7 locuri superbe din întreaga lume în care să faci snorkeling

Academia Barbatilor

Dacă vrei să faci cunoștință cu lumea adâncurilor, cel mai bine e să urmezi un curs calificat de scuba diving și apoi să te avânți în mările și oceanele lumii. Dar dacă, până prinzi mai mult curaj, intenționezi mai întâi să-ți faci o idee despre viața marină, țintește o vacanță în care să incluzi și sesiuni de snorkeling.

Citește și: Cum să faci snorkeling: mic ghid pentru amatori

De ce snorkeling?

Snorkelingul presupune să înoți la suprafața apei (care poate fi de orice tip – lac, mare sau ocean), echipat cu o mască de snorkeling, un tub de respirat (snorkelul) și, opțional, labe de snorkeling în picioare. Unele măști se vând cu snorkelul direct aplicat pe ele. Deși nu e absolut necesar, un costum de neopren e de dorit, în special dacă apa are o temperatură scăzută.

Snorkelingul e distractiv, deopotrivă pentru adulți și copii. E un mod prietenos și sigur de a privi creaturile marine și vegetația subacvatică. Nu trebuie să te scufunzi (nici nu ai cum, din cauză că nu vei mai putea respira) iar echipamentul necesar nu-ți golește buzunarele. În majoritatea cazurilor nu ai nevoie nici măcar de un ghid, care să te îndrume. Hai să vedem care sunt unele dintre cele mai frumoase locații din lume pentru snorkeling:

Parcul Național Komodo, Indonezia

komodo snorkeling

Foto: alterra.cc

Dacă ajungi prin Asia de sud-est, trebuie neapărat să pui pe listă Parcul Național Komodo, din Indonezia. După cum îi sugerează și numele, acest sit intrat de peste 30 de ani în Patrimoniul UNESCO, e unul dintre puținele locuri din lume ce servește ca habitat natural pentru dragonul Komodo. Dar în ciuda faptului că multă lume ajunge aici pentru dragoni, nu trebuie uitate nici locurile în care se poate face snorkeling.

Zonele din Parcul Național Komodo dedicate snorkelingului nu sunt îngrijite doar de oameni angajați pentru așa ceva (să nu uităm că, fiind în Patrimoniul UNESCO, animalele și recifele de corali beneficiază de o protecție suplimentară). Parcul e scăldat de curenții reci ai Oceanului Indian, aceștia aducând un bogat aport de nutrienți pentru viețuitoarele adâncurilor, care găsesc astfel un loc propice de înmulțire.

Ilha Grande, Brazilia

ilha grande

Foto: Ebookers

Aflată în largul coastei Braziliei, undeva între Sao Paulo și Rio de Janeiro, Ilha Grande e un alt loc protejat, în dorința de a-i menține cât mai mult timp frumusețea naturală. Chiar dacă aici există hoteluri, restaurante și alte locuri de atracție turistice, legătura cu natura e făcută aproape instant, grație junglei dese, pline cu maimuțe, și a zonelor acvatice în care abundă creaturile marine.
Citește și: Descoperă Rio de Janeiro așa cum nu ți-l prezintă niciun ghid turistic (1)

Lagoa Azul, sau Laguna Albastră, este unul dintre cele mai bune locuri pentru snorkeling și scuba diving din jurul insulei. Aici, poți înota alături de căluți de mare, țestoase și pești-îngeri, iar dacă vrei să simți mai multă adrenalină, te poți aventura în număratele golfulețe submarine. În zonă se află inclusiv câteva epave, rămase din vremea în care pirații locali se războiau cu navigatorii portughezi.

Insulele Maldive

maldive

Foto: kuredu.com

Insulele Maldive au devenit în ultimii ani o țintă atât pentru iubitorii de sporturi acvatice, cât și pentru cei care-și petrec luna de miere, în principal datorită plajelor pustii și a locurilor perfecte pentru scufundări. Există peste 700 de specii de pești care pot numi Maldivele drept „casă” – printre acestea, peștii-fluture și tonul. Dar printre numeroasele insule ale arhipelagului poți vedea din belșug caracatițe, țestoase, precum și recife de corali de toate felurile, culorile și mărimile.

Apele ce scaldă Maldivele sunt liniștite și atât de limpezi încât chiar și cei care nu fac snorkeling pot vedea peștii ce se scaldă în ele. Sunt locuri care te îmbie să-ți pui snorkelul, să iei o cameră subacvatică și să faci sute de fotografii.

Silver Bank, Republica Dominicană

silver bank

Snorkeling alături de balena cu cocoașă. Foto: Cheesemans’ Ecology Safaris

Republica Dominicană adăpostește, la rândul ei, unele dintre cele mai bune locuri pentru snorkeling din lume. Cireașa de pe tort e dată de Silver Bank, o zonă deloc adâncă a Mării Caraibelor, motiv pentru care ea nu este accesibilă vapoarelor mari, animalele marine având astfel condiții perfecte pentru a-și desfășura viața.

Iar când ne referim la animale marine vorbim inclusiv despre balena cu cocoașă, care folosește Silver Bank ca loc securizat în care vine să se împerecheze, să nască și să înoate. Silver Bank este, de altfel, unul dintre puținele locuri în care turiștii pot vedea această specie de balenă, de regulă între lunile decembrie și aprilie.

Marea Barieră de Corali, Australia

marea bariera de corali locuri snorkeling

Foto: BookMundi

O listă cu cele mai bune locuri pentru snorkeling din întreaga lume nu poate fi completă fără Marea Barieră de Corali din Australia. Chiar dacă e destul de departe de România, merită să faci efortul o dată-n viață să ajungi aici, în cel mai mare ecosistem de corali al planetei. Sunt peste 2900 de recife individuale care se întind pe 2200 km de-a lungul coastelor australiene. Alături de colorații corali, viața marină din Marea Barieră îți taie răsuflarea: poți vedea baracude, pisici de mare, pești-papagal și alte asemenea minunății.

Iar după ce ai obosit de observat corali și pești, reține că Marea Barieră de Corali e unul dintre cele mai bune locuri pentru a descoperi epave. Mergi mai întâi pe Insulele Whitsunday, de lângă Queenstown și pornește în aventura mărilor, care te va marca în mod plăcut pentru toată viața.

Palawan, Filipine

palawan

Snorkeling alături de balena-rechin. Foto: Coral Triangle Adventures

Cele peste 7000 de insule ale arhipelagului filipinez servesc drept un loc excelent pentru dezvoltarea vieții marine, care este, aici, de o varietate incredibilă. Pentru cele mai bune locuri de snorkeling, mergi în Palawan, o zonă care adună la un loc cele mai cunoscute insule din Filipine.

În Golful Donsol, de pildă, poți înota alături de creaturi mai mari, precum balena-rechin. În insulele Starfish și Cowrie vezi stele de mare și scoici de porțelan, iar în Tubbataha admiri corali și zeci de alți pești colorați.

Insula Galapagos, Ecuador

galapagos

Foto: detourdestinations.com

Când vine vorba despre corali și dimensiunile peștilor, insula Galapagos oferă o experiență de snorkeling ușor diferită. Și asta deoarece arhipelagul este regatul unor creaturi marine mai mari, care te vor impresiona și de care nu trebuie să te sperii dacă dai nas în „nas”. Printre acestea, leii de mare și delfinii, dar nu te mira dacă uneori își face apariția și câte un pinguin. În Galapagos există o taxă pentru cei care vor să facă snorkeling, dar locul are prea multe de oferit pentru a te împiedica de ea.

De altfel, nu e de mirare că binecunoscutul Charles Darwin a pus bazele celebrei sale teorii evoluționiste ca urmare a cercetărilor făcute chiar în Insula Galapagos, care este mediul natural a sute de specii de animale, terestre și marine. Interesant este că, datorită faptului că e o rezervație iar interacțiunile cu oamenii sunt rare, animalele marine sunt foarte prietenoase: poți înota fără probleme alături de acestea.

Citește și:Cele mai bune destinații pentru o vacanță pe mare