7 locuri din Europa în care să vezi aurora boreală

Academia Barbatilor

Aurora boreală. Un fenomen optic impresionant, care se produce în regiunile nordice și care fascinează tot mai mulți oameni, doritori să vadă spectacolul de lumini pe viu. Luminile Nordului – acea strălucire intensă pe cerul nocturn, rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

A vedea aurora boreală e ca un fel de ruletă rusească. Nu e suficient să mergi într-o țară nordică pentru a asista la inegalabilul show al naturii. Trebuie să ai noroc să-l prinzi în fapt. Cu toate astea, se știe că există unele locuri mai bune ca altele, în care șansele de „câștig” cresc. Așa că ia-ți camera foto (și reține că aurora boreală se captează cel mai bine cu setări de expunere lungă), rezervă un loc confortabil lângă un urs polar și grăbește-te spre unul dintre aceste 7 locuri din Europa în care poți vedea aurora boreală:

Islanda

aurora boreală
Foto: tripsavvy.com

În ultimul deceniu, Islanda a devenit o desinație turistică extrem de populară, principalul motiv fiind frumusețea incredibilă a naturii pe această insulă pe care, practic, nu crește nimic. Pentru că Islanda e o insulă vulcanică și stă pe un clocot permanent. Cu toate astea, abundența de gheizere, ghețari, plaje negre, cascade impresionante, crevase ghețoase și vulcani creează un peisaj de neuitat, în mijlocul căruia, luminile nordului reprezintă un bonus uriaș.

Unul dintre cele mai bune locuri pentru a prinde aurora boreală este pe coasta de vest, de pe vârful muntelui Kirkjufell. Uneori, luminile se văd chiar din capitala Reykjavik, dar din cauza iluminării din oraș, priveliștile sunt mai estompate, spre deosebire de zonele puțin populate.

Tromso, Norvegia

aurora boreală
Foto: discover-the-world.com

Cea mai vastă regiune urbană nordică a Norvegiei oferă priveliști sublime pentru marele spectacol al naturii de pe bolta cerească. Sezonul ideal este de la jumătatea lui septembrie la sfârșitul lui martie, dar cum atunci vine iarna (și când nu e iarnă prin Scandinavia, totuși?) ai grijă să-ți iei colecția de pulovere și niște vodcă în butelcuță.

Există un sătuc în apropiere de Tromso, Ersfjordbotn pe numele lui, despre care se spune că ar fi chiar cel mai bun loc pentru vizionări colorate. Acesta e secondat, însă, și de insulele Lofoten, de localitățile Alta, Nordkapp și Kirkenes, toate aflate în nordul îndepărtat.

Groenlanda

groenlanda
Foto: visitgreenland.com

Facem abstracție de faptul că mister Trump voia recent să cumpere Groenlanda, considerând că lumea, în general, e un loc în care totul se tranzacționează. Vorba unei piese Beatles, „money can’t buy me love”. Dar banii pot cumpăra… aurora boreală, în ideea că un drum până în Groenlanda nu e foarte ieftin.

În tot cazul, deoarece cea mai mare insulă din lume are o așezare geografică apropiată de Cercul Polar, nu e cazul să te duci în nordul ei, fiindcă nu vei vedea nimic. Cele mai bune locații pentru aurora boreală se află în sudul Groenlandei. Nuuk, cel mai mare oraș, se află pe coasta sudică și numără 18.000 de suflete, adică prea puține pentru ca „poluarea” luminilor pe timp de noapte să afecteze spectacolul aurorii boreale. În plus, în Nuuk ai parte și de civilizație, nu trebuie să-ți pui cortul pe un ghețar. Cea mai bună perioadă de venit în Groenlanda pentru luminile nordului este din august până la jumătatea lui aprilie.

Scoția

aurora boreală
Foto: visitscotland.com

S-ar putea să te mire, dar chiar dacă ai auzit că, pe lângă castele și peisaje frumoase, Scoția este despre nori, furtuni și ceață, uneori (pe timpul lunilor de iarnă) cerul se deschide pentru a face loc dansului colorat al aurorei boreale.

De fapt, există mai multe locuri în nordul Marii Britanii în care poți merge pentru a vedea spectacolul. Și cu cât te duci mai spre nord, cu atât șansele de a avea parte de condiții mai bune sporesc. Isle of Skye, Dunnet Head, Aberdeen și ținuturile muntoase sunt pariuri aproape sigure în privința aurorei boreale.

Kiruna, Suedia

kiruna
Foto: kirunalapland.se

Dacă nu vrei în Norvegia și îți plac mai mult chifteluțele suedeze, atunci orașul Kiruna, aflat în cea mai nordică regiune a țării, la 400 km sud de norvegianul Tromso, este o variantă la fel de bună.

Și deși aproape orice localitate din nordul Suediei e gata să-ți ofere un fotoliu pentru a asista la spectacol, Kiruna se mândrește cu un bonus: orășelul este poarta către Parcul Național Abisko, acolo unde se află un superb hotel de gheață, înconjurat de reni și având o relație directă cu celebra cultură locală Sami.

Rovaniemi, Finlanda

Nu putem vorbi despre luminile nordului și să excludem Finlanda. În Laponia există o sumedenie de locuri din care se poate asista la spectacolul acestora. Iar micul oraș Rovaniemi e prezentat întotdeauna drept gazda perfectă, din cel puțin două motive: acesta nu e doar capitala Laponiei, ci și „capitala” lui Moș Crăciun, iar în apropiere se află câteva parcuri naționale superbe, care uimesc iarna cu sculpturile Tykky (copaci acoperiți de zăpadă) și cu nesfârșitele întinderi albe.

Murmansk, Rusia

Dacă vrei să-ți iei bilete pentru marele show al naturii și ești un fan al iernii… crâncene, atunci nu poți găsi un loc mai bun ca Murmansk. Orașul aflat în peninsula Kola e cunoscut ca fiind extrem de popular printre fanii aurorei boreale. Desigur, Siberia nu are reputația generată de plajele cu nisip fin și de zilele leneșe petrecute pe marginea piscinei. Temperaturile din Murmansk coboară adesea sub minus 20 de grade Celsius pe timp de iarnă, prin urmare vodca e un fel de coca-cola locală, recomandabilă pentru încălzirea sufletului în timp ce privești psihedelicul spectacol de pe cer.

Citește și: 5 motive pentru care să vizitezi Islanda