7 mituri neadevărate despre păr

Academia Barbatilor

Există o mulțime de lucruri greșit înțelese despre podoaba capilară, în special atunci când vine vorba despre îngrijirea lui. Ba chiar multe informații eronate circulă precum știrile false, de aceea articolul de față își propune să-ți dezvăluie adevărul din spatele acestor mituri neadevărate despre păr.

Mitul nr. 1: Mătreața presupune un scalp uscat

mituri despre păr
Foto: Pinterest

De câte ori te-ai confruntat cu mătreața care-ți cădea pe față și pe umeri? Probabil de câteva ori în viață. Sau poate chiar în permanență. Te-ai gândit vreun moment ce cauzează apariția mătreței? Sau pur și simplu ai impresia că mătreața apare din pricina faptului că ai pielea capului prea uscată? Dacă gândești asta, atunci trebuie să-ți schimbi părerea.

Mătreața poate fi extrem de jenantă pentru un bărbat, iar din această cauză trebuie să cunoști cauzele apariției ei, pentru a găsi și remediul. Descuamarea excesivă a scalpului e cauzată de colonizarea cu o ciupercă (drojdie) sau de o predispoziție genetică influențată de factorii de mediu. Toți bărbații au această ciupercă în pielea capului, dar mătreața privește o ciupercă anume, care proliferează și duce la inflamații ale stratului superficial al scalpului.

Așa apar acele coji galbene care cad din păr. Dacă pielea capului e uscată, cojile sunt albe. În cazul în care ai mătreață, cumpără-ți un șampon antifungic pentru a remedia problema.

Mitul 2: Purtarea șepcilor contribuie la căderea părului

mituri despre păr
Foto: Pixabay

Îți place să porți șapcă? Îți complementează look-ul sau îți oferă o apariție aparte? Atunci bucură-te de această informație: nu trebuie să-ți faci nicio problemă în legătură cu căderea părului, în cazul în care obișnuiești să porți șapcă.

Există preconcepția conform căreia purtatul de șapcă infuențează căderea părului. Unicul caz în care această afirmație ar putea fi adevărată este cel în ai purta-o atât de strâmt, încât să strangulezi foliculii de păr. Iar acest lucru nu e posibil.

E limpede că nimeni nu-și strânge la maxim șapca pe cap, fiindcă se va simți inconfortabil. Prin urmare, nu trebuie să te îngrijoreze această problemă, câtă vreme șapca îți stă lejer. În aceste condiții o poți purta oricât de mult, ba chiar în fiecare zi.

Mitul 3: Cu cât te tunzi mai mult, cu atât îți crește părul mai repede

Unii bărbați abia așteaptă să meargă la frizer pentru a avea parte de o tunsoare șic. Alții optează să se tundă singuri. Dar unii se tund foarte des, dintr-un motiv eronat. Una dintre cauzele pentru care unii bărbați merg la frizer o dată pe săptămână este credința că dacă te tunzi foarte des, părul îți va crește mai des și mai rapid. Greșit.

Ceea ce ignoră oamenii este că firul de păr e o fibră cu proteină. El nu este nici viu, nici mort, dar bulbul care-l produce este cu siguranță viu. Cum firul nu este, rezultă că tăierea lui nu-i poate stimula creșterea. Nu e precum coada unei șopârle. Și ca să clarificăm lucrurile până la capăt, trebuie să știi că rata de creștere a părului e afectată de factori ce țin de stilul de viață, precum dieta, sau de propriul fond genetic. Deci nu mai merge aiurea la frizer, crezând că vei avea părul mai des dacă-l tai mai des.

Mitul 4: Poți să-ți antrenezi modul în care-ți crește părul

Când vrei să-ți tonifici mușchii, te duci la sală și urmezi un program de antrenament, până când corpul tău va arăta așa cum îți dorești. Nu la fel se întâmplă cu părul. Există un mit conform căruia ai putea să-ți antrenezi felul în care-ți crește părul. E un mit neadevărat.

Indiferent de câte ori îți usuci părul, ți-l dai cu gel sau cu spumă, ți-l piepteni într-un fel sau altul, nu-i vei putea schimba modelul de creștere. Iar asta se întâmplă deoarece foliculii determină stilul de creștere al părului tău. Chiar dacă într-o dimineață descoperi cu uimire că părul îți stă într-un mod diferit, asta nu înseamnă că s-a schimbat ceva cu adevărat. Direcția lui de creștere nu e afectată. Așa că bărbații nu pot schimba ceva în legătură cu părul decât dacă folosesc produse cosmetice, ca soluție temporară, care nu va mai avea efect după prima spălare.

Mitul 5: Trebuie să te speli pe păr zilnic ca să-l menții curat

mituri despre păr

Pe piață, ai la dispoziție o mulțime de produse cosmetice pentru păr, în special șampoane. Prezența șampoanelor îi poate face pe unii să devină obsedați de curățenia propriilor podoabe capilare. Așa apare ideea că trebuie să te speli zilnic pe păr pentru a-l avea în permanență curat.

Adevărul e că șamponul este un excelent agent de curățare. Însă utilizarea lui cotidiană nu e de dorit, fiindcă acest lucru poate să-ți facă mai mult rău decât bine. E de dorit ca bărbații să se spele pe păr cu șampon doar atunci când acesta devine uleios. O folosire exagerată a șamponului poate duce la diverse afecțiuni ale scalpului și chiar la căderea părului.

Mitul 6: Chelia provine de la mamă sau de la cei din familia ei

Un alt mit este cel potrivit căruia chelia este moștenită de la mamă, adică de la „gena” din partea ei. Greșit: chelia nu e atribuită cromozomului X. Este, într-adevăr, o afecțiune genetică, dar nu poți da vina doar pe mama ta pentru asta, ci este rezultatul moștenirii genelor de la ambii părinți. În plus, chelia poate fi cauzată de alți factori, precum medicamentele sau stresul.

Mitul 7: Smulgerea firelor albe îndesește părul

Unul dintre lucrurile pe care bărbații le înțeleg greșit în legătură cu părul lor este acela că smulgerea unui fir de păr grizonat (sau alb) ar duce la creșterea mai multor fire. Acest lucru nu e nici pe departe adevărat. Pe măsură ce îmbătrânești, un lucru la care trebuie să te aștepți este acela că începi să albești. Dacă-ți smulgi firele albe nu rezolvi absolut nimic: procesul nu va încetini.

Această concepție greșită a apărut prin compararea rădăcinilor firelor de păr cu cele ale unei plante. Când smulgi o plantă din pământ și îi separi rădăcinile, e posibil ca tulpina să producă în continuare lăstari. Dar nu același lucru se întâmplă și cu firele de păr smulse. Nu e recomandabil să-ți smulgi firele de păr, iar dacă vezi unul alb, atunci așteaptă-te să apară și altele.

Citește și: Produse de styling pentru bărbați, potrivite fiecărui tip de păr