7 locuri de vizitat în luna noiembrie

Academia Barbatilor

Să recunoaștem: pentru unii, luna noiembrie nu e una dintre cele mai „apetisante” perioade în care să te gândești la călătorii. Altora, dimpotrivă, în contrast cu atmosfera ternă de afară, dominată de sumbrul ”Winter is coming!”, le vine un dor de ducă pe care cu greu și-l pot ține în frâu. Și, în definitiv, nici nu ar trebui să-l țină, fiindcă lumea e făcută s-o vizitezi, indiferent de anotimp. Pentru a veni în întâmpinarea lor, le facem în cele ce urmează 7 sugestii pentru locuri de vizitat în luna noiembrie.

1 Istanbul

E la doar o oră distanță de zbor față de București. Și nu doar atât: unicul oraș din lume care se întinde pe două continente (Europa și Asia) este, totodată, și unul dintre cele mai frumoase. Dacă nu ai ajuns încă în Istanbul, e momentul să o faci, iar noiembrie e o lună convenabilă. Toamna în Istanbul e superbă – vei găsi o atmosferă vibrantă, marcată de mirosul castanelor coapte, pe care le cumperi de la tarabele comercianților ce împânzesc orașul. Fă turul clasic al Istanbulului și nu uita să mergi pe Podul Bosfor, la ceas de asfințit, pentru a vedea un super apus de soare, printre undițele pescarilor care trag nădejde la o cină copioasă și proaspătă.

2 Myanmar

Toată lumea caută destinații exotice. Pentru că multe dintre ele s-au „uzat”, e momentul să apară altele, care stârnesc interesul prin localizare, istorie și cultură. Una dintre acestea e Myanmar. Sau Burma, cum i se spunea până nu demult, țară care a stat nu mai puțin de 50 de ani sub dictatură militară și care de prin 2010 s-a relaxat ca o prințesă scăpată din turnul căpcăunului, dând de dulcele gust al democrației. Și prințesa e frumoasă ca o fată mare, bună de măritat. Pagode, tururi istorice, viaducte, temple, peșteri și alte minunății sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți face și vedea în această țară din sudul Asiei, vecină cu Thailanda și care, printre altele, are peste 1800 km de țărmuri.

 3 Puglia

Puglia este regiunea care definește „tocul” Cizmei italiene. Poate nu atât de populară precum alte regiuni din Peninsulă, Puglia e o nesfârșită sursă de inspirație pentru cineva care adoră Italia și vrea să-i cunoască istoria dar și tradițiile gastronomice. Vezi Ostuni, orașul caselor albe. Vizitează Lecce, localitate cu o incredibilă arhitectură barocă. Mergi la Alberobello, pentru a te distra în mijlocul căsuțelor țuguiate trulli. Oprește-te în Locorotondo, pentru a admira un orășel ca o bijuterie. Du-te pe coasta Adriaticii, la Polignano a Mare, localitatea în care s-a născut Domenico Modugno, cantautorul care a lansat piesa Volare. Coboară spre sud, pentru plajele de la Gallipoli și pentru frumusețea picturală de la Monopoli. Mănâncă într-o masseria, fermă tradițională în care te poți caza și poți face cursuri de gastronomie sau degustări de vinuri. În Puglia nu te plictisești niciodată.

4 Lisabona

Se spune că Lisabona e noua Barcelona și chiar dacă nu suntem în totalitate de acord cu asta, nu putem să nu ne manifestăm admirația pentru capitala lusitană, un oraș a cărei popularitate e din ce în ce mai mare, atât vara cât și iarna. În noiembrie, Lisabona devine cu atât mai „vizitabil” cu cât, fiind extrasezon, prețurile sunt mai mici și turiștii (ceva) mai rari. Așa că ia-ți un bilet de avion și străbate Europa de la est la vest, pentru a descoperi cultura bogată a Lisabonei, viața ei de noapte și preparatele delicioase. Pentru ultimele, îți recomandăm să încerci o cataplana.

5 Atena

Unii pur și simplu nu pot renunța la ideea de Grecia, nici măcar atunci când iarna se pregătește să vină. În definitiv, la Atena e mult mai cald ca-n România în noiembrie iar spiritul elen, dominat de souvlaki, tzatziki și ouzo, se regăsește mai neaoș ca oriunde la poalele vestigiilor de pe Acropole. Bea o cafea în Piața Syntagma, din Atena și mulțumește zeilor că ai parte de vreme frumoasă și de un oraș în care, fan al muzeelor sau nu, ai ce să faci atât ziua cât și noaptea.

6 Fuerteventura

Un fel de Tenerife, dar pe ideea că poate în Tenerife ai fost și vrei să vezi și o altă insulă din arhipelagul Canarelor. Fuerteventura e cea mai apropiată de coasta de nord a Africii, așa că beneficiază de aportul vânturilor fierbinți dinspre Sahara, perfecte pentru a-ți face prietenii care acasă asistă neputincioși la căderea frunzelor, în vreme ce tu bei cocktailuri pe plajă, la temperaturi de 25 de grade și cu 7 ore de soare pe zi. Nu e o destinație culturală, așa că gândește-te la relaxare permanentă și ia-ți, totuși, și ceva gros la tine, fiindcă nopțile sunt răcoroase. În această perioadă Fuerteventura e lipsită de turiștii zgomotoși iar prețurile sunt pe măsura extrasezonului.

7 Oman

Uită de Dubai – toată lumea se duce acolo! Vremea în Oman e absolut fabuloasă în noiembrie: temperaturi de 20 și ceva de grade, zile lungi, pline de soare și seri călduțe sub cerul înstelat. Deja te simți ca-n 1001 de nopți, așa-i? Oman e o țară sigură din Orientul Mijlociu pe care o poți vizita fără griji. Descoperă comorile din bazarul Muttrah, aflat în capitala Muscat, ia-ți un ghid și mergi în munți pentru a face câteva trasee de vis (Jebel Akhdar, de pildă), explorează deșertul, cu cămila sau cu mașinile 4×4. Cine ajunge în Oman se îndrăgostește de această țară și uită de Emirate.