7 locuri incredibile de vizitat în Maroc

Avatar

Eduard Țone

, Travel

Marocul e o țară superbă. Unii spun – și, după ce am vizitat-o, suntem de acord – că e cea mai frumoasă dintre țările nord-africane, celelalte „competitoare” din punct de vedere turistic fiind Tunisia și Egipt (Algeria și Libia se vizitează doar de către cei mai… îndrăzneți). Maroc ocupă locul 1 în lume în privința a trei lucruri: producția de fosfat, exportul de hașiș și cel de sardine. Dar chiar dacă fiecare dintre acestea aduc faimă țării, nu ele sunt cele care o plasează pe un loc de cinste în preferințele călătorilor din întreaga lume. Noi am descoperit 7 argumente pentru care merită să-ți cumperi un bilet de avion către Maroc:

1 Piața Djemaa el Fna, din Marrakesh

djema el fnaE una dintre cele mai „nebune” piețe ale lumii. Esență de Marrakesh, într-un spațiu deschis în care găsești toate minunile pământului: de la îmblânzitori de șerpi, care cântă la flaut pentru a scoate cobrele din sac, la vraci gata să te vindece de orice afecțiune, de la „dentiști” care-ți pot face pe loc o extracție cu ajutorul unui clește la acrobați, muzicieni și entertaineri locali dispuși să facă tot felul de bazaconii pentru câțiva dirhami. Noaptea este momentul magic al acestei piețe în care poți să te plimbi, vrăjit de spectacolul ei, poți să mănânci la unul dintre standurile numerotate de unde te îmbie tot felul de preparate, cel mai „gustos” dintre ele fiind ochiul de miel, poți să bei un suc natural din orice fruct stors în fața ta sau pur și simplu te poți cocoța pe terasa unei cafenele care înconjoară piața pentru a te delecta cu priveliștea și show-ul oferit de aceasta.

2 Moscheea Hassan II, din Casablanca

hassan IIÎn ciuda renumelui, Casablanca nu e tocmai cel mai frumos oraș din Maroc. Ba dimpotrivă. Este, în schimb, „capitala” economică a țării și locul în care e concentrată viața comercială, lucru ce poate părea plictisitor pentru turistul de rând. Din acest motiv, fostul rege Hassan al II-lea al Marocului, băiat deștept și cu viziune, a zis că acest oraș merită să aibă și el măcar o atracție turistică de top. Și a „trântit” pe malul Atlanticului una dintre cele mai mari moschee din lume (a șaptea, după unele calcule, a treia după altele – oricum, un lucru relativ) care are cel mai înalt minaret construit vreodată: 210 metri. Pe parcursul a 7 ani, 10.000 de voinici au participat la construcția acestei capodopere, care a fost gata în 1993 și a costat circa 700 milioane de dolari.

Întregul complex e impresionant, prin dimensiuni și prin arhitectură, iar interiorul (în care, evident, intri cu pantofiorii în pungă) te surprinde inclusiv printr-un tavan retractabil pe care, dacă-l prinzi deschis, poți face niște fotografii perfecte pentru Instagram. Dincolo de aceste lucruri superficiale, e de spus că moscheea a fost construită să reziste la cutremure și intemperii, fiind orientată, așa cum cer regulile Islamului, către Mecca.

3 Tăbăcăria Chouara din Fez

ChouaraMarocanii sunt mari producători de articole din piele și, în cazul în care ești amator de așa ceva, vei găsi în bazarurile din toate orașele genți, papuci, curele și alte articole din tot felul de piei, de la cele de vită la cele de capră (care miros îngrozitor). Cea mai veche tăbăcărie din Maroc se află în orașul Fez, mai exact în Fez el Bali, cartierul vechi, și poartă numele Chouara. A fost construită în secolul 11 și a devenit una dintre atracțiile orașului, turiștii fiind încântați să vadă de la balconul unui magazin care vinde produse din piele, bazinele rotunde umplute cu tot felul de lichide colorate care frăgezesc (sau, după caz, vopsesc) pieile.

La intrare ți se dă un mănunchi de mentă sălbatică, pentru cazul în care stai mai prost cu ficatul și, automat, cu mirosurile. Care se apropie de limita insuportabilului. Desigur, condițiile de lucru și imaginea generală nu au nimic de-a face cu secolul în care trăim, însă tocmai de aceea Chouara e un loc cu atât mai interesant.

4 Studiourile Atlas, din Ouarzazate

studiourile atlasTroia. Asterix și Obelix. Gladiatorul. Mumia. Lawrence al Arabiei. Ben Hur. Kingdom of Heaven. Game of Thrones. Și multe alte producții celebre au fost filmate la Studiourile Atlas, aflate la 5 kilometri distanță de localitatea Ouarzazate, supranumită ”Poarta deșertului”. Compania a fost înființată în 1983 de omul de afaceri Mohamed Belghmi și se întinde pe o suprafață imensă. Studiourile de producție sunt tentate să filmeze aici deoarece chiria e relativ ieftină iar „mâna de muncă” așijderea.

Vizita în studiouri nu e nici pe departe la fel de spectaculoasă precum una la Universal Studios, din Los Angeles, însă poți admira decorurile folosite în diverse filme, păstrate pentru a fi refolosite în producții viitoare. Și numai gândul că prin acele locuri au călcat și actori celebri din timpurile trecute și prezente, îți dă un sentiment de figurant în spectacolul enorm al vieții. Ceea ce, să recunoaștem, e un bun… început.

5 Chefchaouen, orașul albastru

ChefchaouenNu strică să ai un pic de magie în timpul oricărei călătorii pe care o întreprinzi. Iar când vine vorba de Maroc, magia poartă numele Chefchaouen, aflat în nord-estul țării, în Munții Rif, și supranumit „orașul albastru”. Este un oraș berber, fondat în anul 1471, care are fortificații ce serveau drept apărare împotriva atacurilor portugheze. În vremurile medievale el a fost populat de evreii goniți de Reconquista spaniolă din 1492, devenind apoi un oraș închis creștinilor, până când, târziu, în anii 20 ai secolului trecut, a fost cucerit de spanioli.

Frumusețea și particularitatea Chefchaouenului constă în faptul că locuitorii lui vopsesc zidurile caselor într-un albastru deschis, perlat, care-l transformă într-un paradis pentru amatorii de fotografii, făcându-l totodată o adevărată vedetă răsfățată a Marocului. Comunitatea evreilor sefarzi este cea care a impus tradiția „albastră”, considerând că această culoare reprezintă simbolul cerului și al divinității, amintind și întărind prezența lui Dumnezeu.

6 Grotele lui Hercule, de lângă Tanger

grote herculeLa 14 kilometri de Tanger, în Capul Spartel, se află aceste peșteri cu deschidere către Oceanul Atlantic, una dintre cele mai frumoase și impresionante atracții (semi)naturale ale Marocului, importantă și din punct de vedere arheologic. Partea „artificială” a peșterilor provine din faptul că berberii antici obișnuiau să taie rocile din interiorul acestora pentru a-și construi roți din piatră, fapt ce a dus la mărirea considerabilă a suprafeței interioare.

Mitologia romană spune că Hercule a locuit și a dormit în această peșteră înainte de a-și face cea de-a 11-a sa legendară muncă, și anume aceea de a aduce mere de aur din grădinile Hesperide, despre care unii scriitori antici greci afirmau că erau localizate lângă Lixus. Pe drumul către grădinile Hesperide, Hercule a trebuit să traverseze munții Atlas. Dar în loc să îi urce, el a făcut uz de forța lui incredibilă și i-a spart, conectând astfel Oceanul Atlantic de Marea Mediterană – mai pe scurt, formând strâmtoarea Gibraltar. Așa a rămas în istorie (și în geografie) faptul că cele două stânci formate – Gibraltar în partea europeană și Monte Hacho în cea Africană – poartă numele de Stâlpii lui Hercule.

Peștera a devenit și mai cunoscută în urma concertului trupei britanice de rock Def Leppard, care a avut loc aici pe 23 octombrie 1995.

7 Grădina Majorelle, din Marrakesh

gradina majorelleAflate chiar în apropierea haosului colorat din medina Marrakeshului, Grădina Majorelle este o mică oază de bun gust și relaxare, o adevărată bijuterie care propune aproape 5 hectare de plante din toate zonele lumii, pagode, fântâni și alei cu bănci pe care oricând te poți așeza pentru a te bucura de frumusețea naturii.

Grădina a fost creată în 1920 de către pictorul francez Jacques Majorelle, care a înțesat-o cu fântâni din marmură, bananieri, cocotieri și flori de bougainvillea. Deloc surprinzător, fiindcă a fost făcută de un pictor, grădina chiar arată ca un imens și colorat tablou, care l-a fascinat atât de mult pe creatorul de modă Yves Saint Laurent, încât, după mulți ani de negocieri, acesta a cumpărat-o și a restaurat-o, împreună cu prietenul și partenerul său, Pierre Berge. În interiorul grădinii se află acum inclusiv un loc care cinstește memoria lui Laurent.