7 locuri de vizitat vara în Austria

Academia Barbatilor

Austria e una dintre cele mai incitante țări europene. Nu mai e cazul să discutăm motivele pentru care românii îi iau cu asalt pârtiile și stațiunele de schi pe timp de iarnă. Dar Austria poate fi o destinație de vacanță extrem de interesantă și în lunile de vară. E relativ aproape de noi, așa că poate fi abordată cu mașina, iar în această situație probabil vei dori să-ți faci un itinerariu. Nu e greu deloc.

Desigur, cele două orașe de neratat ale Austriei sunt Viena și Salzburg. Capitala, recent desemnat (din nou) „cel mai locuibil oraș din lume” e o mostră de eleganță burgheză. Iar Salzburg, „orașul muzicii”, e o bijuterie urbană, de care-ți vei aminti mereu cu plăcere. Ce vizităm, însă, în Austria, dincolo de Viena și Salzburg? Care sunt cele mai interesante locuri de explorat vara? Mai jos îți oferim 7 sugestii:

1 Salzkammergut

vara în austria traunsee
Traunsee. Foto: Pixabay

Salzkammergut e o zonă hotelieră care începe, practic, cu Salzburg, și se întinde spre est, pe un teritoriu doldora de lacuri. Lacuri albastre și curate, văi verzi, munți fabuloși, orășele romantice, precum St. Wolfgang și, mai ales, Hallstatt.

Călătorii care au văzut filmul Sunetul muzicii vor recunoaște cu ușurință această regiune, fiindcă pelicula a fost filmată în Salzburg și în împrejurimile din Salzkammergut. Zona hotelieră e plină de turiști care vin vara să facă băi de soare sau să se bucure de minunatele spa-uri.

Salzkammergut este una dintre cele mai frumoase regiuni austriece care are totodată și o istorie importantă și interesantă: cu mai mult de 2000 de ani în urmă, romanii minau sare din munții care o înconjoară, după care triburile bavareze și otakarii (dinastia medievală care a condus Marca de Stiria între anii 1056 și 1192) au sălășluit aici. Ceva mai târziu, însuși împăratul Franz Josef I s-a retras în această regiune, la Kaiservilla, pentru a se bucura de liniște.

2 Innsbruck

vara în austria
Foto: Pixabay

Innsbruck e o destinație pentru tot timpul anului. Cunoscută în special pentru practicarea sporturilor de iarnă, fiind localitatea care a organizat de două ori Jocurile Olimpice de iarnă, în 1964 și 1976, Innsbruck este, totodată, și un loc în care poți face multe lucruri frumoase și vara. Mai multe biserici (de pildă, în Hofkirche se află mormântul împăratului Maximilian I), Palatul Ambras (care adăpostește o colecție de opere de artă), Palatul Imperial Hofburg (o minunată piesă arhitectonică de secol 14) și Muzeul Bell (cu povestea unei istorii de 400 de ani în fabricarea clopotelor) sunt doar câteva exemple.

Pe lângă acestea, te poți plimba prin orașul vechi, poți lua funicularul Hungerburg, pentru a ajunge la o înălțime de 860 m și a avea o panoramă deosebită asupra orașului su poți merge la Swarovski Crystal World, pentru a face cunoștință cu lumea cristalelor de calitate.

3 Zell am See

vara în austria
Foto: Pixabay

Zell am See, aflat în provincia Salzburg, este un alt loc de vizitat pe parcursul unui periplu austriac, foarte popular pentru munții și lacurile sale. Situat cam la jumătatea distanței dintre Inssbruck și Salzbruck, Zell am See (împreună cu „fratele” său, Kaprun) e cunoscut mai degrabă drept o foarte frumoasă stațiune de schi.

Dar punctul central de interes al zonei îl reprezintă Lacul Zell, unul dintre cele mai calde lacuri europene, alimentat de un izvor subteran. Acesta este motivul pentru care activitățile estivale se desfășoară pe lac și în jurul lui. Înconjurat de semețele vârfuri alpine Schmittenhohe și Kitzsteinhorn, lacul Zell se poate lăuda și cu faptul că este unul dintre cele mai curate de pe bătrânul continent.

Unul dintre cele mai aglomerate locuri pe timp de vară este pontonul Lido, care oferă piscine, tobogane și pajiști verzi, pe care se poate face plajă. Există un minigolf, poți face drumeții pe bicicletă în jurul lacului sau poți parcurge același traseu și pe jos, într-o plimbare de circa 3 ore (o buclă circulară de 12 km). Foarte populare sunt, desigur, și croazierele pe lac, dar și sporturile nautice.

4 Wachau

vara în austria
Foto: Pixabay

Valea Wachau are avantajul faptului că e traversată de Dunăre, fapt care o transformă în principala destinație de vacanță din sudul Austriei. Aici se află fermecătorul oraș Dunstein, în care ducele Leopold al V-lea l-a ținut prizonier o vreme pe Richard Inimă de Leu, la sfârșitul secolului 12, dar și localitatea Melk, cunoscută pentru frumoasa mânăstire benedictină.

Wachau este renumită și pentru podgoriile sale, dar și pentru livezile cu fructe, în special caise. În Valea Wachau sunt peste 500 de locuri distincte de vizitat, fapt ce te-ar putea determina să-ți petreci în zonă mai multe zile decât ți-ai propus inițial.

5 Bad Gastein

vara în austria
Foto: gastein.com

Aflată în Parcul Național Hohe Tauern, stațiunea Bad Gastein impresionează vizitatorii prin clădirile sale în stil Belle Epoque, încadrate perfect de superbul peisaj montan. Altitudinea de 1000 m asigură un aer curat, iar spa-urile medicinale și izvoarele de ape termale din zonă completează decorul unui loc în care te duci vara în special ca să desfășori activități în aer liber, precum mersul pe bicicletă sau drumețiile montane.   

6 St Anton am Arlberg

vara în austria
Foto: austria.info

St Anton am Arlberg, din regiunea Alpilor tirolieni, este cunoscută, în general, ca fiind „leagănul schiului alpin”, în special pentru rolul major avut în progresul acestui sport. Aflat într-un chalet tradițional, Muzeul St. Anton am Arlberg face cronologia schiului local, iar teleschiurile și telecabinele din zonă duc schiorii iarna pe pârtiile Valluga și Rendl.

Dacă facem, însă, abstracție de schi, St. Anton am Arlberg este o localitate perfectă pentru cei care iubesc natura și muntele. Aici poți explora împrejurimile pe bicicletă, poți căuta cascadele din munți făcând drumeții lungi sau pur și simplu te poți relaxa pe o terasă privind crestele Alpilor.

7 Graz

vara în austria graz
Foto: Pixabay

Graz este al doilea oraș ca mărime al Austriei și totodată capitala provinciei Styria. E cunoscut drept un important centru universitar, dar și pentru faptul că pe vremuri era unul dintre cele mai bine păzite orașe europene. Poți începe să-l explorezi din Hauptplatz, principala piață a centrului vechi, bucurându-te de priveliștea clădirilor în stil renascentist și baroc. Un teleferic te poartă pe Schlossberg, dealul orașului, unde se află Uhrturm, un turn cu ceas, vechi de secole. Peste râul Mur poți vizita futurista clădire Kunsthaus Graz, care găzduiește expoziții de artă contemporană. Graz este, totodată, un centru gastronomic, având multe lucruri interesante de oferit gurmanzilor.

Citește și: 5 insule croate pe care să le vizitezi vara asta