7 metode prin care să studiezi mai eficient

Academia Barbatilor

Când vine vorba de studiu, lucrurile se complică: aproape nimănui nu-i place să învețe. Deși, trebuie. Școala vieții nu e suficientă (chiar dacă unii se laudă doar cu ea). Dacă ai ajuns la facultate, descoperi imediat că sesiunile sunt cel mai mare coșmar al studentului. Pentru că trebuie să înveți. Iar de multe ori, din diverse cauze, randamentul la învățat nu e cel pe care ți l-ai dori. De aceea, îți sugerăm 7 metode prin care să studiezi mai eficient:

1 Fă pauze

Pauzele lungi și dese nu sunt cheia marilor succese, dar ești mult mai eficient dacă limitezi la câte o oră sesiunile de studiu. De exemplu, înveți de la 2 la 3, apoi faci o pauză de o oră. Înveți de la 4 la 5, apoi faci iar o pauză și reiei, de la 6 la 7. Iei cina, apoi reîncepi să înveți la 8. Acest ritm te face să te oprești din oră-n oră și să sedimentezi ceea ce ai învățat, având o șansă mai mare să reții materia, decât să stai pe ea continuu și a doua zi să nu-ți amintești nimic.

2 Ascultă muzică în timp ce înveți

căști studiuPoate părea ciudat, dar dacă asculți muzică în timp ce înveți, apoi asculți aceeași muzică atunci când vrei să recapitulezi, ai o șansă mai mare de a reține informația. Conexiunea dintre o melodie (sau mai multe) și informațiile obiectului de studiu creează o legătură puternică, una care te va ajuta în a reține materia și a transpune cunoștințele la nevoie. În acest caz, e nevoie să te asiguri, totuși, că atunci când ești la un examen, sau în sala de curs, ai posibilitatea să asculți aceleași piese ca atunci când studiai. Altfel, e inutil.

3 Setează-ți o limită. Și odihnește-te

Aparent ai crede că sintagma potrivit căreia cu cât înveți o perioadă mai îndelungată de timp dintr-o zi, cu atât vei acumula mai multe cunoștințe e adevărată. Dar nu e. Când te suprasaturezi cu informații, ajungi la o limită dincolo de care e posibil să uiți totul.

Dacă-ți setezi un anumit număr de ore de studiu pe zi, vei evita să ajungi în această situație și vei reține mai bine ceea ce studiezi. Mai bine acoperi 75% din materie și reții tot, decât să acoperi 100% și să nu reții nimic.

În plus, nu uita să te odihnești. Un somn bun face minuni a doua zi, spre deosebire de o noapte pierdută cu burta pe carte.

4 Studiază într-un loc bun

studiuIntri cel mai bine în starea de studiu dacă găsești cel mai bun loc și cea mai bună atmosferă pentru a învăța. Unii învață mai bine în medii liniștite și silențioase, alții au nevoie de zgomot iar altora pur și simplu nu le pasă. Găsește locul care-ți convine cel mai mult și în care te simți cel mai bine. O variantă ar fi alături de alți studioși, acesta fiind un cadru suficient de motivant.

Dar când te-ai apucat de studiu, concentrează-te asupra lui, nu-ți verifica telefonul din 5 în 5 minute și nu te uita la imaginile unui televizor care zbârnîie pe un perete.

5 Odorizează camera cu parfumuri noi

Acest lucru funcționează cam la fel cu ideea de a asculta muzică în timp ce înveți. Înainte de a te apuca de studiu odorizează camera cu un parfum nou. Apoi, la examen, parfumează-te discret cu același parfum. Mintea ta va asocia automat mirosul lui cu informațiile pe care le-ai acumulat în acea sesiune de studiu. Folosește parfumuri diferite pentru sesiuni diferite.

6 Auto-testează-te

Dacă ai posibilitatea să-ți dai singur un test, fă-o! Și nu doar o dată. Fă-o de câte ori e necesar pentru ca informațiile să ți se întipărească în minte și să poți să-ți acorzi notă maximă. Această metodă funcționează în special pentru cursurile la care testele sunt deja cunoscute. Sau, de pildă, pentru testele pe care le dai la examenul teoretic al școlii de șoferi.

7 Folosește legea lui Parkinson

Legea lui Parkinson spune, pe scurt, că dacă stabilești un interval pentru a termina o sarcină, vei termina acea sarcină la finalul intervalului respectiv. Așadar, dacă îți propui să termini de învățat la o materie într-o săptămână, vei termina la sfârșitul săptămânii, cel mai probabil „îngrășând porcul” în ultima noapte dinaintea examenului.

În loc să-ți setezi astfel de intervale, mai bine ia-o pe zile. O zi pentru matematică, o zi pentru fizică, o zi pentru tehnologie ș.a.m.d. În loc să spui „voi învăța o săptămână”, spune „voi învăța la materia X în ziua X și la materia Y în ziua Y”. În acest fel, dacă te ții de treabă, vei avea parte de mai mult studiu, și nu vei mai trage pe ultima sută de metri, rezervându-ți acea ultimă zi pentru repetare.

Citește și cum să capeți încredere în tine