7 locuri secrete de vizitat în Grecia

Academia Barbatilor

Grecia, una dintre cele mai populare destinații de călătorie pentru români, locul de naștere al democrației și al olimpiadelor, oferă nenumărate variante de petrecere a zilelor de vacanță, de la Atena la Salonic, de la Thassos la Corfu, de la Rhodos la Mykonos și Santorini. Cu toții le cunoaștem, probabil am și fost în aceste locuri, și nu o dată.

Citește și: Cele mai bune destinații pentru o vacanță pe mare

Desigur, e recomandabil să vizitezi cele mai populare locuri și insule din Grecia, dar în același timp, pe unii s-ar putea să-i atragă și locurile mai puțin cunoscute ale acestei țări, considerate mai ieftine, dar mai autentice, care formează un tablou mai complet despre adevărata Grecie. Am selectat 7 locuri secrete de vizitat în Grecia:

1 Insula Symi

locuri secrete grecia symi
Foto: Pixabay

Symi e o insulă micuță, din Marea Egee, aparținând arhipelagului Dodecaneselor. Cu secole în urmă, Symi era cel mai mare centru al comerțului cu bureți, motiv pentru care, odată ajuns aici, vei vedea că magazinele de suveniruri sunt pline de asemenea obiecte. Astăzi, insula Symi e considerată o destinație populară printre iubitorii de istorie, care vin să descopere încântătorul ei port, dar și frumoasa mânăstire Panormitis. Una dintre cele mai simple, dar și cele mai recomandate activități aici este să te plimbi pe spectaculoasele plaje ale insulei: vei regăsi calmul, pacea și serenitatea care ar trebui să se instaleze în sufletul oricui.

Citește și: 10 plaje fantastice unde să-ți faci vacanța de vară

2 Kastoria

locuri secrete grecia kastoria
Foto: Pixabay

Fără-ndoială, una dintre cele mai subapreciate destinații din Grecia este orașul Kastoria, localizat lângă frumosul lac Orstiada, și înconjurat de spectaculoșii munți de calcar. În Kastoria găsești absolut tot ce-ți dorești, de la delicioasa gastronomie grecească la arhitectura bizantină. Poți coborî în Peștera Dragonului, pentru a explora subteranele orașului sau poți învăța despre istoria și cultura Bizanțului, la Muzeul Kastoria. Dacă ajungi aici, nu pleca din oraș fără să guști din tsipouro, versiunea locală a cunoscutei băuturi ouzo.

3 Peninsula Pelion

locuri secrete grecia pelion
Foto: Pixabay

Peninsula Pelion, din centrul Greciei, este unul dintre cele mai frumoase locuri… ratate de turiștii care traversează Elada. Plajele sunt fine, apa e perfectă pentru înot, iar pe timp de iarnă în zonă există chiar și o stațiune de schi, pe Muntele Pelion. Fă cunoștință cu spectacolul minunatei naturi din Peninsula Pelion și petrece-ți vacanța într-unul dintre numeroasele resorturi de pe plajă. În plus, dacă vrei să vezi sate autentice grecești, cu acoperișuri gri, de piatră, Pelion e cel mai potrivit loc.

Citește și: Cele mai bune orașe din lume pentru gurmanzi

4 Methoni

locuri secrete grecia methoni
Foto: Pixabay

La capătul sudic al peninsulei Peloponez, există un sat micuț, pe nume Methoni, care, conform mitologiei grecești, este locul care i s-a oferit legendarului erou Ahile pentru a-i potoli mânia. Dacă vrei să petreci câteva zile într-o locație în care nu te vei ciocni de alți turiști, vino în Methoni și fă o plimbare ușoară pentru a vizita ruinele Castelului Castro, care a fost construit în stil venețian, în secolul 15. La scurtă distanță de cetate se află o plajă foarte pretabilă pentru amatorii de înot, mărginită de cafenele la care poți pierde vremea, cu ochii la depărtările mării.

5 Insula Patmos

locuri secrete grecia patmos
Foto: Pixabay

Patmos e o mică insulă din Marea Egee, renumită pentru faptul că este cea mai tradițională și mai religioasă dintre insulele grecești. Majoritatea locurilor de pe insulă sunt legate, într-un fel sau altul, de religie, existând numeroase legende care definesc nu doar istoria locului, ci și cea a întregii țări. Cel mai vizitat loc este magnifica mânăstire ”Sfântul Ioan teologul”, construită în secolul 11 și ajunsă în Patrimoniul UNESCO. Poți vizita și Peștera Apocalipsei, scobită în stâncă între cele două principale orașe ale insulei, Skala și Chora. În Skala vei găsi cazare și restaurante care servesc pește proaspăt.

6 Insula Naxos

locuri secrete grecia naxos
Foto: Pixabay

Naxos e cea mai mare dintre insulele Ciclade, dar cu toate acestea e vizitată de mai puțini turiști decât Santorini sau Mykonos. Cu toate acestea, Naxos oferă o gamă variată de activități turistice, și chiar dacă în mare parte e ocupată de zone agricole, orașele și locurile ei istorice fac posibilă aprofundarea cunoștințelor despre Grecia. Ca să nu menționăm, desigur, și spectaculoasele ei plaje. Poți explora orașul vechi al capitalei Chora, rămânând impresionat de zidul de marmură care a fost ridicat în secolul 6 î. Hr. De asemenea, o recomandare de top este plaja Agios Prokopios, cu ale sale nisipuri fine și ape cristaline.

7 Kavala

locuri secrete grecia kavala
Foto: Pixabay

Cei care au luat drumul insulei Thassos au auzit cu siguranță de Kavala, orașul aflat în regiunea estică a Greciei, portul din care pleacă feriboturile spre insulele Mării Egee. Kavala nu este însă doar un orășel de tranzit, ci el adăpostește câteva castele și fortărețe bizantine, majoritatea ridicate în secolul 15, extrem de interesante, care găzduiesc multe spectacole culturale de-a lungul întregului an. De asemenea, în orașul vechi se află și multe clădiri otomane, iar zona e doldora de restaurante care servesc delicioase preparate tradiționale grecești.

Citește și: Cele mai bune locuri din Grecia pentru sporturi acvatice