7 lucruri pe care doctorii le prescriu uneori în loc de medicamente

Academia Barbatilor

Când facem o vizită la doctor ne așteptăm să primim, la final, o rețetă. Unii medici, însă, preferă din ce în ce mai mult să recomande mai degrabă lucruri neconvenționale în loc de medicamente. Aceste „rețete” bizare pot fi prescrise de sine stătătoare sau ca supliment la o medicație sau la un tratament.

Așa se face că printre noile „medicamente” se pot regăsi ciclismul, jocurile, muzeele, privitul păsărilor sau chiar consumul de alcool. Ele sunt reale, majoritatea sunt aprobate de diverse organizații medicale și, de multe ori, fac adevărate minuni. La ce să ne așteptăm că ne poate prescrie doctorul în loc de medicamente?

Vizite la muzeu

în loc de medicamente
Foto: Pixabay

În 2018, o nouă lege canadiană permitea doctorilor din Montreal să prescrie vizite la muzeu pentru pacienții lor. Pentru a le face experiențele mai plăcute, pacienților li se eliberau chiar bilete gratuite, permițându-li-se vizita alături de prieteni, rude sau însoțitori. Programul a fost lansat în parteneriat cu Montreal Museum of Fine Arts (MMFA).

Conform spuselor lui Nathalie Bondil, directoarea MMFA, programul funcționează, deoarece vizitele la muzeu au un efect pozitiv asupra sistemului nervos. Helene Boyer, vicepreședinta Medicilor Francofoni din Canada a adăugat că o vizită la muzeu crește secreția de serotonină, hormonul responsabil cu starea de bine.

Boyer a mai spus că plimbările în muzeu echivalează cu un exercițiu fizic desfășurat în special de persoanele în vârstă care suferă de dureri cronice. Privirea operelor de artă are un efect pozitiv asupra persoanelor care suferă de boli nemiloase, precum cancerul.

Joaca

Suntem cu toții de acord cu faptul că în ziua de azi copiii nu se mai joacă precum o făceau cu câteva decade în urmă. Unul dintre motive (dincolo de apariția telefoanelor mobile și de evoluția tehnologiei) este că părinții consideră locurile de joacă locuri în care copiii se murdăresc și se lovesc.

Medicii afirmă că lipsa orelor de joacă își pune o amprentă negativă asupra sănătății copiilor, deoarece joaca e extrem de importantă pentru dezvoltarea creativității, pentru acumularea de cunoștințe noi, pentru reducerea stresului și pentru asigurarea unui mediu propice de dezvoltare generală. Acestea sunt motivele pentru care organizații americane medicale de prestigiu sfătuiesc medicii să prescrie rețețe de… joacă pentru copii – minim o oră pe zi.

Electricitatea

Chiar și în cercurile medicale, unii doctori sunt criticați pentru prescrierea de medicamente pentru absolut orice problemă, fie ea cât de minoră. A devenit foarte normal ca pacienții să primească rețete cu medicamente după fiecare vizită la doctor, iar unii pacienți au început să pună la îndoială credibilitatea medicului, în caz că acesta nu-i înmânează o rețetă la plecare.

Încet-încet, însă, medicii încep să înțeleagă că nu orice condiție medicală are nevoie de un medicament. În locul acestora, pacienții pot primi, de pildă, o rețetă electrică. Asta nu înseamnă că medicii vor să-și vadă pacienții supuși la tratamente cu mii de volți. Nici vorbă! Șocurile despre care vorbim sunt atât de slabe, încât pacienții nici măcar nu le simt.

Pentru a fi clari, procedura nu e încă disponibilă. Dar oamenii de știință sunt de părere că va funcționa, deoarece corpul uman răspunde la electricitate. Creierele noastre trimit adesea slabe semnale electrice către nervi pentru a „ordona” unor părți din organism să execute anumite funcțiuni. Acesta este motivul pentru care distrugerea unor nervi conduce la paralizie, acele părți ale corpului nemaifiind capabile de a primi semnalele respective.

Oamenii de știință plănuiesc să trimită semnale de la un dispozitiv electric implantat în organism. Pe lângă rezolvarea problemelor legate de distrugerea nervilor, aceștia intenționează să trateze și alte probleme medicale, precum diabetul și afecțiunile cardiace. Acestea se vor rezolva prin folosirea semnalelor electrice trimise la pancreas, care va produce insulină, sau prin creșterea/descreșterea ritmului cardiac.

Grădinăritul

în loc de medicamente
Foto: Pixabay

În 2016, medicii ce aparțin de National Health Services, din Marea Britanie, au început să ia în considerare rețete de grădinărit pentru pacienții ce suferă de cancer, obezitate și o serie de boli mentale și cardiace, inclusiv demență. Conform NHS, grădinăritul și alte activități similare în aer liber îmbunătățesc calitatea somnului și reduc anxietatea, stresul, depresia.

Grădinăritul ajută, de asemenea, la recuperarea pacienților, îi face pe aceștia mult mai activi și le conferă o stare de împlinire. Un studiu a relevat faptul că pacienții diagnosticați cu demență, în momentul în care se aflau în grădină, erau cu 19% mai puțin violenți în comparație cu ceilalți. Există chiar și un program implementat în zone precum Bromley și Lambeth (din Londra), unde s-au amenajat grădini în cadrul spitalelor. Pacienții care le îngrijesc au posibilitatea de a vinde apoi recoltele spitalului, care pregătește mesele zilnice din acele produse.

Mâncarea

Nu toți pacienții au nevoie de medicamente. Unora le trebuie doar o dietă perfectă. Dar pacienții nu puteau primi prescripții legate de dietă până când doctorii din California au decis să schimbe acest lucru. Grație programului inițiat de aceștia, Food is Medicine, medicii din California pot prescrie acum rețete pentru mâncare. Există o limitare, însă: rețetele sunt prescrise unui număr de circa 1000 de pacienți, care suferă de probleme cardiace congestive.

Acest program se bazează pe un studiu făcut în 2013 de organizația non-profit MANNA, din Phyladelphia. În acel an, pacienții ce sufereau de afecțiunile cardiace respective au fost tratați cu… o dietă aparte. 12 luni mai târziu, s-a constatat ca au scăzut costurile de tratament și că pacienții au vizitat spitalele cu 50% mai puțin decât o făceau atunci când primeau tratamente medicamentoase. Programul se aplică doar pacienților cu probleme cardiace congestive deoarece aceștia au nevoie de mese cu conținut redus de sare.

Privitul păsărilor și plimbările pe plajă

Foto: Pixabay

În anul 2018, National Health Service din Shetland (Scoția) a dezvăluit faptul că plănuiește să acorde medicilor organizației să prescrie rețete privind privitul păsărilor pacienților care suferă de boli cronice precum diabet, boli mentale și boli cardiace. Doctorii pot prescrie, de asemenea, rețete legate de plimbările pe plajă.

Pacienții care primesc asemenea rețete beneficiază de un tur organizat de Royal Society for the Protection of Birds, primind și o agendă cu traseele respective și locurile în care pot fi observate diverse specii de păsări și tipuri de plante.

Pacienții care primesc rețete ce sugerează plimbări pe plajă își petrec timpul observând și păsările marine sau căutând cochilii de scoici în nisip. Pe timp de iarnă, pacienților le este permis să viziteze diverse locații în care se pot „bucura” de vânturile oceanice.

Mersul pe bicicletă

în loc de medicamente
Foto: Pixabay

Nu ești prea des motivat să mergi pe bicicletă? Atunci medicul te poate motiva. De pildă, doctorii din Cardiff (Țara Galilor) și Boston (SUA) au posibilitatea de a prescrie rețete cu… ciclism pacienților care nu fac suficientă mișcare sau care trebuie să slăbească.

Medicii pot, așadar, să prescrie o asemenea rețetă, împreună cu un card de membru pentru servicii de biciclete ale partenerilor lor. În Cardiff, de pildă, o asemenea rețetă beneficiază automat de o închiriere gratuită de bicicletă, timp de șase luni, câte 30 de minute pe zi.

Bere Guinness

în loc de medicamente

Berea Guinness este recunoscută pentru proprietățile sale farmaceutice, ea având compuși antioxidanți care pot preveni atacurile de cord. De asemenea, berea Guinness conține fier. Un pint de Guinness are 3% din cantitatea de 19 mg de fier care este recomandată în consumul zilnic al unui adult. La un simplu calcul… 6 beri Guinness rezolvă problema (și, probabil, te face alcoolic).

Din acest motiv Guinnness era prescrisă femeilor însărcinate și pacienților care se recuperau după operații. Datorită conținutului de fier al acestei beri, donatorii voluntari de sânge din Irlanda primesc cutii de bere după ce donează. Ba mai mult, berea Guinness conține fitoestrogen, care îmbunătățește capacitățile mentale, previne obezitatea și sporește densitatea osoasă. Nu e de mirare, așadar, că medicii australieni prescriu bere Guinness pacienților lor încă din anul 2017.

Citește și: 7 beneficii ale consumului de vin pentru sănătate