7 lucruri pe care (probabil) nu știai că le poți face cu iPhone-ul tău

Academia Barbatilor

Ai un iPhone și probabil petreci mai mult timp în compania lui decât în cea a prietenilor. Dar îl cunoști oare, cu adevărat? Știi ce „bestie” zace în interiorul lui? Utilizatorii de iPhone știu că au în buzunar un smartphone capabil de multe lucruri. Pe majoritatea le cunosc, dar există și unele lucruri ascunse, despre care, aparent, habar nu au. Iată 7 lucruri pe care (probabil) nu știai că le poți face cu iPhone-ul tău:

1 Poți ascunde fotografiile private

Sunt fotografii și… fotografii. Foarte probabil că tragi mii de cadre cu iPhone-ul tău, le păstrezi în memoria telefonului, dar pe unele nu le-ai vrea atât de… expuse. Pentru că uneori mai dai telefonul unui prieten să se uite la poze din vacanță sau de la petrecerea din noaptea trecută, iar acesta se poate dovedi peste măsură de curios, „răsfoind” prea mult printre fotografiile tale.

Din fericire, iPhone-ul permite ascunderea fotografiilor dorite. Pentru a face asta, selectează fotografia respectivă, apasă butonul de share și selectează „hide”. Această acțiune va face ca imaginea cu pricina să devină invizibilă în albumele Moments, Collections și Years, dar o poți vedea în continuare în album Hidden (care oricum este ascuns).

2 O busolă la-ndemână

lucruri ascunse pe care le poți face cu un iphone

Punct de referință al iPhone-ului, busola a existat dintotdeauna printre aplicațiile smartphone-urilor de la Apple. Dar știai că aceasta ascunde un secret? Glisează stânga și dintr-o dată te vei trezi cu un tool de măsurare – o nivelă cu bule de aer sau, mai popular, un poloboc, acea cumpănă folosită de constructori pentru a verifica poziția orizontală sau verticală a lucrărilor. Un instrument util, în special atunci când, de pildă, vrei să fixezi un raft perfect orizontal pe perete. De asemenea, apasă display-ul și vei putea măsura unghiul dintre două suprafețe.

Și dacă tot suntem la aplicațiile implicite ale iPhone-ului, trebuie să afli un lucru și despre calculator. Dacă ți se întâmplă să tastezi greșit o cifră și trebuie să reiei calculele de la început… oprește-te! O funcție ascunsă de backspace presupune că nu trebuie să apeși A sau AC pentru a restarta. Glisează spre stânga sau spre dreapta, în partea superioară a display-ului pentru a elimina cifra introdusă eronat.

3 Învaț-o pe Siri să folosească porecle

lucruri ascunse pe care le poți face cu un iphone

Dacă o soliciți mult pe Siri, asistentul vocal care-ți simplifică viața, în special când ești în mișcare, e posibil ca, uneori, limba, accentul sau schimbarea de nume să ducă la erori. Așa poate apărea frustrarea vizavi de Siri, atunci când vrei să suni pe cineva sau să îi trimiți un mesaj. În acest caz, ajut-o setând porecle.

Setând porecle de genul „mama” sau Alex, sau scurtând numele lungi din lista de contacte îi vei face viața lui Siri mult mai ușoară. Pentru a introduce o poreclă, deschide contactul respectiv, apasă „edit”, apoi „add field” și alege „nickname” din lista respectivă.

De asemenea, o poți învăța pe Siri să pronunțe cele mai dificile nume. Lansează aplicația și cere-i să spună numele respectiv, de pildă… Filofteia. Când răspunde, spune-i că nu-l pronunță corect, apoi ea te va întreba care este varianta corectă. După ce o faci, Siri îți va oferi trei variante de pronunțare a numelui: alege-o pe cea corectă, iar Siri o va memora pentru data viitoare.

4 Transformă e-book-urile în audio book-uri

Cine nu se bucură de o carte electronică (e-book) de calitate? Iar iPhone-ul este locul perfect în care să păstrezi colecții de e-book-uri bune, pe care să le citești oriunde te-ai afla. Mai puțin la volan. Și cum de multe ori te afli în ambuteiaje de trafic, disperat că pierzi timp prețios din viață, o soluție foarte bună ar fi să asculți o carte audio. Ei bine, iPhone-ul îți poate transforma e-book-urile în audio book-uri.

În setările de „accesibility” ale iPhone-ului există o opțiune numită Speak Screen, care permite telefonului să citească textul de pe display. Deși această caracteristică e făcută, în principal, pentru persoanele cu dizabilități de vedere, oricine poate profita de pe urma ei, transformându-și cărțile scrise în cărți audio. Pentru a activa opțiunea, mergi, așadar, pe „ruta”: Settings –> General –> Accesibility –> Speech –> activează Speak Screen. Deschide apoi e-book-ul și derulează paginile cu două degete pentru a auzi conținutul complet.

5 Sună discret la 112

Pe lângă aplicațiile legate de muzică, email, internet și social media, iPhone-ul are și o parte serioasă, care te ajută atunci când ești în neplăcuta situație de a avea nevoie de ajutor. Pentru iPhone 8, 8s și X, apasă și ține apăsat butonul lateral și un buton de volum, până când apare pe ecran Emergency SOS. Dacă nu ești în condiția de a putea vorbi, continuă să ții apăsat cele două butoane, moment în care va începe o numărătoare. Ține-le apăsate până când, la finalul numărătorii, iPhone-ul va face automat un apel de urgență.

Pentru iPhone 7 și variantele mai vechi, apasă rapid butonul lateral de câteva ori, până ce-și face apariția sliderul cu Emergency SOS. Trage de slider pentru a face apelul de urgență.

6 Folosește timer-ul pentru a opri muzica

lucruri ascunse pe care le poți face cu un iphone

În cazul în care nu poți adormi decât dacă ai muzică în urechi, dar totuși dorești ca, la un moment dat, aceasta să se oprească, iată un truc care te va ajuta. Probabil ai folosit deja timer-ul telefonului pentru diverse activități, în special cele culinare, în care aveai de scos din cuptor un preparat după un anumit timp. Dar timer-ul are și alte întrebuințări. Una dintre acestea este că poți opri muzica după o perioadă de timp setată în prealabil.

Pentru a face acest lucru, fă click pe Clock, selectează Timer, setează intervalul de timp dorit, apoi apasă „When timer ends” și selectează „Stop playing”. Dă apoi drumul muzicii și fii sigur că aceasta se va opri după ce va trece perioada setată de tine.

7 Trimite mesaje care se auto-distrug

Mr. Bond, de pe lista cu 7 lucruri pe care nu le știai despre iPhone-ul tău nu putea lipsi acesta, produs în laboratoarele serviciilor secrete. Poți trimite mesaje audio și video care se se auto-distrugă după câteva minute. Du-te la Settings — > Messages, fă scroll până jos, la secțiunea de mesaje audio și video, unde le poți seta să expire după două minute. Acum ești cu un pas mai aproape de Agentul 007.

Citește și: Ce să faci dacă-ți pierzi iPhone-ul sau smartphone-ul cu Android