7 lucruri pe care să le faci când ai aflat că vei fi tată

Academia Barbatilor

Felicitări! Vei fi tată! Pornești în această lungă călătorie, de o mare încărcătură emoțională, cu noi provocări, responsabilități crescute și nisipuri mișcătoare, în care nu știi, inițial, cum să te orientezi. Dar nu-ți face probleme! Există un singur cuvânt care să definească totul: merită! Urmează cea mai specială perioadă din viața ta. Și, pentru că urmează să fii tată, iată 7 lucruri pe care ar trebui să le faci acum:

Respiră

vei fi tată

Foto: 123rf.com

Știm: te-au inundat emoțiile de tot felul. Partenera tocmai ți-a dat vestea cea mare și probabil ai intrat într-o stare de șoc, combinată cu un tsunami de emoții incomparabile cu orice altă experiență anterioară. Fiecare bărbat reacționează în felul său, în funcție de momentul și relația în care se află. Unii se bucură, alții simt că se termină lumea, alții au tendința de a fugi la capătul pământului, ș.a.m.d. Oricum ar fi, mai întâi… respiră! Calmează-te, gândește-te cu capul limpede și planifică următorii pași, având în cap ideea că vei intra, împreună cu partenera ta, într-o lume foaaarte colorată.

Sărbătorește

Înainte de a face altceva concret și înainte ca mintea să-ți plece cu trenul intercity, gândește-te pentru o clipă și încearcă să înțelegi cât de minunat este acest moment. Vei fi tată și vei împărți cu partenera ta ceva ce vă va apropia mai mult ca orice altceva din această lume. Vei avea o revelație. E cel mai bun moment pentru a sărbători împreună. Desigur, fără alcool pentru ea. Alcoolul rămâne pentru mai târziu, când vei da vestea prietenilor.

Când să anunți marea veste

După ce a trecut euforia momentului inițial, discută cu partenera în legătură cu cel mai bun moment pentru a anunța marea veste. Pentru binele tuturor celor implicați, fă-ți un favor și NU scrie pe Facebook, cel puțin nu înainte de a discuta cu ea. Reține că fiecare persoană reacționează diferit – unii preferă să aștepte să treacă cele 12 săptămâni de „siguranță” (în care se fixează sarcina), în vreme ce alții abia așteaptă să se urce pe un munte și să urle de fericire, imediat după ce au văzut cele două liniuțe. Puneți-vă de acord.

Echilibrează

Viața ți se va schimba într-un mare fel, iar asta se va întâmpla cât de curând. E momentul să lași la o parte acele gânduri care urlă „ce naiba fac acum?” și să înveți să ai încredere în tine, fiindcă partenera va avea nevoie de forța ta mentală. Fă ce e de făcut pentru a ți-o recăpăta, indiferent dacă asta înseamnă să-ți iei „o zi cu băieții” sau să meditezi sau să ai o discuție cu cel mai bun prieten – important e să te echilibrezi și să te pregătești din punct de vedere emoțional pentru ce va urma.

Informează-te

vei fi tatăProbabil habar n-ai ce va urma, de fapt. Dar nu te speria, e absolut normal să fie așa. Știai, de pildă, că femeile însărcinate nu au voie să mănânce carne afumată? Schimbările de dispoziție, poftele culinare (și aversiunea față de unele mâncăruri care miros pregnant) precum și multe alte lucruri vor apărea în valuri, așa că înarmează-te cu răbdare și informează-te despre toate astea. Sunt multe site-uri de unde poți să-ți iei informațiile necesare, ba chiar pentru fiecare dintre cele 9 luni care vor urma. Informarea și documentarea îți vor fi de mare folos și-ți vor face viața mult mai ușoară.

Validează-ți partenera

Ai impresia că vei trece prin schimbări? Ești haios. Partenera ta va trece prin schimbări de zeci de ori mai mari. Va lua în greutate, se va umfla, hormonii i-o iau razna, va avea tot felul de stări. Se va simți complet neatractivă. Desigur, chestiune de auto-percepție. Dar pentru toate acestea există o soluție: răbdarea.

Poate că hormonii o vor face chiar un pic mai… neatractivă. Poate că va fi deseori nervoasă și poate că emoțiile i-o vor lua razna, pe termen scurt. Înțelege, însă, că nu e vina ei. Ține-ți gura, îndură, spune-i c-o iubești la fel de mult și adu-i o cutie cu înghețată sau un borcan de murături, după caz.

Asumă-ți responsabilități

Chiar dacă ai o parteneră puternică, plină de pesonalitate, care rezolvă majoritatea problemelor de una singură, din momentul în care e gravidă lucrurile se schimbă un pic. În sensul că va obosi mult mai repede. Și va fi obosită mai tot timpul, motiv pentru care e momentul să intri în scenă și să rezolvi tu diverse probleme. Fă curățenie, spală vasele, fă piața… în general, ajut-o cu orice.

Cele 9 luni sunt minunate, provocatoare, îngrozitoare. Dar ele reprezintă una dintre cele mai cool perioade din viața ta. Vei trece prin ea, cu răbdare și entuziasm, iar la final vei aștepta, cu sufletul la gură, rezultatul.

Citește și 20 de lucruri pe care un tată nu ar trebui să le spună niciodată copilului său