7 lucruri inedite legate de pantofii bărbătești și istoria acestora

Academia Barbatilor

Despre pantofi se poate vorbi la infinit, iar despre pantofii bărbătești cu atât mai mult, cu cât aceștia includ câteva stiluri bine definite, unele dintre ele având adânci rădăcini istorice. Varietatea modelelor, materialele, texturile și toate celelalte lucruri fac din acest subiect unul extrem de interesant, în special dacă ne aruncăm o privire la momentele de la care a început… totul. Iată 7 lucruri inedite legate de pantofii bărbătești și de istoria acestora:

Măsurile pantofilor au pornit de la un bob de orz

boabe de orz
O unitate de măsură ciudată pentru confecționarea pantofilor: bobul de orz. Foto: Prashant Chauhan

În perioada Imperiului Roman, cei care confecționau sandale se foloseau de boabe pentru a măsura piciorul clientului. Și totuși, această tehnică nu s-a răpândit în întreaga lume și nu este considerată o invenție romană. Ceva mai târziu, în Evul Mediu, britanicii au fost cei care au validat metoda. În timpul domniei Regelui Edward al II-lea, mai precis în anul 1324, s-a dat o lege prin care se stipula că un bob de orz este măsura oficială standard în producția de încălțăminte. Legea mai spunea că lungimea a trei boabe de orz reprezenta echivalentul unui inci. Așa s-a dat startul măsurătorii cu bobul de orz, care, de această dată, s-a răspândit peste tot. În Marea Britanie și Irlanda, aceasta încă mai reprezintă o unitate de măsură oficială.

Bărbații au fost primii care au purtat tocuri

tocuri barbati
Bărbații au fost primii care au folosit tocuri

Nu femeile au inventat tocurile! Iar bărbații chiar au știut cum să le poarte, fiindcă au fost cei dintâi care s-au cocoțat pe ele. Cavalerii erau primii purtători de tocuri, pe care le alegeau pentru a-și simți picioarele în siguranță în șeile cailor. Iar caii erau un simbol al bunăstării, așa că tocurile au devenit rapid un simbol aristocratic, un semn al unui statut social înalt, nicidecum un indiciu al sexului celui care le purtau.

Regii din perioada Renașterii europene erau adepții purtării pantofilor cu tocuri înalte, pentru a-și arăta supremația, dar și ca un simbol al puterii. Înălțimea tocurilor acestora ajungea la 30 cm. Regele Louis al XIV-lea, supranumit Regele Soare, a jucat un rol important în popularizarea tocurilor înalte. Chiar și în zilele noastre, istoricii modei se referă la tocurile bărbătești ca fiind pantofi franțuzești.

Furișatul în… sneakers

sneakers
Încălțămintea în care te… furișai

Agentul de publicitate Henry Nelson McKinney, de la compania N. W. Ayer & Son, a fost cel care a creat… sneakers-ii. O splendidă idee de marketing apărută pentru a boteza noile încălțări cu tălpi de cauciuc, care erau purtați de toți cei care voiau să se joace. Când îți puneai sneakers-ii, tălpile de cauciuc nu făceau zgomot, așa că numele Ii s-a potrivit perfect. Sneakers. Încălțările în care… te furișai. Așa a apărut și sintagma „furișează-te în sneakers” (to sneak = a te furișa). Se întâmpla în anul 1917.

Dr. Martens, inventați de germani, lansați de britanici

dr martens
Dr. Martens, modelul punk

Încălțămintea originală Dr. Martens a fost creată de către inventatorii germani – Dr. Maertens împreună cu prietenul său, Dr. Funck, cel care a avut ideea de a scorni talpa cu aer al acestor pantofi. Însă un manufacturier britanic a fost cel care a lansat pantofii, în anii ’60, țintind muncitorii bărbați care aveau nevoie să poarte o încălțăminte comodă. Pantofii Dr. Martens au devenit însă foarte populari în anii ’70 printre britanicii care susțineau mișcarea muzicală punk.

Cea mai scumpă pereche de pantofi bărbătești din lume

pantofi tom ford diamante
Cei mai scumpi pantofi din lume

Cei mai scumpi pantofi bărbătești din lume sunt „placați” în totalitate cu 14.000 de diamante, așezate pe un strat de aur alb. Prețul acestor pantofi este de 2 milioane de dolari, producția lor a durat un an, iar designul vorbește de la sine despre valoarea lor. Pantofii, creație a designerului Tom Ford, au fost purtați de Nick Cannon în cadrul show-ului America’s Got Talent, acesta devenind astfel  bărbatul care a încălțat cei mai scumpi pantofi din lume.

Ducele de Wellington și cizmele lui celebre

wellington duke
Cizmele Ducelui de Wellington

Una dintre încălțările care au devenit foarte populare într-un anumit moment al istoriei au fost cele făcute după modelul purtat de Ducele de Wellington care l-a învins pe Napoleon la începutul secolului 19. Cizmele lui Wellington au devenit rapid un adevărat reper, însușit de vânătorii și de cetățenii de elită din societatea britanică. Foarte repede, modelul a ajuns și în Statele Unite, iar fiecare membru al Armatei Confederate a primit câte o pereche.

Cizmarii, la mare căutare

cizmari
Cizmarii erau, cândva, persoane importante și foarte căutate

Până la jumătatea secolului 19, cizmarii foloseau aceleași unelte pentru a face încălțări care se utilizau în secolul 14 î. Hr. Printre acestea, cuțitul, racleta, sula curbată etc. Toate fuseseră inventate de egipteni și făceau parte din „kitul” oricărui pantofar. În următoarele secole, în acest kit au fost adăugate foarte puține alte obiecte, între care ciocanul și cleștele.

Așadar, înainte de automatizare, producția de pantofi era foarte lentă, pentru că fiecare pereche era făcută manual, fiind unică. Ceea ce însemna, totodată, că pantofii erau scumpi. Producția de masă a început când un american, Jan Ernst, a inventat mașina de făcut pantofi. Un alt american, Lyman Reed, a realizat o altă invenție majoră – mașina de cusut, prin intermediul căreia tălpile erau cusute de partea superioară a pantofilor. Iar adevărata revoluție a venit odată cu Charles Goodyear, inventatorul cauciucului vulcanizat, urmat de procesul de vulcanizare care a permis producerea rapidă a încălțămintei cu talpă de cauciuc prin folosirea căldurii pentru sigilarea tălpii.

Citește și: Pantofi bărbătești de vară. Cu ce să te încalți în sezonul cald