7 lucruri despre Kobe Bryant, starul NBA dispărut într-un accident de elicopter

Academia Barbatilor

La doar 41 de ani, fostul baschetbalist Kobe Bryant s-a stins din viață în urma prăbușirii elicopterului personal, cu care se deplasa, împreună cu alte 8 persoane, la un meci de baschet al fiicei sale, Gianna, aflată și ea alături de tatăl ei. Bryant este considerat unul dintre cei mai buni jucători de baschet profesionist din istoria NBA. Se retrăsese în anul 2016, după 20 de ani petrecuți în tricoul aceleiași echipe: L.A. Lakers. Iată câteva lucruri interesante despre cel care a fost marele Kobe Bryant:

kobe bryant
Bryant și fiica lui Gianna, care se afla alături de el în elicopter. Foto: Chris Carlson/Associated-Press

A fost botezat după celebra carne japoneză Kobe

Bryant a avut multe lucruri în comun cu Japonia. Inclusiv prenumele său, Kobe, fiind preluat de la celebra carne de vită japoneză, cunoscută pentru textura marmorată și fină și pentru faptul că e una dintre cele mai scumpe din lume. Puțini știu, însă, că celălalt prenume al lui Bryant, Bean, provine de la porecla tatălui său – „Jelly Bean” – fost jucător de baschet. Bean nu apărea, totuși, în certificatul de naștere al lui Kobe și în niciun alt act oficial.

Născut pe 23 august 1978 în Philadelphia, Kobe Bryant a fost un copil extrem de energic, fiind bun de mic, atât la baschet cât și la fotbal (nu la cel american, ci la soccer – a fost un mare fan al echipei A.C. Milan).

Kobe știa foarte bine limba italiană

Tatăl lui Kobe și-a dus familia în Italia după ce s-a retras din baschetul profesionist, continuând la un nivel de amator, motiv pentru care viitorul star din NBA și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Cizmă (în localitatea Rieti). Acesta este motivul pentru care Kobe vorbea fluent limba italiană și chiar o folosea mult pentru a interacționa cu colegii pe teren, în timpul meciurilor. Odată ajuns în Italia și-a dorit să învețe repede limba pentru a putea să se înțeleagă cu ceilalți copii de la școală.

Succesul în baschet a început la liceu

Bryant a început să joace baschet la vârsta de trei ani și s-a perfecționat privind la televizor partidele din NBA, alături de bunicul său. Momentul în care a progresat extrem de mult a fost cel în care a ajuns la liceul Lower Merion, urcând rapid în echipa de baschet a școlii pe care a condus-o către patru titluri conscutive în campionatul liceelor, inclusiv el, personal, câștigând câteva trofee individuale pentru cel mai bun baschetbalist.

Apropo de liceu, deși nu învăța prea mult, Kobe Bryant era un elev foarte bun, luându-și examenele cu note excelente. La un moment dat, însă, a decis să urmeze cariera în NBA și să renunțe la traseul universitar.

Și-a cunoscut soția la un studiou de înregistrări

Vanessa Laine
Kobe și Vanessa, soția lui. Foto: the-sun.com

Kobe Bryant s-a căsătorit cu Vanessa Laine în 2001. Cei doi se cunoscuseră în 1999, când Vanessa era elevă de liceu și apăruse în câteva videoclipuri ca dansatoare în background. Kobe înregistrase o piesă rap, care nu avea să fie niciodată lansată, însă vizita la studiou din acea zi a însemnat întâlnirea cu cea care avea să-i devină soție și să-i dăruiască patru copii.

La doi ani de la căsătorie, Bryant a fost acuzat de viol asupra unei angajate a unui hotel din Colorado. Baschetbalistul s-a apărat, spunând că e vinovat de adulter, dar că niciodată nu a fost implicat într-un viol. Acuzațiile au fost retrase în 2004 și procesul s-a încheiat fără alte consecințe, dar reputația lui Bryant a avut de suferit, pierzând importante contracte de publicitate cu McDonald’s și Nutella.

Numărul 8

kobe bryant

În cea mai mare parte a carierei din liceu, Bryant a purtat numărul 33, dar când a ajuns în NBA a ales numărul 8. Acesta era numărul pe care-l purtase, copil fiind, în Italia, dar și numărul de pe tricoul cu care evoluase în tabăra Adidas ABCD. Specialiștii spun că trecerea de la 33 la 8 l-a ajutat să vândă un număr mai mare de tricouri de-a lungul carierei. Bryant a mai jucat la L.A.Lakers cu numărul 24.

Bryant nu a avut o carieră de succes în muzică

Kobe Bryant era foarte pasionat de muzică, poate la fel de mult cum era de baschet. În liceu a fost membru al unei trupe denumite CHEIZAW, care ceva mai târziu a semnat un contract cu Sony Entertainment. El plănuise să-și lanseze primul album, intitulat Vision, în anul 2000, dar a abandonat apoi proiectul, după ce s-a dovedit că piesa principală nu a avut niciun succes. Contractul cu Sony a fost anulat, dar aventura lui muzicală nu s-a oprit aici. Kobe a făcut featuring pentru cântărețul taiwanez Jay Chou în piesa Tian Di Yi Dou, care se traduce prin „Provocarea Raiului și pământului”.

Porecla lui a fost Black Mamba

Kobe s-a auto-poreclit „Black Mamba”, după ce a văzut filmul Kill Bill, regizat de Quentin Tarantino, acolo unde Black Mamba era folosit pe post de cod pentru o misiune mortală. Bryant a mărturisit într-un interviu că a ales această poreclă după lupta pe care a purtat-o prin tribunale pentru a demonta acuzațiile de viol. „În 2004 am ajuns de la o persoană care se afla în topul vieții la una care nu avea nicio idee spre ce urmează să se îndrepte viața lui”. Academia lui de babschet se numește  Mamba Sports Academy.

Citește și: Topul celor mai bogați fotbaliști din lume