7 lucruri neobișnuite de văzut și făcut în Berlin

Academia Barbatilor

Berlin e unul dintre cele mai hip orașe europene și nu puține sunt persoanele care aleg capitala Germaniei drept destinație de city-break. Monumentele istorice împânzesc orașul, muzeele și galeriile de artă se întrec în exponate, cluburile bubuie în ritmuri nebune dar mai presus de orice, atmosfera generală din Berlin te face să te împrietenești rapid cu un oraș viu și colorat.

Ce e de văzut și făcut în Berlin? Depinde ce-ți dorești. Noi îți facem 7 sugestii ceva mai ieșite de pe traseele turiștilor clasici.

Fă un tur underground

Gesundbrunnen

Foto: The Star

Cei interesați să afle mai multe despre străzile și… dedesubturile Berlinului pot apela la societatea non-profit Berliner Unterwelten, ai căror ghizi te vor purta într-un tur fascinant al orașului, prin diverse rețele subterane, arătându-ți arhitecturi nebănuite. Încă din 1997, această societate activează pentru deschiderea spațiilor ascunse ale Berlinului publicului larg.

Turul lor principal se desfășoară în jurul gării subterane Gesundbrunnen, care e poarta către o rețea de buncăre și adăposturi pentru populație, construite înainte de bombardamentele ce au avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Lăsate neatinse de la construcția Zidului Berlinului, în 1961, buncărele vorbesc despre realitatea fizică și psihică legată de  impactul războiului asupra berlinezilor. Camerele sunt claustrofobe, magaziile adăpostesc paturi de campanie, costume de jogging pentru 3500 de oameni și câțiva saci de dormit. Sunt mai mult de 1000 de buncăre interconectate prin tuneluri.

Participă la un dineu de nișă

Daniel’s Eatery

Cina la Daniel’s Eatery

Un trend în cultura foodie este să iei masa în așa-numitele restaurante underground, în care chefi de top servesc preparate speciale în propriile lor locuințe. Cum Berlinul e cunoscut pentru viața urbană underground, nu e o surpriză că aici a luat amploare o asemenea scenă culinară, impregnată de o gastronomie unică în care se regăsesc scoici uscate peste piureuri de anghinare cu crispy bacon sau fileuri de miel cu mentă și brânză de capră.

Desigur, pentru a lua parte la așa ceva e nevoie de o rezervare dar și de găsirea momentului optim pentru a ocupa un loc. Aceste dineuri se desfășoară de regulă la o singură masă, unde sunt grupați toți clienții, fiind un bun prilej pentru a-ți face noi prieteni. Printre cele mai cunoscute cluburi de acest gen din Berlin se numără Daniel’s Eatery, Mother’s Mothers (care din anul 2016 invită și refugiați care să gătească), b.alive! și Muse.

Fă plajă artificială, la „tropice”

Tropical Islands

Cum multe dintre insulele exotice ale lumii sunt expuse la tot felul de pericole, de la tsunami la atacuri teroriste, antreprenorul malaezian Colin Au s-a gândit să aducă exotismul în inima Europei. Mai precis într-un enorm fost hangar, aflat undeva între Berlin și Dresda, acolo unde pe vremuri naziștii antrenau piloți. Parcul creat de Au e un paradis artificial, care poartă numele de Tropical Islands.

Avem de-a face cu un mix între o grădină botanică și un ștrand, doar că la un nivel foarte mare. Ca să-ți imaginezi proporțiile, Statuia Libertății poate intra fără probleme sub acoperișul hangarului iar Turnul Eiffel încape culcat. În cadrul pădurii tropicale din interior se află una dintre cele mai mari întinderi de apă artificială indoor din lume: o „mare” tropicală, o plajă, o lagună, un restaurant gourmet, spectacole de muzică și dans, un spa etc. Ai mai multe opțiuni de cazare, între care posibilitatea de a dormi peste noapte într-un cort. Tropical Islands are câte ceva pentru fiecare vizitator.

Petrece o zi pe Insula Muzeului

Museum Island (Foto: Wikipedia)

În partea de est a Unter den Linden, în mijlocul râului Spree, se află Insula Muzeului, un sit aflat în Patrimoniul UNESCO. Este locul care adăpostește nu mai puțin de cinci importante muzee berlineze. Două dintre ele, cele pe care să nu le ratezi, sunt Neues Museum (în care se află bustul zeiței egiptene Nefertiti) și Pergamonmuseum, unul dintre cele mai importante muzee arheologice ale lumii. În interiorul acestuia te poți plimba printre câteva structuri fabuloase, ce fac parte din reconstrucția Altarului Pergamon (170 – 159 î.Hr.): Poarta Romană a lui Milet (care are 29 metri lățime și 17 metri înălțime) dar și Poarta Ishtar a Babilonului, ce datează din timpul domniei Regelui Nabucodonosor (605-563 î.Hr.)

Mergi la șuetă cu dinozaurii

Spreepark. Foto: afar.com

Spreepark este locul în care vezi dinozauri în mărime naturală, de parcă tocmai au fost extrași de pe platourile de filmare ale filmului Jurassic Park. Alături de ei, o roată multicolorată, în care nu se urcă nimeni și carturi scoase de pe pistă și pictate cu fețe de bărbați mustăcioși, aruncate printre tufișuri și ierburi crescute anapoda. Te-ai prins? Vorbim despre un parc de distracții abandonat, pe vremuri fala Republicii Democrate Germane.

Kulturpark Plänterwald, așa cum se numea cândva, a fost inaugurat în anul 1969 iar la acea vreme principala lui atracție era roata în care toți berlinezii din est doreau să urce. În plus, cei mai cunoscuți artiști RDG-iști veneau să susțină aici concerte – așa încât parcul era vizitat anual de peste 1,5 milioane de persoane. După reunificare, însă, faima lui a scăzut. A intrat în proprietatea unui individ pe nume Norbert Witte, care i-a schimbat numele în Spreepark și l-a redeschis în 1991. După alți 10 ani, acesta a falimentat, Witte a fost arestat pentru trafic de cocaină și soarta parcului a rămas în aer. Astăzi, acesta poate fi vizitat gratis, ocazional fiind ținute aici proiecții de filme și diverse evenimente minore.

Fotografiază un OZN locuibil

Casa Futuro din Berlin. Foto: thefuturohouse.com

Berlinul are multe atracții de ordin arhitectonic dar una singură se laudă cu faptul că este un… OZN, numele ei oficial fiind Futuro House. Este creația arhitectului finlandez Matti Suuronen, care a inaugurat-o în anul 1968, într-un moment de vârf al credinței în puterea de transformare oferită de tehnologie, combinată cu fascinația pentru spațiul cosmic.

Suuronen a scornit așadar o casă a viitorului sub forma unei farfurii zburătoare, care ți-ar fi putut fi livrată cu un elicopter. Aceste Futuro Houses (a fost un concept) s-au viralizat atât de mult încât inclusiv revista Playboy a prezentat una drept locul perfect în care să trăiască un burlac. Locuințele erau menite să fie accesibile oricui dar existența lor s-a frânt pe la jumătatea anilor 70, când criza petrolului a urcat prea sus prețul unei case ce era realizată din plastic și fibră de sticlă.

Futuro Berlin este azi o locuință privată care poate fi fotografiată și admirată de către turiștii dornici să descopere o bizarerie arhitectonică.

Fă o baie în piscina din… râu

Badeschiff

Badeschiff (Sursa: YouTube)

Unul dintre cele mai neobișnuite bazine de înot din Berlin este Badeschiff (nava îmbăielii), care e pe jumătate operă de artă, pe jumătate exemplu de soluție de trai curat în mijlocul poluării urbane. Inițial, piscina a fost opera unei artiste locale, pe nume Susanne Lorenz, și era realizată dintr-un vechi container de cargo, fiind plasată pe apele poluatului râu berlinez Spree. Pe timp de vară, această piscină e complet descoperită, transformându-se într-o mini-oază de apă curată în care berlinezii vin să facă baie ca la orice ștrand.

Partea bizară apare în perioada iernii însă, când, grație arhitectului Gil Wilk, piscina e transformată într-un complex de sănătate indoor, acoperit de folii translucide. Localnicii găsesc aici adăpost împotriva gerului hibernal dar și două saune, o zonă de lounge și o piscină încălzită. Iar cei mai îndrăzneți pot chiar evada de sub acoperiș pentru a-și demonstra calitățile de înotători în ape reci. Aviz amatorilor: sauna germană presupune o regulă aplicată cu strictețe – nuditate completă.