7 locuri în care s-au filmat pelicule celebre, pe care trebuie să le vizitezi dacă ești un cinefil adevărat

Academia Barbatilor

Dacă ești un adevărat cinefil, atunci trebuie să-ți urmezi pasiunea până la capăt și să ajungi în locurile în care s-au filmat producțiile tale favorite. Iar acestea sunt numeroase și împânzesc planeta. Ba mai mult, unele dintre ele au reușit să iasă din anonimat tocmai datorită prezențelor din filmele sau serialele respective. De la zgârie-norii din Manhattan până la piețele Marocului, iată 7 locații în care s-au filmat pelicule celebre, pe care trebuie să le vizitezi pentru a retrăi scene antologice.

Italia

De la agitatul și elegantul Milano, până la sublima coasta Amalfi, peninsula în formă de cizmă a Europei satisface orice explorator curios. Ce legătură are cu filmele? Păi… cât timp ai la dispoziție? Cheia este în titlurile acestora – Italian job (scenele din Veneția chiar au avut loc lângă celebrele canale) sau Roman Holiday, cu delicata Audrey Hepburn, filmat în întregime în Cetatea Eternă. Iar dacă nu-ți plac „clasicele”, sari câteva decenii pentru a ajunge la Wonder Woman, filmat pe minunata coastă regiunii Campania din sudul Italiei.

Noua Zeelandă

O superbă destinație de aventură, aflată la capătul lumii: magnifica Noua Zeelandă. Fiecare pasionat de film cunoaște trilogia Lord of the Rings. Chiar și cei mai indiferenți sau apatici cinefili știu că acțiunea a fost în mare parte filmată pe dealurile de un verde impecabil și pe țărmurile strălucitoare ale acestei țări. S-ar putea spune că (și) seria de multe milioane de dolari a fost cea care a adus această țară frumoasă în atenția colectivă a călătorilor din întreaga lume. Adevărații iubitori de film vor dori să exploreze locurile în care Bilbo și gașca lui au parcurs complicatul lor drum, plin de aventuri. În Noua Zeelandă ai la dispoziție turul oficial Lord of the Rings, în care poți merge pe urmele lor, existând inclusiv opțiunea de a lua parte la câteva scene din film. Tot aici vei da peste celebrele case ale hobbiților, adevărate splendori.

New York

Orice cinefil ar avea ceva de spus despre implicațiile remake-ului Ghostbusters. Orice s-ar spune, nu poți nega faptul că franciza fillmului a consolidat New York-ul drept unul dintre cele mai cool orașe imortalizate pe marele ecran. Claxoanele violente ale taxiurilor galbene și colosalii zgârie-nori fac parte din peisajul cinematografic al multor filme celebre. Privește-te în oglindă, precum De Niro în Taxi Driver, străbate orașul care nu doarme niciodată ca Travolta în Saturday night fever sau plimbă-te prin Central Park, poate te întâlnești cu doamna cu porumbeii din Home Alone 2. Cocktailuri îmbietoare, cluburi aflate la demisol și o serie de muzee fascinante – ai o mulțime de alternative ca turist în The Big Apple.

Los Angeles

Orice cinefil care se respectă trebuie să ajungă măcar o dată-n viață în cetatea filmului – Hollywood. Cum am putea uita palmierii și bulevardele inundate de soare din Los Angeles? Acesta nu este doar un oraș în care vedetele se adună ca să-și savureze celebritatea ci este și un cadru folosit de numeroși regizori în filmele lor – comedii, filme muzicale sau thrillere. În timp ce străbați Orașul Îngerilor, nu uita că poți să vizitezi unele dintre cele mai cunoscute locuri din ce apar în clasicul science fiction Back to the future. Iar pentru o aventură completă, vizitează studiourile Universal, acolo unde intri în atmosfera mai multor producții celebre. Și, cu puțin noroc, dacă te plimbi pe Rodeo Drive, s-ar putea să dai nas în nas cu Al Pacino sau cu altă vedetă de top.

Cambodgia

Mergi să descoperi Cambodgia, țară încercată de istoria cruntă, dar al cărei peisaj se cutremură sub greutatea unei frumuseți incontestabile. Angelina Jolie a venit la templele Angkor Wat să filmeze Tomb Raider și s-a îndrăgostit pe loc de Cambodgia și de… copiii ei. Asia de Sud-Est este o bijuterie, iar caleidoscopul naturii și al civilizației din Cambodgia, stilul antic și cel modern au puterea de a face chiar și cei mai vorbăreți iubitori de film să privească în tăcere și admirație. Killing Fields, o producție cutremurătoare despre regimul Pol Pot, a fost filmată în frumusețea magnifică a acestei țări. La fel a fost și cu unele scene din Two Brothers.

Tokyo

Tokyo este un loc care, parcă, aparține alte lumi. Toată acea supraîncărcare senzorială are un puternic efect asupra oricărui cinefil, acesta fiind locul în care Uma Thurman a provocat „daune” majore în costumul ei galben de pisică din violentul Kill Bill, al lui Tarantino. Străbate copleșit de admirație una dintre străzile centrale ale capitalei Tokyo, unde neoanele strălucesc la fiecare colț, dar ai grijă să nu te pierzi, precum Bill Murray în Lost in translation. În cazul în care agitația și lumina puternică te amețesc, trage-ți sufletul la unul dintre templele orașului și îți vei regăsi zen-ul în cel mai scurt timp. Când ești gata să continui, dă o tură prin piețele tradiționale sau prin magazinele din Tokyo. Savurează un cocktail sau încălzește-ți vocea la un karaoke, într-unul dintre barurile aflate în Shinjuku.

Tanger

Nimeni nu se poate auto-proclama cinefil, dacă nu are cunoștințe de bază despre seria James Bond. Fie că vorbim despre celebrul martini, shaken, not stirred, despre fracul care îți ia mințile prin eleganță sau despre parada de femei frumoase care se strecoară pe ușa dormitorului lui, Bond aproape că a devenit substantiv comun. Și cu toate că el a parcurs unele dintre cele mai fotogenice centre urbane ale planetei, dramaticul oraș marocan Tanger este locul care se mândrește cu cel mai bun itinerar de călătorie al oricărui cinefil dedicat.

De pildă, hotelul fictiv L’Amerain a fost cel în care Bond a aruncat în aer un zid pentru a găsi piesa vitală a puzzle-ului în filmul Spectre. Și tu te poți bucura de acest loc spectaculos, ale cărui delicii includ impunătoarele și misterioasele kasbah-uri, o Medina plină de labirinturi și un amestec fascinant de civilizații vechi și noi. Tanger avea cândva o reputație nu tocmai bună, dar, cu trecerea timpului, impresionantul oraș localizat lângă strâmtoarea Gibraltar, a reușit să atragă moguli puternici, artiști care caută inspirație și călători excentrici și pasionați.

Citește și despre 7 castele fantastice pe care să le vizitezi în orice anotimp