7 lucruri pe care nu știai că le faci în mod greșit

Academia Barbatilor

Când faci o greșeală în prezența celorlalți, aceștia ți-o vor scoate imediat pe nas. Șefii te corectează instant, partenera de viață nu scapă prilejul să-ți atragă atenția, iar necunoscuții urâcioși își exersează instant talentele de hateri, ironizându-te fără milă.

Aceste momente sunt stânjenitoare, dar ele apar în viață, și încă des. Însă problema nu o reprezintă ele. În viața particulară facem multe lucruri în mod greșit, fără măcar a ne da seama că suntem în eroare. De la cele minore, din bucătărie sau baie, până la cele grave, care ne pot afecta chiar și sănătatea. Iată 7 dintre acestea, pe care, de-acum, ai ocazia să le corectezi de fiecare dată:

Răcirea unei băuturi

sampanie frapiera

Scoate dopul unei sticle de șampanie, apoi îndeas-o într-o frapieră plină cu gheață și vei aștepta ceva până să te bucuri de o băutură rece. Dacă vrei să răcești șampania sau vinul cu adevărat repede, mai bine folosești o combinație de sare și apă cu gheață.

Aceasta coboară temperatura apei sub nivelul obișnuit al unui conglomerat de gheață, iar contactul cu apa asigură faptul că întreaga suprafață a sticlei este răcită. Mai mult, dacă rotești sticla în interiorul acestui „mix”, ea se va răci și mai rapid. Iar dacă te temi că nu ai suficient timp cât să pregătești o baie de gheață, pune cu încredere sticla în congelator, timp de 10-20 de minute. La urma-urmei, e o opțiune bună.

Spălatul pe dinți

spalat pe dinti

Dacă ești precum majoritatea oamenilor, te speli pe dinți de două ori pe zi: o dată când te trezești, dimineața, a doua oară înainte să te duci la culcare, seara. Dar dacă ești genul de persoană care se spală pe dinți de fiecare dată după ce a mâncat ceva, trebuie să știi că nu-ți faci deloc o favoare.

Conform unui studiu publicat de jurnalul Caries Research, spălatul pe dinți după fiecare masă erodează dentina, stratul aflat dedesubtul smalțului dinților, mai rapid decât te-ai aștepta. Dentina este masa principală, formațiunea care ocupă cel mai mult spațiu atât la nivel coronar cât și radicular. E un țesut important, care mărginește pulpa dentară și care are capacitatea de a se adapta la schimbările produse de factorii perturbatori ai sănătății orale.

Spălatul blugilor

blugi pe sarma

Întreabă orice purtător de blugi și-ți va spune adevărul: nu există metodă mai bună prin care să distrugi forma și culoarea denimului decât să-l speli după fiecare purtare. Un studiu publicat recent de International Journal of Consumer Studies a relevat faptul că blugii spălați în mod frecvent își pierd 4% din totalul de fibre, de două ori mai mult decât cei spălați cu o frecvență mai mică. În același studiu se arată că nu s-a constatat o scădere semnificativă a nivelului de bacterii în urma spălării blugilor cu o frecvență mai mare. Dacă totuși ești un maniac al curățeniei, mai bine-ți congelezi blugii decât să-i speli. Da, aceasta e o metodă care se folosește și care are rezultate!

Dușul

dus

În mod cert te simți bine după ce faci un duș lung și fierbinte. Dar în același timp trebuie să știi că prelungirea perioadei de ședere sub robinetul dușului are un efect negativ asupra sănătății. Faptul că faci duș prea des duce la înlăturarea bacteriilor benefice de pe piele, cele care ajută organismul să rămână sănătos. Un studiu publicat de Journal of Allergy and Clinical Immunology sugerează că săpunitul desfășurat în mod des te predispune la dezvoltarea unor probleme dermatologice, precum eczemele.

Reciclarea

reciclare

Se prea poate să fii un personaj „verde”, care a adoptat reciclarea ca stil de viață și care a făcut o idee fixă din ea. Însă ce e prea mult, strică. Și conform unui studiu al Environmental Protection Agency, oamenii au început să recicleze inclusiv obiecte nereciclabile, precum capace de sticlă, pungi de plastic, hârtie colorată, recipiente de aerosoli și cutii de carton folosite la ambalatul pizzei. Toate aceste obiecte, împreună cu multe altele, nu se pot recicla. Iar dacă vrem cu adevărat să facem o planetă mai curată, pur și simplu trebuie să încetăm să mai folosim atât de multe obiecte din plastic.

Încălzirea organismului

caciula

Auzim deseori că majoritatea cantității de căldură pe care o pierde organismul se face prin cap. Și totuși, dacă încerci în zilele friguroase să porți tot felul de căciuli și șepci în ideea că astfel îți vei păstra mai bine căldura corpului, te înșeli. Conform unui raport publicat de British Medical Journal, doar 7% din căldura corpului se pierde prin cap. Adică mult mai puțin decât cele 45-50 de procente care se vehiculează în mod constant. În loc de căciuli, concentrează-te pe o altă soluție de încălzire.

Spălatul pe mâini

spalat pe maini

Majoritatea oamenilor se spală pe mâini zilnic cu o frecvență destul de mare. Studiul făcut de National Cleaning Institute dezvăluie însă că 50% dintre adulți își spală mâinile de mai mult de 10 ori pe zi. Mai departe, 73% dintre aceștia se spală pe mâini în mai puțin de 20 de secunde și numai 5% din totalul de adulți își spală mâinile în mod corect.

Dacă vrei să scapi cu adevărat de germenii și bacteriile de pe mâini, mai întâi udă-le, freacă-le cu săpun, petrece cel puțin 20 de secunde spălându-le împreună, clătește-le cu apă curată și închide robinetul cu cotul, pentru un plus de protecție. Sigur, e o metodă pentru maniaci, dar este metoda corectă.

Citește și: Cum să faci un foc de tabără