stil baroc.

Muzeul Groening

bruges
Foto: PlanetWare

Una dintre cele mai plăcute activități în Bruges este plimbarea pe liniștitele canale ale orașului. Iar unul dintre obiectivele principale pe care le poți vizita în timpul unei asemenea plimbări pe Canalul Dijver este Muzeul Groening, care adăpostește cea mai frumoasă și valoroasă colecție de artă din Bruges. Picturi vechi, aparținând unor artiști flamanzi celebri, dar și o galerie de artă modernă și o superbă colecție de vederi cu vechiul Bruges.

Primele cinci încăperi ale muzeului sunt și cele mai interesante. De pildă, în Camera 1 vei descoperi două opere importante ale lui Jan van Eyck, în vreme ce în Camera 3 se află alte două lucrări celebre ale unor maeștri locali anonimi. Dacă ești un fan al artistului Hieronymus Bosch, în Camera 5 vei descoperi Ultima judecată, una dintre cunoscutele sale opere.

Casele de pe Dijver

bruges
Foto: efesenko

Pe partea stângă, la capătul cel mai îndepărtat al Canalului Dijver se află un foarte atractiv ansamblu de clădiri de secol 15, care formau cândva mansionul Heren van Gruuthuse. Aici s-a adăpostit, în anul 1471, fugarul rege englez Edward al IV-lea. Heren erau negustorii care dețineau monopol asupra comerțului cu plante ierboase uscate (gruut).

O parte a acestui ansamblu adăpostește acum excepționalul Gruuthusemuseum, în ale cărui 22 de încăperi se află o foarte frumoasă colecție de antichități și artă aplicată. Îți vor atrage atenția în mod special dantelăriile, sculpturile, tapiseriile și armele.

Ușă în ușă cu Gruuthusemuseum se află Muzeul Brangwyn, ce datează din secolul 18, cu ale lui porțelanuri, case de cositor, ceramici, perle și ilustrate vechi, alături de o expoziție de picturi și desene aparținând lui Frank Brangwyn, artist englez, născut în Bruges (1867-1956).

Citește și: 7 locuri de vizitat în Stockholm