7 locuri fabuloase de vizitat în Bulgaria

Academia Barbatilor

Dacă ai văzut toate locurile frumoase din România și vrei să începi să explorezi țările vecine, Bulgaria e o opțiune foarte bună. Acum 20 de ani nu știam prea multe despre Bulgaria, în afară de faptul că e o țară plictisitoare, pe care o traversam cu mașina sau autocarul în drum spre Grecia sau Turcia. Între timp am aflat însă că Bulgaria e o țară foarte frumoasă, cu multe locuri încântătoare (în afară de Litoral și de pârtiile de schi), unele dintre ele prea puțin cunoscute până și bulgarilor.

Dar vecinii noștri din sud fac progrese uriașe în privința turismului. Destinațiile bulgărești sunt din ce în ce mai la modă și, având în vedere faptul că e atât de aproape de noi, e păcat să nu luăm în considerare Bulgaria pentru a petrece o vacanță care să aducă multe motive de satisfacție. Iată doar 7 locuri fabuloase de vizitat în Bulgaria:

Centrul vechi din Plovdiv

locuri de vizitat în bulgaria
Foto: Pixabay

Străduțe de piatră, case vechi în culori luminoase, cafenele și restaurante mici și intime. Dincolo de aceste aparente clișee, vechiul Plovdiv trebuie vizitat la pas, în încălțări comode. Un plus pentru serile răcoroase de vară, când străzile sunt pline de oameni fără griji care se bucură de o băutură și de o conversație lejeră sub stele.

Centrul vechi din Plovdiv este o adevărată rezervație arhitectonică și istorică, ce se întinde pe trei dintre dealurile orașului: Nebet Tepe, Dzhambaz Tepe și Taksim Tepe. Complexul a apărut ca urmare a unei îndelungate populări a zonei, începând cu vremurile preistorice, și prezintă o combinație a culturii și arhitecturii Antichității, Evului Mediu și Renașterii bulgare. Ca repere antice și medievale, caută Nebet Tepe (situl arheologic ce datează din jurul anilor 4000 î.Hr.), teatrul antic, Hisar Kapia (poarta medievală a orașului), poarta de est a Phillippopolisului, iar ca arhitectură renascentistă bulgară, nu rata casele Danov, Balabanov, Lamartine, Hildliyan. Centrul vechi din Plovdiv se află pe lista monumentelor propuse pentru intrarea în Patrimoniul UNESCO încă din anul 2004.

Cetatea și stâncile Belogradchik

locuri de vizitat în bulgaria
Foto: Pixabay

Efortul comun al vânturilor, al ploii și al timpului a șlefuit aceste formațiuni stâncoase de efect, în apropierea orașului Belogradchik. Cât despre cetatea cu același nume, ea a fost construită în stâncă, zidurile ei fiind, practic pereții stâncoși. De-a lungul anilor, imaginația oamenilor a dat naștere la multe legende legate de aceste stânci, bazate pe similitudinile dintre formele acestora, ce sugerează oameni și animale.

Cetatea se află, așadar, în partea de nord-vest a Bulgariei, este una dintre cele mai bine conservate fortărețe ale țării și reprezintă un monument cultural de o importanță națională. Zidurile ei au grosimi de peste 2 metri și ating înălțimi de până la 12 metri. Se întinde pe o suprafață de 10.210 mp și a fost construită inițial pe vremea când regiunea era parte a Imperiului Roman.

Nessebar

locuri de vizitat în bulgaria
Foto: Wikipedia

Cine a fost la bulgari la mare, mai precis la Nisipurile de Aur sau la Sunny Beach, e imposibil să nu fi auzit sau să nu fi vizitat Nessebar, orășelul care se întinde pe o mică peninsulă ce străpunge Marea Neagră și care datează de mai bine de 3000 de ani, aici aflându-se, la origini, o așezare tracă (Menebria).

La începutul secolului 6, localitatea a devenit colonie grecească, iar unele elemente au rămas încă din acea perioadă, precum acropolisul, un templu dedicat zeului Apollo, agora etc. Printre alte monumente importante se numără bazilica Stara Mitropolia și cetatea care datează din Evul Mediu. Casele din lemn, construite în secolul 19, întregesc peisajul pitoresc al acestui orășel care a fost cândva una dintre cele mai importante localități bizantine de pe coasta de vest a Mării Negre.

Piramidele Stob

locuri de vizitat în bulgaria
Foto: 123rf.com

La o oră distanță de Sofia, pe drumul spre Mânăstirea Rila, se află un deal acoperit cu piramide de stâncă. Fiecare dintre acestea are între 7 și 10 metri înălțime, iar unele dintre ele au un fel de „șepci” naturale în vârf. Altele arată de parcă ar fi oameni împietriți, acest lucru născând, de altfel, și o legendă din partea locului. Care spune că în timpul unei nunți, tatăl mirelui nu-și mai putea lua ochii de la mireasă, fiindcă se îndrăgostise de ea. Chiar înainte ca nunta să fie distrusă din acest motiv, pământul a început să se zgâlțâie și toși nuntașii au fost transformați în stane de piatră. Acestea sunt stâncile care astăzi se numesc piramidele Stob.

Cascadele Krushuna

locuri de vizitat în bulgaria
Foto: Wikipedia

Această serie de cascade carstice se află în satul Krushuna, la 34 km distanță de istoricul oraș Loveci, în partea central-nordică a Bulgariei. Cunoscute pe plan local drept cascadele Maarata, Krushuna sunt cele mai mari cascade de travertin din țară, oferind vizitatorului un scenariu aparte, cu ape turcoaz înconjurate de vegetație luxuriantă și cu numeroase terase și piscine naturale pline cu apă de izvoare minerale.

Cascada principală are o înălțime de 20 m și se „sparge” în câteva alte mici căderi de apă, întrerupte de stânci de calcar. Există o potecă îngustă, ce permite vizitatorilor să meargă de-a lungul râului și să ajungă la izvorul cascadei, care se ascunde într-o peșteră. De-a lungul drumului sunt trepte și podețuri care fac locul cu atât mai pitoresc. Apa din zonă are temperaturi de până la 58 de grade, dar și efecte terapeutice, fiind folosită cu succes în tratarea diverselor afecțiuni reumatice, dermatologice și ginecologice.

Cele 7 lacuri Rila

locuri de vizitat în bulgaria
Foto: grabo.bg

Cele șapte lacuri de origine glaciară sunt situate în Munții Rila și au devenit foarte populare datorită frumuseții lor naturale. 2500 m este cea mai înaltă altitudine la care se află unul dintre ele, denumit Lacrima (după forma lui). Cel mai de jos este… nicio surpriză, Lacul de Jos, aflat la 2100 m, între cele două aflându-se și Gemenii, Ochiul, Rinichiul, Peștele și Trifoiul. Ochiul este cel mai adânc, cu cei 37,5 metri ai săi. Cel mai mare ca suprafață este Rinichiul.

Cele șapte lacuri se află în apropierea superbei mânăstiri Rila, dar și a cascadelor Malyovița și Skalavița, fapt ce oferă numeroase posibilități de plimbări și trasee în zonă. Mulți dintre vizitatori ajung cu mașina (se poate lua și un taxi) din localitatea Sapareva Banya, de la poalele munților, acolo unde se află un gheizer cu apă termală (la 103 grade). Drumul din Sapareva Banya duce la cabana Pionerska (1585 m), de unde un teleferic transportă tot timpul anului vizitatorii la înălțimea de 2150 m, lângă sosire aflându-se cabana Lacurile Rila.

Melnik

locuri de vizitat în bulgaria
Foto: Reddit

Melnik este o mică localitate din sud-vestul Bulgariei. Atât de mică, încât a fost desemnată drept… cel mai mic oraș al țării, cu cei 300 de locuitori ai săi. Aflat într-o zonă muntoasă, la poalele Munților Pirin, Melnik e un bun punct de plecare în drumețiile prin Pirinii de nord. Dar, dincolo de asta, e de luat în seamă frumusețea extraordinară a acestui loc plasat într-o „căldare” vegheată de celebrele piramide de nisip.

O istorie bogată (așezarea datează din vremea tracilor), vinurile de top și vechile case tradiționale fac din Melnik un popas aproape obligatoriu, în special dacă mergi în Grecia, prin partea de vest a Bulgariei. Piramidele din Melnik, formate ca urmare a eroziunii solului, creează un decor unic, aducând în fața vizitatorului tot felul de formațiuni, care mai de care mai bizare. Cât despre vinuri, se remarcă soiul local Shiroka Melnishka Loza, care stă la baza excepționalelor vinuri roșii de Melnik.

Citește și: Cele mai frumoase plaje din Bulgaria