7 mari gentlemeni ai fotbalului

Academia Barbatilor

Se știe definiția jocului de fotbal. Sau, una dintre ele, cea care-l compară cu rugby-ul: fotbalul e un sport pentru gentlemeni, jucat de huligani, în vreme ce rugbyul e un sport pentru huligani, practicat de gentlemeni. Și totuși, și fotbalul a dat, de-a lungul istoriei, câteva personaje care pot fi definite drept adevărați gentlemeni. Lista aceasta ar putea fi destul de lungă, însă în cele ce urmează ne-am oprit la șapte dintre fotbaliștii care au demonstrat de-a lungul carierei, dar și după aceea, că sunt niște gentlemeni.

Nu am inclus aici figuri precum David Beckham, care se îmbracă impecabil și ar putea, la o adică, să fie definiția cea mai pură a gentlemanului din fotbal, ci am ales fotbaliști la care, poate, nu te-ai fi gândit. Oameni care au dat mereu 110% pe teren, care au respectat întotdeauna spiritul jocului și care și-au tratat colegii și adversarii cu același respect, căpătându-și, la rândul lor, respectul tuturor:

7 Javier Zanetti

Argentinianul Zanetti este unul dintre marii fundași laterali din istoria fotbalului. Cariera lui a fost un simbol a ceea ce înseamnă profesionalismul în fotbal, fiind unul dintre puținii jucători pe care i-au admirat inclusiv adversarii. Zanetti nu a arătat niciodată dispreț față de meseria lui și întotdeauna când a intrat pe teren a rămas concentrat și motivat.

Cariera lui Javier Zanetti (acum în vârstă de 45 de ani) a însemnat, în cea mai mare parte, Internazionale Milano, club căruia i-a dedicat 19 ani din viață. A fost primul și ultimul club la care a jucat în Europa, între 1995 și 2014, anul retragerii. Zanetti a avut cele mai bune calități pe care le putea avea un fundaș lateral, el jucând la un nivel ridicat perioade îndelungate.

Ryan Giggs l-a numit cel mai puternic adversar pe care l-a avut în carieră. Fundașul dreapta era un tip plin de fair play și niciodată nu se folosea de fault pentru a-și căuta dreptatea. Ce dovadă mai bună poate exista decât faptul că nu a luat niciun cartonaș roșu în întreaga lui carieră?

„E un fotbalist care a făcut istorie și nu mă pot gândi la altcineva mai bun, ca jucător și ca om”, a declarat antrenorul Antonio Conte, în vreme ce marele Roberto Baggio are și el doar cuvinte de laudă: „E un tip special și nu am auzit niciodată pe nimeni să-l vorbească de rău. În zilele noastre mai sunt puțini fotbaliști ca Javier”. Un adevărat ambasador al fotbalului.

6 Carles Puyol

puyol gentlemeni ai fotbaluluiPuyol este fundașul spaniol care a jucat întreaga carieră la un singur club: FC Barcelona. A început la echipa C, apoi a trecut la B și, în 1999 a ajuns la prima echipă, la care a rămas până în momentul retragerii, în anul 2014, după 392 meciuri și 12 goluri în Primera Division.

Puyol a fost unul dintre cei mai buni fundași din lume, un exemplu de leadership și spirit de echipă. Mai mult decât atât, un exemplu de apărător modern, cu o excelentă poziționare în teren și cu un bun control al balonului. Aceste calități l-au ajutat să fie un element de bază în legendara echipă a lui Pep Guardiola.

Pe de altă parte, Puyol a fost întotdeauna o persoană rezervată, arătând acest lucru și pe teren. A fost o adevărată voce a adevărului în numeroase ocazii, temperându-și coechipierii în multe situații tensionate care apăreau pe parcursul jocurilor.

Un incident memorabil în care și-a arătat profesionalismul a fost în anul 2005. Într-o partidă împotriva Mallorcăi, un fundaș de la echipa adversă, Ballesteros, a primit cartonaș roșu, după o intrare dură. În timp ce acesta ieșea de pe teren, Puyol a venit lângă el să-l calmeze, moment în care Ballesteros i-a tras o palmă. Văzând faza, Ronaldinho a sărit să-l bată, dar a fost oprit de însuși Puyol.

Cinci ani mai târziu, A.C. Milan venea pe Camp Nou pentru un meci în Champions League. Era prima partidă în care Ronaldinho își înfrunta foștii coechipieri. Puyol a făcut un gest de excepție și l-a chemat pe brazilian pentru a face o poză cu echipa Barcelonei. Pe parcursul carierei oricui, asemenea gesturi rămân memorabile.

5 Miroslav Klose

klose gentlemeni ai fotbaluluiKlose este unul dintre cei mai talentați atacanți pe care i-a dat fotbalul german vreodată (deși el e polonez la origine) și orice echipă din Germania și l-ar fi dorit în perioada lui de glorie, când putea să înscrie cu ușurință din orice poziție. A jucat în Bundesliga vreme de 18 ani, făcând carieră la echipe precum Bayern Munchen, Werder Bremen, Kaiserlslautern și Hamburg, pentru ca în ultimii cinci ani dinaintea retragerii să treacă în Serie A, unde a evoluat pentru Lazio.

Klose a avut o carieră remarcabilă inclusiv la echipa națională, momentul de vârf fiind la Cupa Mondială din 2014, când a reușit cel de-al 16-lea gol în turneele finale, record absolut (un gol mai mult decât Ronaldo). Dincolo de aceste performanțe, Klose și-a câștigat reputația unui fotbalist plin de fair play, el fiind retribuit cu numeroase premii și distincții în acest sens.

Două au fost momentele importante în care și-a arătat această latură a caracterului. Primul a fost în timpul unui meci pe care l-a disputat când era la Werder Bremen. Arbitrul a acordat un penalty pentru Bremen, dar Klose a refuzat să-l execute, neacceptând faptul că lovitura fusese acordată fără ca el să fie faultat. După ce i-a ascultat pe jucători, arbitrul a hotărât să revină asupra deciziei. Klose a primit un premiu de fair play pentru acest gest, fiind aplaudat deopotrivă de coechipieri și adversari.

Al doilea moment s-a petrecut într-o partidă Napoli – Lazio. Klose a marcat un gol dintr-o centrare, după ce lovise involuntar mingea cu mâna. Arbitrul a acordat golul, dar Klose s-a dus imediat la oficialul jocului și s-a „autodenunțat”. Golul a fost anulat, iar toți fotbaliștii de la Napoli, plus arbitrul, i-au strâns mâna pentru onestitate.

4 Edwin Van der Sar

van der sar gentlemeni ai fotbaluluiOlandezul Van Der Sar este unul dintre cei mai buni portari ai tuturor timpurilor, iar cariera lui a avut cele mai bune momente între 2005 și 2011, când Edwin a evoluat pentru Manchester United. 266 de apariții pentru echipa „dracilor roșii”, condusă în acea perioadă de Sir Alex Ferguson, după plecarea lui, olandezul lăsând un gol nu foarte ușor de acoperit în poarta lui United.

Van der Sar a câștigat multe trofee de-a lungul carierei, cele mai importante fiind în 1995 și în 2009, când a fost desemnat cel mai bun portar din Europa. Dar olandezul și-a câștigat respectul fanilor și adversarilor pentru comportamentul său din teren, rareori fiind implicat în conflicte. Calmul său imperturbabil a ajutat de multe ori echipa să depășească momente dificile și tensionate, insuflând coechipierilor încredere, făcându-i să rămână concentrați pe ceea ce aveau de făcut. El nu a lăsat niciodată emoțiile să o ia înaintea altor lucruri, rămânând un exemplu pentru orice fotbalist.

3 Xavi Fernandez

xavi gentlemeni ai fotbaluluiXavi este un al fotbalist care și-a legat numele și cariera de Barcelona și de celebra echipă tiki-taka a lui Pep Guardiola. Aici a început cariera de fotbalist profesionist, până în anul 2015, când s-a transferat în lacrimile generale ale fanilor la Al Sadd, în Qatar.

Xavi a fost un magician al balonului rotund, nu de puține ori fiind cel care a stat la baza multor goluri ale echipei blau-grana. Dar nu doar la asta s-a rezumat cariera lui, ci și la un spirit de fair play cum rar vezi în fotbalul mondial. De două ori la rând a câștigat premiul fair play, complet meritat, după un comportament care i-a evidențiat profesionalismul și onestitatea.

Spaniolul a fost dintotdeauna un suporter al cauzelor nobile, fiind și mediatorul multor conflicte izbucnite pe teren. Ca un exemplu minor, după un gol marcat, Xavi a ținut să-l dedice unui copil care lupta cu leucemia. În ciuda rivalității cu Real Madrid, Xavi a fost omul care a rămas prieten cu jucătorii acestei echipe, iar retragerea lui a întristat întreaga Spanie.

2 Ryan Giggs

giggs gentlemeni ai fotbaluluiFoarte puțini fotbaliști din fotbalul modern au arătat loialitatea față de un club pe care a arătat-o galezul Ryan Giggs. Și mai puțini au reușit să aibă atât de multe succese cu același club. Atacantul „diavolilor” a activat 24 de ani la Manchester United, timp în care a cucerit 13 titluri, 4 cupe, 2 trofee Champions League, deținând și recordul pentru cel mai mare „șir” de ediții de campionat în care a înscris: 21 la rând.

Giggs este, însă, cunoscut și pentru profesionalismul extrem arătat pe teren: el nu a primit niciodată un cartonaș roșu în Premiere League, lucru absolut remarcabil pentru acest campionat dur, fapt ce demonstrează cât de disciplinat era. Giggs nu se implica niciodată în dispute. Unica dată când a fost eliminat fiindcă și-a pierdut cumpătul s-a întâmplat la echipa națională, într-un meci Țara Galilor – Norvegia.

1 Andrea Pirlo

pirlo gentlemeni ai fotbaluluiPirlo este un nume devenit sinonim cu fotbalul mondial. Fotbalistul italian era recunoscut pentru extraordinara abilitate de a pasa și a conduce jocul propriei echipe. Un fotbalist comparabil cu vinul: pe măsură ce îmbătrânea, era mai bun. După ce a plecat de la A.C. Milan, unde a stat zece sezoane, a jucat încă patru pentru Juventus, câștigând de fiecare dată titlul cu Bătrâna Doamnă.

Pe lângă calitățile fotbalistice, Pirlo era recunoscut pentru caracterul său deosebit. Evolua cu grație și fără obidă, profesionalismul său fiind admirat de toată lumea. Italianul a primit un singur cartonaș roșu în 707 apariții de-a lungul carierei, iar stilul său impecabil i-a atras porecla de „Mr Cool”.

Pirlo nu a cerul niciodată lumina reflectoarelor, lăsând ca aceasta să vină în mod natural, pentru că întotdeauna pentru el a vorbit fotbalul. Într-o semifinală Champions League, desfășurată pe Santiago Bernabeu, întreg stadionul s-a ridicat pentru a-l aplauda și a-și arăta respectul vizavi de unul dintre cei mai mari gentlemeni din istoria fotbalului.

Citește și 5 lecții de viață de la Cristiano Ronaldo