7 lucruri pe care nu le știai despre Joaquin Phoenix

Academia Barbatilor

L-ai admirat în Joker și probabil că acum aștepti cu nerăbdare gala Premiilor Oscar din februarie pentru a vedea dacă superba lui prestație va fi recompensată cu o statuetă de aur. Dar Joaquin Phoenix nu a apărut de nicăieri. Înainte de a intra în pielea lui Arthur Fleck, actorul născut în Puerto Rico a făcut câteva roluri memorabile, în The Master, Walk the Line, Gladiator (pentru primele trei a primit nominalizări la Oscar), Hotel Rwanda, We own the night, I’m still here, Mary Magdalene și, mai ales, Her. Joker, însă, este filmul care îl propulsează cu adevărat în galeria marilor actori, de aceea acum a sosit momentul să aflăm câteva lucruri interesante despre Joaquin Phoenix:

Regizorul Werner Herzog aproape i-a salvat viața

În 2006, Joaquin Phoenix a suferit un accident de mașină. Din fericire, acesta nu s-a soldat cu nimic grav, dar povestea s-ar fi putut termina extrem de urât. Mașina actorului a rămas fără frâne și s-a rostogolit pe o stradă laterală din Los Angeles. Deși nu a fost rănit, Joaquin era atât de dezorientat în mașina răsturnată, încât a încercat să-și aprindă o țigară, în ciuda faptului că benzina se vărsase peste tot în jurul vehiculului. Consecințele unei explozii au fost rapid evitate în urma apariției celebrului regizor Werner Herzog, care locuia în apropiere. Acesta l-a asigurat pe Phoenix că totul e în regulă, l-a ajutat să iasă din mașina avariată și, cel mai important, i-a stins țigara.

E vegan de la vârsta de 3 ani

Multe persoane încep să experimenteze diverse tipuri de diete în adolescență. Și, pentru mulți tineri, o viață de vegan sau de vegetarian nu este luată foarte în serios, cel puțin, nu pentru totdeauna. Nu e și cazul lui Joaquin Phoenix, care e vegan încă de la vârsta de trei ani. După cum a explicat într-un interviu pentru publicația Collider, nu a mai dorit să mănânce carne după ce a văzut cum părinții lui au omorât un pește, în urma unei partide de pescuit. Chiar dacă era foarte mic, l-a considerat un act de injustiție și nu a mai vrut să pună gura pe carne. În consecință, nu a purtat niciodată vreo haină de piele pe platourile de filmare.

A chemat Salvarea după ce fratele său a luat o supradoză letală

joaquin phoenix
River Phoenix. Foto: stuff.co.nz

După mulți ani în care a apărut în numeroase producții, fără-ndoială că Joaquin e cel mai celebru membru al familiei Phoenix. Dar, când era tânăr, fratelui său mai mare, River Phoenix, era vedeta familiei, fiind considerat unul dintre cele mai strălucitoare staruri în ascensiune de la Hollywood. Din păcate, drumul lui River s-a frânt brusc, la vârsta de 23 de ani, în urma unei supradoze dintr-o combinație de droguri.

Lui Joaquin i-a revenit dureroasa misiune de a chema ambulanța în ziua de 30 octombrie 1993, la clubul The Viper Room, din Hollywood, acolo unde trebuia să susțină un concert cu trupa din care mai făceau parte Flea (de la Red Hot Chili Peppers) și Johnny Depp. Un an i-a trebuit lui Joaquin ca să-și revină după moartea fratelui său.

Tăietura de pe buză e un semn din naștere

Actorii sunt precum cameleonii – te aștepți să interpreteze tot felul de roluri și să-și asume poveștile din spatele acestora. Dar poarte puține staruri au semne distinctive pe figură. Unul dintre acestea este Joaquin Phoenix, care prezintă o foarte sesizabilă cicatrice verticală, care se întinde de la buza de sus, la nas. De fapt, aceasta este o cicatrice doar la prima vedere, în realitate fiind vorba despre un semn din naștere.

Părinții lui erau misionari

Joaquin este al treilea copil al unui cuplu, Arlyn Phoenix și John Lee Bottom, care a avut cinci. El și-a petrecut primii ani ai copilăriei călătorind împreună cu părinții lui prin America de Sud. Aceștia erau membri ai controversatei mișcări religioase „Children of God”, și umblau mult pentru a propăvădui credința ei. Arlyn și John au părăsit cultul în 1978, la patru ani de la nașterea lui Joaquin, moment în care familia a adoptat numele Phoenix pentru a simboliza un nou început. După întoarcerea în State, copiii Phoenix au început să cocheteze cu actoria.

Joaquin nu se uită la filmele în care joacă

O mulțime de oameni se uită la filmele cu Joacquin Phoenix, dar el nu face parte dintre aceștia. El face parte din tagma (destul de numeroasă) a actorilor care nu suportă să vadă filme în care joacă ei înșiși. Printre aceștia, Javier Bardem, Reese Witherspoon, Nicole Kidman. O companie bună. Phoenix admite că uneori e curios, dar știe că, dacă s-ar uita, acest lucru ar avea un impact negativ asupra prestațiilor viitoare. Se spune că singurele filme pe care le-a văzut au fost Her și The Master, dar numai la dorința expresă a regizorului Paul Thomas Anderson.

E foarte nervos atunci când interpretează un rol

Joaquin Phoenix e unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale. Oferă-i un rol și poți să fii sigur că rezultatul va fi o interpretare remarcabilă, indiferent de cât de bun (sau prost) e filmul. După atâția ani petrecuți în fața camerelor, ai crede că platoul de filmare a devenit o a doua sa casă. Se pare, însă, că nu e chiar așa. După cum a declarat în mai multe interviuri de-a lungul anilor, de fiecare dată când joacă, e nervos și emoționat. „Fiecare film pare să fie primul în care joc”. El și-a descris anxietatea de pe platou drept „terifiantă” și „paralizantă”. Lucru care nu se vede niciodată în produsul final.

Phoenix nu prea a vorbit cu De Niro pe platourile de la Joker

joaquin phoenix

Într-un interviu pentru Vanity Fair, Joaquin a dezvăluit că el și Robert De Niro nu prea au vorbit în timpul filmărilor la Joker, în ciuda faptului că De Niro este unul dintre actorii lui favoriți. „Întotdeauna am fost de părere că actoria trebuie să funcționeze ca un film documentar. Că trebuie să simți ceea ce-ți vine să simți în legătură cu personajul pe care-l interpretezi”. Phoenix a spus apoi că cei doi nu au făcut o pereche tocmai bună pe platoul de filmare, din cauza modurilor diferite de a juca, dar și a superstițiilor.

„Nu mi-a plăcut să vorbesc cu el pe platou”, a spus Phoenix. „În prima zi ne-am spus bună dimineața și, mai departe nu cred că am schimbat prea multe vorbe”. Întrebat despre acest lucru, regizorul Todd Philips a admis că au fost câteva neînțelegeri înainte de începerea filmărilor, din cauza faptului că De Niro dorea să facă o lectură a întregului scenariu, proces care nu era pe gustul lui Phoenix. În cele din urmă, cei doi au căzut la pace și, se spune, la un moment dat de Niro s-a întors spre Joaquin, i-a luat fața în mâini, l-a sărutat pe obraz și i-a spus „O să fie OK!”.

Citește și: 7 lucruri despre Joker, cel mai ticălos personaj din seria Batman