7 lucruri pe care probabil nu le știai despre primul zbor pe lună

Academia Barbatilor

Pe 21 iulie s-au împlinit 50 de ani de la primul zbor spre lună și, totodată, de la primii pași făcuți pe această planetă de un om. Au rămas în istorie celebrele cuvinte rostite de astronautul Neil Armstrong, prima persoană care a pus piciorul pe lună: „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”. Se întâmpla pe 21 iulie 1969, iar cel care i-a urmat imediat lui Armstrong a fost un alt nume care avea să rămână în istorie: Buzz Aldrin.

Ce știm, însă, cu adevărat, despre prima aselenizare? Faci parte dintre cei care susțin teoria conspirației conform căreia primii pași pe lună ar fi, de fapt, o mare născocire și că nu s-au petrecut în 1969? Sperăm că nu. Iată însă 7 lucruri pe care probabil nu le știai despre primul zbor spre lună:

1 Deși doar doi astronauți au pășit spre lună, în spațiu au fost trimiși trei

primul zbor pe lună
Michael Collins. Foto: Wikimedia Commons / NASA

Mulți dintre cei care știu despre misiunea Apollo 11 din 1969 au rămas cu impresia că în naveta spațială s-au aflat doar doi astronauți: Neil Armstrong și Buzz Aldrin, primul dintre ei fiind mult mai cunoscut, fiindcă a făcut primii pași. E adevărat că modulul care a selenizat i-a avut doar pe aceștia la bord, dar de la Kennedy Space Center din Florida au plecat trei persoane în data de 16 iulie 1969.

Pe când naveta Apollo se apropia de lună, unul dintre modulele ei s-a desprins pentru a orbita în jurul planetei, acesta fiind pilotat de al treilea astronaut, pe nume Michael Collins. Deși Collins nu a primit gloria care i s-ar fi cuvenit, trebuie să se cunoască faptul că, fără el, misiunea nu ar fi fost posibilă.

2 Astronauții au aselenizat cu doar 25 de secunde înainte să se termine combustibilul

Planul misiunii Apollo 11 prevedea, evident, aterizarea pe un loc anume de pe lună, care a fost ales în prealabil. Dar când naveta era pe cale să aselenizeze, cei doi astronauți și-au dat seama că locul prestabilit era plin cu bolovani și că ar fi fost riscant să o facă fix acolo. De aceea, Armstrong a început să navigheze manual sonda spațială, o decizie care a consumat mai mult combustibil decât ar fi crezut. Aceasta avea, oricum, setată o limită care, dacă ar fi fost atinsă, ar fi declanșat anularea automată a aselenizării. Sonda a aselenizat cu doar 25 de secunde înainte de aceasta.

3 Astronauții au lăsat pe lună fotografii cu ființe umane și înregistrări în mai multe limbi

primul zbor pe lună
Astronauții au lăsat pe lună și o oglindă. Foto: Wikimedia Commons / NASA

Cei doi astronauți au lăsat pe lună câteva obiecte, printre acestea numărându-se fotografii cu oameni și câteva înregistrări audio în diverse limbi vorbite pe Terra, pentru a simboliza însemnătatea globală a misiunii. Medalioane cu numele celor trei participanți la misiune au fost și ele printre obiectele lăsate acolo.

4 Armstrong și Aldrin au petrecut aproape o zi la suprafața lunii

primul zbor pe lună
Buzz Aldrin. Foto: Wikimedia Commons / NASA

Perioada petrecută de cei doi astronauți pe lună este considerată drept o „activitate extravehiculară” (sau EVA). Datorită numeroaselor experimente pe care le-au condus astronauții pe lună, totalul timpului petrecut cu aceste activități a ajuns la 21 ore și 36 de minute. Și totuși, doar câteva ore au fost petrecute literalmente pe suprafața lunii, astronauții făcând și pauze în interiorul sondei spațiale chiar dacă, atenție!, ei au cerut (și au primit) permisiunea să sară peste programul obișnuit de somn.

5 La întoarcerea pe Terra, astronauții au fost plasați în carantină

primul zbor pe lună
Foto: Wikimedia Commons / NASA

După ce au aterizat pe Terra, cei trei astronauți care au luat parte la misiunea spațială au fost plasați de urgență într-o facilitate specială, în care au rămas timp de 21 de zile. Motivul din spatele acestei bizare acțiuni a fost de a preveni eventuala contaminare cu micro-organisme pe care astronauții le-ar fi adus de pe lună, teritoriul fiind considerat unul complet necunoscut și neexplorat. Nimeni dintre cei implicați în programul spațial nu știa dacă mediul selenar este unul steril. Mai târziu, studiile au confirmat că nu există forme de viață pe lună.

6 Dacă misiunea Apollo 11 ar fi eșuat, președintele Nixon avea un discurs pregătit în consecință

primul zbor pe lună
Foto: Wikimedia Commons / NASA

Deși misiunea Apollo 11 și-a cimentat locul în istoria omenirii, la momentul lansării succesul ei nu era garantat. Misiunea avea un risc major de eșec, așa că președintele american Richard Nixon își pregătise un discurs pe care să-l rostească în cazul unei catastrofe. Cum nimeni nu mai fusese pe lună până atunci, nu se știa dacă era sau nu posibil să decolezi de pe suprafața acesteia, pentru a te întoarce pe Terra. Din fericire, nu a fost nevoie ca Nixon să apeleze la acel discurs, dar copii ale lui au fost date publicității.

7 Armstrong a avut la el o bucăți de lemn din avionul fraților Wright

Primul zbor înregistrat cu un avion a fost cel al fraților Wright, în anul 1903, cu 66 de ani înainte de prima misiune pe lună. Neil Armstrong a considerat că îi va purta noroc dacă va avea cu el câteva bucăți de lemn din avionul cu care s-au ridicat în aer frații Wright la începutul secolului, acest gest având, totodată, o semnificație simbolică în privința progresului făcut de aviație și de prezența omului în aer și în spațiu. Armstrong a ținut piesele de lemn în „trusa lui personală”. Interesant este că frații Wright erau originari din Ohio, acesta fiind și locul de proveniență al lui Armstrong. Artefactele se află acum la muzeul Smithsonian, din Washington DC.

Citește și: Cum să supraviețuiești unui accident de avion