7 locuri de vizitat în Copenhaga

Academia Barbatilor

Copenhaga e o capitală care surprinde prin contrastele ei: invovație și tradiție, arhitectură modernă și construcții clasice, atmosferă relaxată și viață de noapte intensă – toate în același oraș. O simplă plimbare pe străzile Copenhagăi și e imposibil să nu cazi în admirația acestui oraș nordic plin de clădiri istorice, muzee încântătoare, galerii de artă, grădini și parcuri, restaurante sofisticate și, nu în ultimul rând, multe, foarte multe biciclete.

Practic, capitala Danemarcei e un muzeu în aer liber, care-și împletește existența cu cele mai noi tendințe din domeniul modei, designului și arhitecturii. Vei rămâne surprins de cât de multă grijă și de cât de mult respect au cetățenii urbei față de orașul acesta. Iar unul dintre cele mai elocvente exemple este apa din port – atât de limpede, încât poți face o baie fără probleme… dacă rezisți la frig. Iată 7 locuri din Copenhaga pe care să nu le ratezi la o eventuală vizită:

Mica Sirenă

copenhaga
Foto: Pixabay

Micuța statuie cu privire nostalgică, amplasată pe o piatră, la țărmul Mării Nordului, este simbolul orașului și, totodată, cea mai populară atracție turistică a Copenhagăi. Își trage originile, desigur, de la povestea Mica sirenă, scrisă de autorul danez Hans Christian Andersen, în anul 1837. În anul 1909, Carl Jacobs (proprietarul companiei Carlsberg), profund impresionat de tragica poveste de iubire care definea baletul Mica sirenă, l-a angajat pe sculptorul Edvard Eriksen să realizeze o statuie pe care s-o plaseze în portul orașului. Statuia a fost gata în 1913 și, de-a lungul vremii, a fost supusă unor numeroase acte de vandalism, inclusiv suporterii dinamoviști răsturnând-o acum câțiva ani în mare.

Grădinile Tivoli

copenhaga
Foto: klook.com

Celebrul parc de distracții Tivoli, întins pe suprafața grădinilor cu același nume, amenajate în anul 1843, este un alt punct de atracție major al orașului, în special pentru cei care-l vizitează cu copiii sau pentru nostalgicii după anii copilăriei. În Tivoli ai la dispoziție peste 20 de atracții, de la un roller coaster la mai multe carusele, teatre în aer liber, păpuși, jocuri de pantomimă, o sală de concerte în stil maur, restaurante, cafenele și grădini liniștite, pline de flori. Parcul a apărut în multe producții cinematografice și, de Crăciun, devine scena unui extravagant decor de poveste hibernală.

Nyhavn

copenhaga
Foto: Pixabay

Nyhavn (Noul Port), flancat de strada cu același nume, este cel mai „colorat” loc din Copenhaga, un cartier cu încărcături istorice, marcat de o monumentală ancoră, ce servește drept monument ridicat în memoria marinarilor danezi care și-au pierdut viețile în cel de-al Doilea Război Mondial. Pe vremuri, Nihavn era un cartier fără o reputație prea bună, dar astăzi zona uimește prin frumusețe. Casele vopsite în culori vii, restaurantele, cafenelele și terasele de la parterul lor și atmosfera generală atrag turiștii ca un magnet. În port e ancorată o navă construită în 1885, iar multe catamarane și vase de dimensiuni mic operează curse către Suedia.

Palatul Christiansborg

copenhaga
Foto: Leonid Andronov

Pe micuța insulă Slotsholmen se ridică sediul guvernului danez, o atracție turistică în sine, care nu trebuie ratată de niciun vizitator. Christiansborg adună peste 800 de ani de istorie, în zilele noastre fiind „casa” Parlamentului, locul unde se află biroul Primului Ministru și sediul Curții Supreme. Unele părți ale palatului sunt folosite de către Casa Regală, iar multe sunt deschise și publicului, care poate vizita astfel o clădire construită pe ruinele unui castel ridicat de abatele Absalon în anul 1167, cel care a pus bazele vechii fortificații ale orașului.

Strøget

copenhaga
Foto: YouTube

O plimbare de cinci minute, de la Christianborg și ai ai ajuns pe Strøget, principala zonă pietonală a orașului (din 1962) și locul în care poți face o sumedenie de cumpărături. Această stradă este, de altfel, considerată cea mai lungă stradă de shopping din lume și una dintre cele mai lungi străzi pietonale din Europa, având 1,1 km. Numele Strøget a fost dat la începutul secolului 19, strada intersectându-se cu alte câteva artere importante din centrul Copenhagăi. Branduri internaționale de renume, precum și magazine de design, restaurante și cafenele de tot felul se întind de-a lungul acestei străzi aparent interminabile, dar plină de farmec.

Christiania

Christiania
Foto: maisicon

Acum 40 de ani, Christiania era un cartier hipiot, dar această zonă controversată și unică a fost transformată apoi într-un experiment social, fiind, în prezent, zonă rezidențială și, totodată, una dintre cele mai iubite atracții turistice: în fiecare an, acest „oraș liber” atrage în jur de un milion de vizitatori. Nu este pe gustul oricui, dar prezintă o alternativă la modul de viață, în care oamenii trăiesc după propriile lor reguli. Mașinile sunt interzise, bicicleta e principalul mijloc de transport iar caii își fac de cap liberi. Punctele de atracție sunt casele, clădirile și lacul întins, unde copiii se scaldă în zilele călduroase de vară. În micile magazine și în cafenele se folosește o monedă specială, Christiania.

Castelul Rosenborg

copenhaga
Foto: Volha Kavalenkava

Palatul Rosenborg adăpostește câteva dintre cele mai importante comori culturale ale Danemarcei. Castelul a fost construit de regele Christian al IV-lea, ca reședință personală, și a fost ocupat de familia regală până în anul 1720, după aceea fiind folosit doar ca reședință de vară. În 1838, castelul a devenit muzeu. La subsol se află expuse diamantele coroanei regale și alte obiecte ce au aparținut regilor danezi. Un interes special trebuie acordat Sălii de Marmură, sălii de recepții (realizată în stil baroc) și sălii tronului, în care se află multe tapiserii superbe, care decorează palatul încă din anul 1693. Mai multe informații despre Copenhaga ai aici.

Citește și: 7 locuri interesante pe care să nu le ratezi în Amsterdam