7 locuri din Grecia în care să mergi iarna

Academia Barbatilor

Dacă nu mai ai răbdare până la sosirea verii sau măcar a primăverii și dacă ești iremediabil îndrăgostit de Grecia, nu e o idee deloc rea să o vizitezi iarna. Sigur, nu vei putea face plajă și nu te vei putea arunca în valurile Mării Egee sau Ionice, așa cum o faci când se instalează căldura. Dar în mod cert vei găsi acolo o vreme mult mai prietenoasă ca-n România (asta dacă nu ai ghinion de vreo ninsoare) și te vei bucura de vizitarea unor locuri frumoase neasaltate de hoardele de turiști estivali.

Am selectat mai jos 7 locuri din Grecia în care să mergi iarna, varianta cea mai la îndemână fiind, desigur, cu mașina personală. Dacă nu, pentru unele dintre aceste destinații poți lua și avionul până la Atena, urmând apoi să închiriezi mașină sau să găsești alte mijloace de a le vizita.

Evia

limni evia

Satul Limni, din insula Evia

Aflată la numai o oră distanță de Atena, Evia este a doua insulă ca mărime a Greciei, după Creta, fiind accesibilă foarte ușor, doar prin traversarea unui pod. Sunt multe lucruri de văzut și făcut în Evia, de la Edipsos, cel mai vechi spa cu ape termale din Grecia, până la drumețiile montane sau explorarea urbană în localitatea Chalkida. Altfel, Evia are plaje frumoase, un climat blând, monumente cunoscute și o gastronomie deosebită, adăpostind circa 220.000 de locuitori. Interesant că Evia nu prea e vizitată de turiștii străini, fiind mai mult o destinație pentru atenieni.

Salonic

salonic

Turnul Alb din Salonic

Al doilea oraș ca importanță după capitala Atena, Salonicul este o destinație bună de vizitat în orice anotimp. Chiar dacă se află în nordul țării (făcându-l astfel mult mai abordabil pentru românii care nu trebuie decât să traverseze Bulgaria pentru a-l vedea), lucru ce-l expune unor temperaturi ceva mai scăzute pe timp de irană, Salonic rămâne oricând o opțiune interesantă. Un oraș compact, cu multe muzee fascinante, cu situri arheologice și cu vestigii bizantine. Totodată, Salonic este considerat capitala gastronomică a Greciei, adăpostind restaurante excelente și beneficiind de o viață de noapte vibrantă.

Arachova

arachova

Arachova

Arachova e un sat fermecător, aflat la 2 ore de mers cu mașina, în nordul Atenei, la poalele Muntelui Parnassos. Practic, o stațiune de schi modernă și unul dintre locurile favorite ale vedetelor. În Arachova mergi să schiezi și, totodată, să te distrezi, pentru că viața de noapte este intensă. În plus, îi poți explora centrul cu străduțe pietruite și poți merge într-o excursie pentru a vizita situl arheologic de la Delphi, acolo unde în legendele antichității se spune că se afla celebrul Oracol.

Pelion

pelion

Sat în Peninsula Pelion

Frumoasa peninsulă Pelion se poate vizita atât vara cât și iarna, propunând, pe lângă plajele frumoase, sate de munte pitorești, o natură bogată și câteva locuri ce merită văzute. Cele mai frumoase sate, unele dintre ele resorturi de schi, sunt Makrinitsa, Milies (cu biserica Taxiarches, ce datează din secolul 17), Vizitsa, Tsagarda și, mai ales, Pinakates, aflat în partea de vest. În antichitate, Muntele Pelion era casa fiorosului Minotaur.

Zagoria

zagoria

Zagoria

Zagoria e un complex de 46 sate montane, aflat în regiunea Epirus din partea de nord-est a Greciei. Zona e cunoscută pentru aceste sate tradiționale dar și pentru frumusețea peisajelor, aici aflându-se și Rezervația Națională Vikos-Aoos. În ultimii ani, turismul activ și eco-turismul din această regiune au făcut pași mari. Cel mai interesant loc de vizitat în Zagoria este canionul Vikos, al doilea cel mai adânc canion din lume, după Grand Canyon din Statele Unite. În apropiere de Vikos se află superba mânăstire Agia Paraskevi, la care ajungi după o scurtă drumeție. Nu rata o vizită în satele Papito, Vitsa și Monodendri și nici o excursie la Muntele Timfi.

Atena

atena

Atena, iarna

Capitala Greciei se poate vizita în orice anotimp iar iarna e o bună ocazie să o vezi într-un decor mai puțin eclipsat de turiști. Urcă-te pe Acropole, acoperișul lumii, vizitează vestigiile antice, trece în revistă numeroasele muzee, plimbă-te pe străzile orașului și relaxează-te în piețele acestuia, începând cu celebra Syntagma, denumită astfel după Constituția pe care Regele Otto a fost obligat să o promulge în urma loviturii militare de la 3 septembrie 1843. Apoi, desigur, savurează delicioasele preparate grecești în restaurantele ateniene iar noaptea lasă-ți energia într-unul dintre cluburile în care muzica e la putere.

Corfu

corfu

Corfu Town

Dacă nu ai vizitat-o vara, nu e timpul pierdut să o faci iarna. Corfu e una dintre primele insule grecești care au fost deschise pentru turism iar din România poți ajunge ușor cu mașina personală, fără să fii nevoit să apelezi la un charter. Cu speranța că nu vei prinde o ploaie torențială sau o furtună, e posibil ca în lunile de iarnă să descoperi cu uimire că localnicii din Corfu se avântă în apele Mării Ionice, sub razele unui soare incredibil de puternic. Vizitează capitala Corfu Town, cu superba ei arhitectură venețiană, cu străduțele pietruite, cu fortăreața venețiană – cea veche, construită în secolul 15 și cea nouă, care ascunde dedesubt o rețea de tunele. Corfu Town este unul dintre cele mai frumoase și elegante orașe grecești.