7 lucruri surprinzătoare la care să folosești vodca

Academia Barbatilor

Vodca e un alcool versatil. Și nu doar pentru că poate fi împerecheată cu sucul de roșii sau cu cel de portocale, pentru a da naștere la celebrele cocktailuri, ci și fiindcă poate fi utilizată în scopuri cât se poate de surprinzătoare și de… ne-alcoolice. Cuvântul „vodcă” provine de la termenul slav „voda”, care înseamnă apă (ca să vezi!), iar omul care a făcut cunoscută această băutură pe scară largă a fost Piotr Smirnov (nume pe care îl regăsim astăzi pe unele sticle de vodcă, scris în pronunția franceză). Dar iată la ce mai poată fi folosită vodca:

Cu vodcă poți curăța aproape orice

la ce mai poate fi folosită vodca

Foto: pexels.com

Vodca este un dezinfectant natural. Nu e nevoie decât să pui un pic de alcool într-o sticlă cu spray ca s-o transformi într-un lichid cu care poți curăța orice, de la geamuri și oglinzi la blaturi de masă și dulapuri.

Vodca e un bun deodorant

În mod normal, dacă cineva te vede că-ți torni un cocktail pe tine, ar trebui să te trimită la culcare sau să-ți dea să bei doar apă. Dar un spritz de vodcă pe un pulover vechi sau în perechea de pantofi de sport cu care mergi la sală, împrospătează substanțial hainele și ucide bacteriile care provoacă mirosurile neplăcute, fără a lăsa alte mirosuri în loc.

Vodca înlătură mucegaiul

Proprietățile antimicrobiene ale vodcăi îl fac dușmanul mucegaiului. Iar partea bună este că cu cât e mai ieftină sticla, cu atât mucegaiul va fi înlăturat mai bine, fiindcă vodca e mai puțin filtrată. Partea mai puțin bună la aceste sticle e că eventualele mahmureli sunt greu de suportat.

Vodca alungă insectele

la ce mai poate fi folosită vodca tantari

Foto: Pinterest

În timp ce unele studii vorbesc despre faptul că dacă bei bere ești cu atât mai „apetisant” pentru țânțari, care vor dori să te muște mai abitir, vodca are calitatea de a alunga insectele. Așa că un pic de băutură aplicată pe piele e binevenită în serile calde de vară, cu precizarea ca aceasta să nu fie aromată (și, automat, să conțină zahăr).

Vodca elimină bălăriile

Vodca poate ajuta la eliminarea bălăriilor din grădină, dar numai dacă are și ajutorul soarelui. Dacă amesteci 30 de grame de vodcă cu două cești de apă și câteva picături de lichid de vase, și aplici mixul pe bălăriile care cresc direct în lumina soarelui, acestea se vor deshidrata și se vor usca. Schema nu funcționează pentru cele care stau în umbră.

Prelungește prospețimea florilor

Un shot de vodcă nu e bun doar pentru cei care vor să devină mai.. veseli ci și pentru florile lor. Conform unui cunoscut horticultor de la North Carolina State University, dacă pui un pic de vodcă în apa în care stau florile, acestea vor rămâne proaspete o perioadă mai lungă de timp. Dar, ca și în cazul oamenilor, nu se recomandă folosirea unei cantități mari de alcool, fiindcă rezultatele vor duce, în acest caz, la rezultate contrare.

Vodca te scapă de mătreață

la ce mai poate fi folosită vodca

Foto: 123rf.com

De la încrețirea nedorită și până la neplăcuta mătreață, vodca se dovedește a fi o soluție pentru diverse probleme ale părului. Și asta deoarece are un nivel scăzut al pH-ului și este un acid natural care atunci când este adăugat într-un balsam de păr poate scădea pH-ul podoabei capilare. De asemenea, vodca are abilitatea de a sigila epiderma și de a preîntâmpina încrețirea, șuvițele devenind mai strălucitoare. În plus, un pic de vodcă adăugată în sticla de șampon te scapă de mâncărimile scalpului și reduce cantitatea de mătreață.

Citește și cum se prepară și cum se degustă vodca