7 lucruri despre incontinența urinară la bărbați

Academia Barbatilor

Milioane de bărbați din întreaga lume suferă de incontinență urinară. Numărul nu este la fel de mare precum cel al femeilor care au aceeași problemă dar cu toate acestea incontinența urinară masculină tinde să afecteze din ce în ce mai mulți reprezentanți ai sexului tare.

Bărbații pot căpăta incontinența urinară din pricina prostatei mărite, în urma unei operații de prostată sau din alte cauze. Există însă o oarecare dezinformare în legătură cu acest subiect iar pacienții ar trebui preveniți în legătură cu efectele fizice, psihice și sociale rezultate în urma diagnosticării. De aceea, ne-am propus să scoatem în evidență 7 lucruri despre incontinența urinară la bărbați.

incontinența urinară1 Incontinența urinară este o boală destul de comună

Între 2 și 15% dintre bărbații cu vârste între 15 și 64 de ani și între 5 și 15% dintre bărbații de peste 60 de ani suferă de incontinență urinară. Una dintre cele mai frecvente cauze ale acesteia este eliminarea prostatei, ca urmare a tratamentului împotriva cancerului: 9 din 10 bărbați se încadrează în această categorie.

Printre celelalte cauze se numără afecțiunile neurologice, accidentele la coloana vertebrală și diabetul.

2 Incontinența urinară nu presupune mai mult de „doi stropi”

Majoritatea bărbaților care suferă de incontinență urinară obișnuiesc să spună că „nu contează cât de mult îți scuturi penisul, ultimele două picături se vor duce în chiloți”. Dar această scurgere excesivă după urinare nu e normală dacă se produce în mod frecvent. Dacă devine insuportabilă și creează un disconfort general, pătând hainele și cauzând iritații ale pielii, atunci ea poate fi simptomul unei probleme mult mai grave.

3 Kilogramele în exces pot reprezenta o cauză a incontinenței urinare

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, mușchii ce controlează vezica urinară își pierd din elasticitate iar creșterea în greutate poate pune o presiune în plus asupra vezicii. Deși obezitatea afectează mai mult femeile, atunci când vine vorba despre controlul vezicii urinare, acest lucru se raportează și în privința bărbaților.

De asemenea, fumatul, consumarea băuturilor alcoolice în exces și diabetul sporesc riscul unor afecțiuni legate de vezica urinară.

4 Exercițiile fizice ajută

alergatorUnii bărbați care suferă de incontinență urinară renunță la activitatea fizică, considerând că efortul agravează efectele incontinenței. Aceasta este o greșeală, deoarece exercițiile fizice și mișcarea combat stresul și mențin tonusul muscular. Nu este deloc neobișnuit ca bărbații să acorde o atenție deosebită exercițiilor Kegel, atât de comune în rândurile femeilor, care pot reduce simptomele incontinenței urinare de efort și a incontinenței de urgență (sursa).

5 Parkinson și accidentul vascular cerebral

La unii bărbați, incontinența poate fi cauzată de problemele neurologice ce apar în urma diabetului, a accidentelor vasculare cerebrale, a bolii Parkinson sau a sclerozei multiple. Bărbații sunt mult mai expuși la accidente de mașină sau motocicletă, la accidente la locul de muncă sau la accidente în zonele de combat, toate acestea punându-i în pericol și crescând riscurile unor lovituri la coloana vertebrală, care „trag” după ele incontinența urinară.

6 Se poate apela la chirurgie

Bărbații cu o incontinență de stres (de efort) severă pot apela la chirurgie, în cazul în care tratamentul medicamentos nu funcționează. Medicii pot implanta un sfincter de cauciuc, artificial, în jurul uretrei. Sfincterul este umflat și dezumflat, pentru a controla fluxul urinar. O altă procedură, numită praștia bulbouretrală, susține uretra cu o plasă.

Incontinența urinară datorată necesității imperioase de a urina poate fi tratată prin stimularea nervilor sacrali, un stimulator fiind implantat sub piele, acesta transmițând semnale către nervul sacral care controlează activitatea vezicii urinare.

7 Cantitatea de lichide, ținută sub control

incontinența urinarăDacă ții sub control cantitatea de lichide pe care o consumi, e posibil să reduci din simptomele incontinenței urinare și să scapi de medicamente sau de chirurgie. Uneori, bărbații beau și câte șase sau mai multe doze de bere iar dacă rezistența vezicii urinare e deja afectată, atunci în mod cert pot apărea probleme. Cu cât produci o cantitate mai mare de urină, cu atât mai mult vei stresa sistemul urinar.

Limitarea consumului de alcool, a cafelei și a băuturilor carbogazoase ajută în cazul celor ce suferă de incontinență urinară. Aceștia ar trebui să se hidrateze bând apă plată, lucru care e cu atât mai sănătos pentru organism în general. În privința apei, nu e nevoie de contabilizat un anumit număr de pahare pe zi.

Citește și despre 7 boli care îi pot afecta pe bărbați