7 lucruri despre Joker, cel mai ticălos personaj din seria Batman

Academia Barbatilor

Filmul Joker, în care strălucește Joaquin Phoenix, face furori pe marile ecrane din întreaga lume în această toamnă. Regizat de Todd Phillips, Joker a avut premiera pe 31 august, la Festivalul de Film de la Veneția, unde a câștigat Leul de Aur, adică marele premiu, primind aprecieri din partea criticilor, care au ridicat în slăvi în special prestația lui Phoenix, despre care se spune că face rolul vieții.

Dar cine este Joker? Pentru cei care nu au văzut niciodată un film din seria Batman, Joker este unul dintre cei mai ticăloși eroi de benzi desenate din toate timpurile. Creat de Bill Finger, Bob Kane și Jerry Robinson, el a apărut pentru prima oară în comic book-ul Batman, publicat de DC Comics, pe 25 aprilie 1940. De la bun început a fost un personaj controversat, în primul rând prin… paternitatea lui: Kane și Robinson și-au disputat designul lui, în vreme ce Finger a venit cu introducerea literară în peisajul seriei. Deși inițial Joker trebia să fie ucis, el a fost cruțat de „tații” lui, devenind cel mai mare dușman al super-eroului Batman.

Dar până la vizionarea noului film Joker, să înțelegem mai multe despre acest malefic personaj, atât de urât și de fascinant, interpretat de o serie de actori de renume de-a lungul timpului. Printre aceștia, regretatul Heath Ledger, Jack Nicholson, Cesar Romero, Jared Leto.

jack nicholson
Jack Nicholson, un Joker nu foarte reușit

Joker își compunea propriul machiaj

Unul dintre cele mai importante lucruri despre Joker este că nu există o versiune „definitivă” a lui. Mulți se gândesc la Robert Downey Jr. când vine vorba de Iron Man, la Christopher Reeve când se vorbește despre Superman, dar când auzi „The Joker” nu prea știi spre cine să te îndrepți: Ledger? Leto? Romero? Fiecare a fost bun în felul lui, și au mai fost și mulți alții pe lângă.

heath ledger
Heath Ledger își făcea singur machiajul

Poate că versiunea lui Heath Ledger a rămas, cel puțin până la Joaquin, cea mai memorabilă. Personajul lui era mai degrabă un anarhist care comitea crime pentru a demonstra ceva. Nu mulți știu că Ledger insista că nu se va așeza pe scaunul de machiaj pentru altceva decât protezare. Și asta deoarece Ledger era de părere că Joker trebuia să-și compună el însuși machiajul în fiecare zi, folosind ceea ce găsea la îndemână. Așa că se ducea în magazine ieftine și cumpăra machiaj cu care se „aranja” singur înaintea fiecărei zile de filmări.

De-a lungul timpului, Joker și-a pierdut o mulțime de dinți

joker
Joker, o dantură… superbă

Când Jared Leto și-a făcut apariția în rolul lui Joker, fanii au făcut tot felul de speculații în legătură cu dantura lui bizară. Unii s-au gândit că dinții îi arătau așa deoarece această versiune de Joker trebuia să fie mai „gangster” decât predecesorii lui, în vreme ce alții au fost de părere că erau dinți de schimb pentru cei pe care Batman i-i scosese de-a lungul timpului.

Altfel, Joker trebuie să fi avut un dentist foarte bun, deoarece chiar și în benzile desenate dantura lui e prea bună ca să fie… adevărată. Fiindcă de fiecare dată când Batman, sau vreun membru al familiei sale, se enervează pe ticălos, îl pocnește fix în gură, desenele arătând cum, din când în când, îi mai sare câte un dinte. Cea mai dură lovitură i-a aplicat-o Barbara Gordon, care s-a răzbunat pe el trăgându-i peste bot cu o rangă și scoțându-i toți dinții.

Batman i-a rupt coloana

Batman: The Dark Knight Returns este una dintre cele mai bune cărți de benzi desenate scoase vreodată. A apărut în 1986, când Dark Knight era văzut mai degrabă un personaj umoristic, grație succesului avut de serialul lui Adam West. Benzile desenate au „repatriat” personajul în postura unui justițiar curajos care nu era doar super-cool, ci avea și un suflet mare.

Desigur, ce-ar fi o poveste Batman de calitate fără Prințul-Clovn al Crimei? Joker și-a făcut o apariție scurtă în poveste, din postura unui bărbat reabilitat, care se întoarce la vechile sale practici urâte când vede că a reapărut Batman. În punctul culminant al poveștii, Batman e sătul de vrăjelile lui Joker și-l lovește peste șira spinării. Ca să nu rămână paraplegic, ticălosul desăvârșește lucrarea de unul singur.

Joker-ul lui Jared Leto își utiliza tatuajele drept remindere

jared leto tatuaje
Tatuajele lui Leto

Nu putem aminti despre corpul lui Joker fără să facem referire la ultima versiune a personajului interpretat de Jared Leto. Una dintre cele mai tari chestii legate de Suicide Squad a fost Joker însuși, care a parcurs drumul de la un clovn răutăcios, dar jucăuș, la șeful crimei organizate, înzorzonat cu piercinguri și lanțuri de aur și împodobit cu tatuaje. Fanii au făcut deseori referire în special la tatuajul avariat de pe fruntea lui Joker.

Regizorul David Ayer a confirmat că fiecare tatuaj de pe corpul lui Joker spunea o poveste anume, la fel și bufonul de pe spatele lui (care simboliza iubirea pentru Harley). Cel mai macabru dintre aceste tatuaje era o pasăre cu o săgeată-nfiptă în gât, o amintire a ceea ce-i făcuse lui Jason Todd.

Cesar Romero a refuzat să-și tundă mustața pentru rolul lui Joker

cesar romero
Cesar Romero a refuzat să-și radă mustața

Serialul Batman, din 1966, avându-i pe Adam West și Burt Ward în rolurile principale, a fost fenomenul culturii pop care l-a adus pe Dark Knight în luminile reflectoarelor marelui public. Batmania a măturat America anilor ’60 de la vest la est, într-un serial care s-a întins pe parcursul a trei sezoane și care a avut parte de câțiva ticăloși de clasă. Printre aceștia, îndrăgitul actor Cesar Romero, în rolul Prințului-Clovn al Crimei. Doar că Romero a refuzat categoric să-și taie legendara mustață pentru acest rol.

Așa că, de fiecare dată când Joker apărea în serial, echipa de la machiaj trebuia să-i vopsească mustața cu vopsea albă, operațiunea neavând însă în totalitate succes, așa încât personajul lui Romero era mustăcios.

Jared Leto și-a ras sprâncenele

jared leto
Jared Lero și-a ras sprâncenele, la propriu

Sunt multe lucruri de luat în seamă în legătură cu Joker-ul din filmul Suicide Squad. Sunt acele tatuaje, dinții, costumele flamboaiante, dar poate cel mai dătător de fiori lucru este faptul că Joker nu are sprâncene. Acest lucru îi conferă o figură pe care cu greu se pot citi emoțiile, făcându-l să arate ca un predator care-și încolțește prada.

Jared Leto e cunoscut pentru metodele lui de actorie, iar rolul Joker nu face excepție. Leto a intrat complet în rolul nebunului, încercând să-și altereze și apariția fizică în concordanță cu personajul. Jared a refuzat să i se acopere sprâncenele cu plasturi și pur și simplu și le-a ras, pentru a avea un look mai fioros.

Heath Ledger a vrut să fie bătut de Christian Bale

Interpretarea lui Heath Ledger a fost una dintre cele mai memorabile din istoria ecranizărilor benzilor desenate, dacă nu chiar din istoria cinematografiei. Ledger ținea un jurnal în care scria gândurile și ideile lui Joker, după cum își făcea singur și machiajul personajului. Când intra în pielea acestuia, toată lumea era fascinată.

La un moment dat a dus însă lucrurile un pic cam departe, pe parcursul unei scene de interogatoriu. Într-un interviu recent acordat revistei The Hollywood Reporter, Christian bale a dezvăluit că Heath Ledger i-a cerut lui Batman (adică lui Bale) să-l bată literalmente în timpul scenei respective. Deși Bale a refuzat categoric să-și rănească partenerul de platou, loviturile dure care se văd în film sunt reale. Ledger s-a lovit în mod violent și deliberat de ziduri și de mese, pentru a face scena să pară cât mai realistă.

Citește și: 7 filme super-tari pe care să le vezi până la sfârșitul anului