7 locuri interesante de vizitat în Polonia

Academia Barbatilor

Polonia e o țară interesantă, plină de locuri frumoase, fie că e vorba de orașe cu arhitecturi deosebite sau de atracții naturale. Polonia e unul dintre diamantele Europei, una dintre cele mai mari țări de pe Bătrânul Continent, purtătoare pe umeri a unei istorii complexe, încărcată de conflicte militare și tragedii. O țară ce merită vizitată, iar pentru a-ți face alegerile mai ușoare, am selectat 7 dintre cele mai interesante atracții turistice ale ei:

Castelul Malbork

malbork
Foto: Pixabay

Castelul Malbork e o bijuterie medievală, inclusă în orice tur al castelelor europene de top. Construit în secolul 13 și cunoscut drept Castelul Ordinului Teuton din Malbork, este, în fapt, un complex care include, pe lângă castelul în sine, alte câteva fortărețe aflate în imediata apropiere a orașului Malbork. Castelul e inclus în Patrimoniul UNESCO și „povestește” despre ordinul teuton din Prusia, unde călugări militanți germani au luat parte la cruciade împotriva triburilor păgâne prusace și lituaniene, de pe coasta sudică a Mării Baltice. Castelul este privit ca un simbol al violentelor conflicte religioase europene.

Varșovia

varsovia
Foto: Pixabay

Capitala Poloniei nu e neapărat cel mai frumos oraș al țării, dar lunga și turbulenta lui istorie se reflectă în arhitectura care-l face cu adevărat special. În Varșovia vezi biserici gotice, alături de blocuri comuniste, palate neoclasice și zgârie-nori moderni. Varșovia oferă o viață de noapte vibrantă, fiind una dintre cele mai interesante scene muzicale ale Europei. Deși orașul a fost distrus în bună măsură în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el a fost reconstruit în anii ce au urmat, iar vizitatorii spun că aleile, cafenelele și restaurantele lui au un magnetism aparte. Nu rata Muzeul de Istorie al Evreilor Polonezi, care prezintă exponate interesante ale unei istorii de peste 1000 de ani.

Gdansk

gdansk
Foto: Pixabay

Gdansk e unul dintre cele trei orașe aflate în regiunea Pomerania, larg cunoscute sub numele Trójmiasto. Aflat pe țărmul Mării Baltice, Gdansk are un aer unic, care-l separă cumva de restul țării. E un loc definit din punct de vedere istoric de înstăriții comercianți care erau atrași de înfloritorul său port.

În inima Gdanskului se află reconstruitul Oraș Principal, cu fațade colorate, magazine și restaurante. Simbolul orașului este Fântâna lui Neptun, construită în secolul 17, dar există și alte obiective ce merită vizitate, precum biserica Sf. Maria sau catedrala Oliwa. În plus, te poți bucura de o plăcută croazieră pe apele râului Vistula.

Munții Tatra

tatra
Foto: Pixabay

Polonia e o țară cu o geografie diversă și fascinantă, în care sunt incluși (în partea sudică) unii dintre cei mai înalți munți ai Europei: Munții Tatra. Parcul Național Munții Tatra adăpostește zone cu peșteri spectaculoase, lacuri (în special Morskie Oko, un lac al cărui nume se traduce prin Ochiul Mării), laolaltă cu specii de plante și copaci care încântă ochiul oricărui iubitor de natură.

Este o destinație pentru cei cărora le plac drumețiile, pentru amatorii de cățărări, paragliding, mountain biking și, în general, pentru admiratorii vieții sălbatice. Denumiți deseori „Alpii polonezi”, Munții Tatra reprezintă o atracție mai puțin cunoscută a Europei, în care există politici stricte de protejare a mediului înconjurător.

Cracovia

cracovia
Foto: Pixabay

Cândva capitală a Poloniei, Cracovia e considerat acum capitala culturală a țării. Cunoscut în special pentru centrul său medieval și pentru cartierul evreiesc, orașul își concentrează energiile pe zona Rynek Glówny, piața centrală construită în anul 1257, una dintre cele mai mari piețe europene.

Cracovia este, în același timp, un oraș extrem de primitor, arterele sale pietonale făcându-l foarte prietenos cu turiștii. Vizitează Universitatea Jagiellonă, fondată în 1364, și castelul Wawel, leagănul regilor polonezi vreme de aproape 600 de ani. Nu uita de Centrul Vechi, de bazilica Sf. Maria și de Sala Pânzelor, un minunat avanpost renascentist.

Wroclaw

wroclaw
Foto: Pixabay

Wroclaw e o destinație foarte populară pentru iubitorii de cultură și pentru cei care vor să se distreze. Influențat cultural de Boemia, Prusia și Austria, Wroclaw e un oraș în care diversitatea arhitectonică își pune o amprentă categorică, oferindu-i acel element „wow!” pe care-l caută orice vizitator.

Practic, Wroclaw – al patrulea oraș ca mărime al Poloniei – e ca o imensă insulă, pe care găsești alte peste 12 insule, interconectate prin intermediul a mai mult de 100 de poduri. Vizitează cartierele Ostrow, Rynek și Tumski și nu rata, printre alte monumente, Hydropolis – un centru ultra-modern dedicat cunoașterii a tot ceea ce ține de apă.

Mina de sare Wieliczka

wielicka
Foto: Pixabay

Dacă faci un tur al Poloniei, n-ar trebui să ratezi ocazia de a vizita mina de sare Wieliczka. Mina e deschisă încă din Evul Mediu, fiind un alt monument intrat în Patrimoniul UNESCO, unul care-ți va ocupa timpul vreme de aproximativ două ore, pe parcursul cărora vei arde câteva calorii bune pe sutele de scări care te poartă în adâncuri.

Mina se vizitează de-a lungul a numeroaselor coridoare și camere „de cristal”, experiența fiind categorisită de unii drept o adevărată călătorie spre centrul pământului. În interior vei descoperi catedrale maiestuoase, monumente de sare și alte structuri fascinante, aflate în vecinătatea unor lacuri subterane. Exact ca-n poveștile lui Jules Verne.

Citește și: 7 destinații pentru iubitorii de istorie