7 lucruri ascunse pe care nu știai că le poți face cu Spotify

Academia Barbatilor

Spotify e cea mai populară aplicație de ascultat muzică. Practic, ai la dispoziție milioane de piese gata să fie descărcate și ascultate oriunde te-ai afla. Probabil folosești deja Spotify, în versiunea gratuită sau în cea premium, dar știai că poți modifica aplicația în așa fel încât să o adaptezi cerințelor tale legate de muzică? Aceste setări nu se află chiar la vedere, așa că, în cele ce urmează, îți prezentăm 7 trucuri legate de Spotify, pe care trebuie să le cunoști:

1 Descoperă piese noi

spotify

Spotify are un catalog ce cuprinde 35 milioane de piese, ceea ce înseamnă că ai putea să asculți liniștit toată viața, fără să te plictisești. Întrebarea pe care ți-ai pus-o probabil deja este cum faci să fii la curent cu piesele noi? Pentru că e cool să asculți Queen toată săptămâna, dar la un moment dat vrei și ceva nou. Cu adevărat nou.

Din fericire, Spotify te încurajează să ieși din zona de confort muzical și să descoperi muzici noi. Dacă ai setarea activată, Spotify va da play noilor cântece la finalul unui album, bazându-se pe un algoritm rezultat din preferințele tale muzicale. De asemenea, aplicația oferă un radar al noilor apariții, amestecând artiștii pe care-i urmărești și adăugând piese de la artiștii pe care Spotify crede că îi vei plăcea. Acesta se updatează în fiecare vineri și include o selecție de 30 de noi piese, practic – un playlist personalizat.

Ai chef de ceva și mai specific? Nu-i o problemă. Fă click pe „Browse” și ai la dispoziție o sumedenie de genuri muzicale pe care să le explorezi, de la generalul „pop” la „muzică italienească, perfectă pentru cină”. Vei găsi câte un playlist pentru absolut fiecare ocazie. Există, de asemenea, o selecție de „radio”, care cuprinde cei mai ascultați artiști de pe Spotify.

2 Poți îmbunătăți calitatea muzicii

Una dintre cele mai surprinzătoare caracteristici ale Spotify este că poți seta calitatea audio a pieselor. Cu alte cuvinte, spune adio sunetului de proastă calitate și ascultă muzică la calitate maximă. E drept, acest lucru se poate petrece doar dacă ești utilizator premium. Există cinci setări din care să alegi: automatic, low, normal, high și very high. Atenție, însă: dacă folosești datele mobile pentru streaming, cu cât calitatea muzicii e mai bună, cu atât vei consuma o cantitate de date mai mare.

Pentru a accesa aceste moduri, mergi la Settings, derulează în jos și apoi alege calitatea streaming-ului.

3 Poți avea sesiuni private

Știi foarte bine că unele preferințe muzicale se pot încadra în rândul „plăcerilor vinovate”. Deși probabil te bucuri de caracteristica de socializare a aplicației Spotify, care permite ca prietenii tăi să vadă ceea ce ai ascultat recent, uneori ți-ai dori ca acest lucru să nu se întâmple. Așadar, dacă ai făcut o obsesie pentru Laura Stoica sau pentru coloana sonoră din La La Land, fă click pe rotița cu setări din colțul din dreapta sus și selectează „private session”.  

4 Ai șters un playlist? Nu-i panică, man!

Am pățit-o cu toții: am șters din greșeală un playlist Spotify, poate chiar pe cel care ne plăcea cel mai mult. Dar nu-ți face griji, pentru că nu e o problemă: ele nu dispar în neantul internetului pentru totdeauna. Fă un click aici și vei ajunge, după ce te loghezi, pe pagina principală a Spotify-ului, unde, în meniul din stânga ai o categorie numită Recover playlists pe care, în momentul în care o accesezi, îți vei recupera playlist-urile șterse din greșeală.

5 Mixează piesele

Nu-ți place faptul că după fiecare piesă e o pauză? Nu-i nimic, pentru că Spotify îți oferă posibilitatea să schimbi acest lucru. Mergi la Settings, apoi derulează în jos până la Advanced settings. La tab-ul de Playback alege slide-ul care spune să faci „crossfade” pieselor. Din acest moment, ele se vor „întrepătrunde” una cu cealaltă și vei avea parte de un „potpuriu” fără sfârșit. Poți selecta chiar și durata crossfade-ului.

6 Fă un playlist de grup

spotify
Foto: Pixabay

Ai plecat la drum împreună cu gașca de prieteni, tocmai ai creat un playlist pe care-l consideri de excepție și vrei să te mândrești cu el? Mai mult, ai vrea ca prietenii tăi să participe la înnobilarea acestui playlist cu alte piese? Pentru a crea un playlist de grup fă click pe cele trei puncte din dreptul playlistului respectiv și alege opțiunea dorită – „make it collaborative”.

7 Ascultă cu comenzi vocale

Dacă ești la volan, nu e deloc o idee bună să cauți piese prin telefon. Mai ales că, odată cu noua lege, polițiștii pe motoare roiesc în jurul tău, căutând să te prindă cu mâna pe smartphone când conduci pentru a-ți da (pe bună dreptate) amendă. Dar dacă folosești Spotify pe mobil poți asculta piesele favorite fără să-l butonezi… prea mult. Aplicația recunoaște comenzile vocale, deci e suficient să atingi butonul de microfon de pe smartphone și să numești piesa pe care vrei să ți-o redea. Apas-o și o vei asculta. E ceva mai rapid și mai apropiat de ideea de hands-free.

Citește și: 7 piese de muzică clasică pe care ar trebui să le cunoască orice bărbat