7 locuri interesante pe care să nu le ratezi în Amsterdam

Academia Barbatilor

Șarmul capitalei Olandei este indiscutabil. Amsterdam nu este o metropolă mare și cenușie, ci este unul dintre cele mai vizitate orașe ale lumii, în care shoppingul reprezintă punctul central, dar care oferă, totodată, multe motive de relaxare, pentru minți mai mult sau mai puțin libertine. Versatil precum canalele ce-l împânzesc, Amsterdam are multe fațete ascunse, pe care le poți descoperi dacă petreci câteva zile trăindu-i atmosfera eclectică și simțind sociabilitatea cetățenilor lui. Iată 7 locuri pe care să nu le ratezi în Amsterdam, orașul supranumit „Veneția nordului”.

1 Muzeul Van Gogh

muzeul van gogh
Foto: awesomeamsterdam.com

Printre minunatele construcții în stil neo-gotic, există o clădire care se impune printr-o simplitatea aproape brutală: muzeul dedicat memoriei pictorului Van Gogh. Inaugurat în 1973, acesta adăpostește o colecție extinsă de opere ale celebrului artist, nicăieri în lume neavând posibilitatea de a vedea mai multe lucrări ale acestuia. Desene, picturi, scrisori – toate oferă vizitatorilor oportunitatea de a învăța mai multe despre personalitatea acestui nebun genial.

Aranjat pe trei nivele, muzeul găzduiește și o serie de picturi din care Van Gogh și-a tras inspirația, acestea aparținând unor contemporani de-ai săi. Așteaptă-te la cozi, pentru că este unul dintre cele mai vizitate obiective ale orașului. Biletul de intrare costă 12,50 euro.

2 Red Light District

cartierul rosu
Foto: Pixabay

Cine n-a auzit de Cartierul Felinarelor Roșii al Amsterdamului, locul în care admiri în vitrine prostituatele care pun umărul la imaginea de capitală europeană a toleranței („celălalt” sens) și libertății. Cartierul și-a luat numele de la celebrele felinare roșii, amplasate la intrarea în abordabilele bordeluri.

În definitiv, olandezii au transformat viciul uman (nevinovat) într-o oportunitate de a face bani, mizând pe două lucruri: femeile din vitrine și coffeeshop-urile, în care drogurile ușoare sunt permise. Există, practic, trei cartiere roșii – Singel, Pijp și De Wallen – ultimul fiind însă cel mai vizitat de către turiști și, automat, cel mai aglomerat. Curiozitatea (și nu neapărat partea practică) este cea care îi mână pe vizitatori în această zonă care, de altfel, este un cartier încântător, cu case frumoase ce se întind de-a lungul a trei canale și cu o splendidă catedrală gotică: Oude Kerk.

3 Piața Dam și Palatul Regal

dam square
Foto: Nisangha

Piața Dam a fost numită în acest fel după un baraj construit în anul 1260 pe râul Amstel. De opt secole, viața locuitorilor Amsterdamului se învârte, practic, în jurul acestei piețe, privită drept „buricul” orașului. Dacă azi, Dam este, totodată, o populară atracție turistică, de-a lungul anilor a jucat un rol important în istoria capitalei, reprezentând un centru al puterii, un loc al execuțiilor publice, o scenă a protestatarilor și a demonstrațiilor de tot felul.

Cea mai importantă prezență arhitectonică din piață este Palatul Regal, construit în secolul 17 pe post de primărie a orașului, pentru a afișa în primul rând bogăția Republicii Olandeze. Clădirea a fost transformată în 1808 de către Louis Bonaparte în Palat Regal. Pentru a o apăra de atacurile insurgenților, intrarea este extrem de bine ascunsă, în vreme ce atât interiorul cât și exteriorul palatului sunt dovezi tangibile ale prestanței și prestigiului afișate și dobândite de Amsterdam.

Astăzi, Palatul Regal nu reprezintă reședința oficială a monarhiei olandeze, dar este utilizat de către membrii acesteia pentru sărbători solemne și pentru vizite de stat. Alte locuri interesante pe care le poți vizita în Piața Dam sunt Muzeul Erotic, Muzeul Madame Tusseaud și Galeriile De Bijenkorf.

4 Canalele din Amsterdam

canale amsterdam
Foto: Pixabay

Amsterdam e un oraș construit pe insulele de pe râul Amstel și de pe lacul Lj. Urbea e străbătută de mai mult de 165 de canale, care au o lungime totală de peste 100 km și care împânzesc locul ca un uriaș labirint, „înțeles” doar de cei care locuiesc aici de ani de zile.

Centrul Vechi e înconjurat de Grachtengordel (Centura), un inel acvatic separat de celelalte canale. În interiorul „centurii” se află circa 2200 de clădiri ce prezintă un însemnat interes istoric și 1550 de locuințe particulare, majoritatea construite în epoca de aur a economiei olandeze. O călătorie cu barca pe canale sau cu bicicleta de-a lungul lor, este ocazia ideală de a le descoperi frumusețea și de a te bucura de peisaje urbane extrem de frumoase.

5 Plaja Blijburg aan Zee

Blijburg aan Zee
Foto: dutchreview.com

Există surprinzător de multe plaje în Amsterdam, datorită numărului mare de lacuri și canale. Pe timp de vară, o activitate plăcută este să le descoperi pe fiecare, dar dacă ești în căutarea unui loc clasic, care să-ți ofere o experiență de plajă autentică, îndreaptă-te către Blijburg. Această peninsulă artificială străpunge lacul Ijmeer și prezintă câteva atracții asociate, în general, cu cele oferite de resorturile marine – nisip fin, ape limpezi, un restaurant, chiar și o școală de windsurfing.

6 Berea din In‘t Aepjen

In‘t Aepjen
Foto: missethoreca.nl

Dacă ți se face sete și vrei să bei o bere într-un loc deloc oarecare, atunci caută barul In‘t Aepjen, acolo unde, pe vremuri, marinarii faliți vindeau maimuțe pentru a căpăta bani de băutură. In‘t Aepjen se află în apropierea Cartierului Roșu și a gării centrale din Amsterdam și este unul dintre cele mai vechi localuri din oraș.

Deschis în anul 1519, barul și-a luat numele după cel al maimuțelor și a devenit, de-a lungul acelor ani, atât de popular și aglomerat, încât clienții nici măcar nu se mai plângeau de prezența puricilor proveniți de la creaturile comercializate de marinari.

7 Închisoarea de sub pod

Torensluis
Foto: iamsterdam.com

Terminat la jumătatea secolului 17 și având o lățime de circa 40 de metri, Torensluis este cel mai larg pod al orașului și, totodată, unul dintre cele mai vechi. Mărimea lui, ca și numele, de altfel, se datorează unui turn impunător care a străjuit acest loc până la demolarea lui, la jumătatea secolului 19.

Fundația turnului încă este vizibilă în pavajul podului, dar și mai interesant este că sub acesta vei remarca niște ferestre cu zăbrele. O intrare în arcadă te poartă apoi către celulele micii închisori ce fusese amenajată sub pod și care acum este deschisă publicului larg, găzduind evenimente și expoziții.

Citește și: 10 muzee pe care să le vizitezi în Amsterdam