7 locuri de vizitat pentru iubitorii de vin

Academia Barbatilor

A călători în jurul lumii pentru a învăța despre istoria unora dintre cele mai bune vinuri e un lucru pe care puțini oameni și-l permit. În același timp, însă, dacă ești un iubitor de vinuri, și totodată un bun cunoscător al acestora, în mod cert îți vei dori să pleci pe urmele lui Bachus și să vizitezi cele mai cunoscute podgorii ale lumii pentru a degusta cele mai bune vinuri.

Așadar, pasiunea pentru călătorii și cea pentru vinuri se pot împleti în cel mai fericit mod. Dar care ar fi cele mai bune țări pentru care să-ți cumperi un bilet de avion cu certitudinea că vei avea posibilitatea de a turna în pahar un vin de calitate? Iată 7 locuri de vizitat pentru cei care iubesc vinul:

1 Valea Elqui, Chile

locuri de vizitat pentru iubitorii de vin
Foto: Pixabay

Nu există escapadă mai liniștită decât în Valea Elqui, din Chile. Lângă satul Pisco Elqui se află o distilerie de pisco (brandy-ul sud-american făcut din struguri fermentați) dar și numeroase crame în care să te răsfeți. Valea Elqui este recunoscută pentru producția de vinuri excelente, în special Sauvignon Blanc și Carmenere. Dacă vrei să faci o călătorie în America de Sud și ai în vedere vinul, atunci Chile este prima opțiune de pe listă.

Chile are o istorie viticolă îndelungată, încă din secolul 16 când conchistadorii spanioli au adus vițele Vitis vinifera, odată cu colonizarea regiunii. În secolul 19 au pătruns și soiurile franceze, precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere și Franc. Iar adevărata renaștere a vinurilor de Chile a avut loc la începutul anilor ‘80, când s-a introdus fermentarea în butoaie de oțel inox și maturarea în butoaie de stejar.

2 Chișinău, Moldova

Nu e greu să ajungi la Chișinău, iar o vizită la frații noștri de peste Prut e de dorit în primul rând pentru calitatea excepțională a vinurilor și coniacurilor produse aici. Nu multă lume vizitează Chișinăul, dar adevărații cunoscători trebuie să ajungă măcar pentru cele două renumite crame: Mileștii Mici și Cricova.

Mileștii Mici, aflată la 18 km de Chișinău, este prezentă în Cartea Recordurilor cu cea mai mare colecție de vinuri din lume, complexul care se întinde pe incredibila distanță totală de 200 km (55 fiind accesibili) adăpostind aproape 2 milioane de sticle de vin. Între acestea, 70% sunt vinuri roșii, 20% albe și 10% vinuri de desert. Cele mai valoroase sticle (480 euro una) conțin vinuri produse în 1973-74 și sunt exportate exclusiv în Japonia.

locuri de vizitat pentru iubitorii de vin
Cricova Foto: visitmoldova.travel

Cricova, a doua cea mai mare cramă a Moldovei, aflată la 15 km nord de Chișinău, are „doar” 120 km de tuneluri, care există încă din secolul 15 și care au fost transformate în crame în anii ‘50. Acest oraș subteran al vinurilor are depozite, camere de degustare și alte facilități, mergând până la 100 m sub pământ și adăpostind 1,25 milioane de sticle, multe dintre acestea fiind vinuri rare. Prședintele Putin și-a sărbătorit a 50-a aniversare aici, iar în 1966 celebrul astronaut Iuri Gagarin a intrat în cramă și a ieșit după două zile… ajutat de prieteni.

3 Stellenbosch, Africa de Sud

locuri de vizitat pentru iubitorii de vin
Foto: Pixabay

Drumul vinului Stellenbosch este cel mai vechi din Africa de Sud, datând din anul 1971. Începând cu acest an, cramele aflate pe această rută au început să ofere vizitatorilor vinuri de mare calitate, inclusiv propriul Chenin Blanc, devenit cunoscut în întreaga lume pentru excelentul său gust. Un fapt important legat de Stellenbosch este acela că aici cramele au de oferit câte ceva pentru orice gust, de la vinuri la plimbările cu trăsura în parcurile naționale și la magazinele ce oferă suveniruri iubitorilor de vin.

4 La Rioja, Spania

locuri de vizitat pentru iubitorii de vin
Foto: winetourismspain.com

La Rioja e o destinație pentru iubitorii vinului roșu. O regiune istorică fascinantă, în care vei găsi multe tururi viticole de lux. Rioja a fost marcată de guvernul spaniol, în 1926, drept Consejo Regulador, titlul acordat regiunilor viticole de denominație originală. Regiunea se extinde cu circa 120 km pe ambele părți ale râului Ebro. De fapt, derivația cuvântului rioja vine de la Rio (râu) și Oja (numele unui afluent al lui Ebro).

La Rioja a făcut dintotdeauna parte din istoria Spaniei, iar romanii au fost primii care au cultivat aici viță de vie, urmați de mauri și creștini. Sunt peste 500 de crame în La Rioja, regiunea fiind cunoscută în întreaga lume pentru vinurile de calitate. Pe lângă degustările de vin, o vizită aici poate fi completată cu multe alte activități ce au loc pe largile podgorii, de la călărit la zborul cu balonul cu aer cald.

5 Piemont, Italia

locuri de vizitat pentru iubitorii de vin
Foto: Cantina Rizzi

Regiunea Piemont din nordul Italiei este o destinație exclusivistă pentru cei care vor să se îmbarce într-o călătorie a vinului, fără să țină cont de prețul înscris pe eticheta de vânzare a acestuia. Piemont nu e doar casa respectatelor vinuri Barolo, ci și regiunea în care se află numeroase restaurante cu stele Michelin, hoteluri de cinci stele și o sumedenie de muzee.

Precum spuneam, cele mai cunoscute vinuri piemonteze sunt Barolo și Barbaresco, care se fac din soiul de struguri Nebbiolo. O degustare de Barolo vechi îți dă senzația că bei catifea, taninii acestui vin fiind integrați perfect. Pe măsură ce vinul se învechește, culoarea lui devine mai maronie și mai ruginie. Deși Torino este capitala regiunii Piemont, localitățile Alba și Asti se află în inima viticolă piemonteză.

6 Burgundia, Franța

locuri de vizitat pentru iubitorii de vin
Foto: Pixabay

Burgundia este epicentrul viticol al Franței, aici aflându-se unul dintre cele mai mari sisteme de conservare a vinului din țară. Te vei simți ca un rege pe parcursul unui tur al vinului din Burgundia, pe care trebuie să te asiguri că-l rezervi din timp, fiindcă cererile sunt numeroase iar camerele de degustare extrem de aglomerate.

Burgundia se află în partea central-estică a Franței, în apropierea orașului Dijon, și are o tradiție seculară în privința industriei vinului, cu legături adânci în mânăstirile antice ale zonei. Cele mai cunoscute vinuri produse aici sunt cele roșii seci, făcute din struguri Pinot Noir, precum și vinurile albe Chardonnay.

7 Valea Douro, Portugalia

locuri de vizitat pentru iubitorii de vin
Foto: Garda Travel Club

Aflată la câteva sute de kilometri de orașul Porto, această regiune inclusă în Patrimoniul UNESCO adăpostește câteva fermecătoare quintas, idilicele conace din secolele 18-19, dar și terase viticole pe care se cultivă viță de vie încă de pe vremea romanilor, în secolul 3 d.Hr. Pe lângă faptul că e celebră pentru producerea vinului de Porto, în Valea Douro se face și popularul Vinho Verde. Mai mult, în unele quintas se pot degusta vinuri de masă mai puțin cunoscute, făcute din soiuri autohtone, orecum Alfrocheiro.

Vizitatorii pot rezerva tururi viticole ghidate, cu degustări în locații istorice, precum Quinta de Pacheca, Quinta de La Rosa și Quinta das Carvalhas. Ca alternativă, iubitorii vinului se pot îmbarca într-o croazieră de-a lungul fluviului Douro, cu opriri dese pentru degustări și alte activități specifice.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre vinul de Porto