7 moduri în care să bei bere

Academia Barbatilor

Ce te-a făcut să-ți placă berea? Prima înghițitură pe care ți-a dat-o, în glumă, tatăl tău? Cutia de bere ietfină pe care ai băut-o în liceul, când ai chiulit la ora de mate? În definitiv, nu contează. Contează că astăzi îți place să bei bere și, câtă vreme o faci în mod responsabil și moderat, nu e nicio problemă. Pentru că berea e una dintre cele mai vechi prietene ale bărbatului, la care acesta se întoarce iar și iar.

Acestea fiind zise, există un mod corect de a bea bere și un mod incorect. Sigur, depinde de situație. Există și situații în care e posibil să treci de niște limite, așa cum probabil ai învățat deja. Iată care ar fi cele 7 moduri (corecte) în care să bei bere, în așa fel încât să te simți bine. Foarte bine.

Asortează berea unei alte băuturi

bere michelada
Michelada. Foto: SerousEats

Sunt foarte mari șansele ca berea să nu fie unica băutură alcoolică pe care o placi. Nicio problemă, însă, pentru că berea poate merge foarte bine și în combinații. Încearcă, de pildă, bere împreună cu un shot de whiskey. E un mod rapid de a intra în mood pentru o petrecere.

De asemenea, există o mulțime de cocktailuri delicioase pe bază de bere, cu atât mai revigorante cu cât temperaturile cresc în termometre. De exemplu, Michelada e un cocktail mexican care amestecă berea cu sos picant, suc de limetă, suc de roșii și condimente, pentru o doză de băutură care-ți va gâdila în mod cert simțurile. Alte cocktailuri cu bere sunt Snakebites și Beeritas.

Bucură-te de bere la meci

Fotbalul din România a luat-o pe tobogan și sunt puține meciurile cu adevărat tari la care poți asista, dar dacă ești în continuare un fan adevărat și mergi pe stadioane după echipa favorită, o bere rece, asortată unui hot dog, e tot ce-ți trebuie pentru a avea ce să verși în capul spectatorilor de pe rândurile din față, în urma bucuriei de la golul favoriților. Mai trebuie doar să găsești stadionul pe care se vinde (și) bere, dar în caz că ai ghinion, nici pub-urile din apropiere nu sunt de lepădat. Totul e să nu intri într-o atmosferă huliganică, urmată de clasicele probleme cu jandarmii.

Relaxează-te pe plajă

bere
Foto: Pond5

Vara e aici, vacanțele sunt aici, hotelurile de pe plajă te așteaptă și ce poate fi mai relaxant decât să stai cu burta la soare, cu o bere alături, și să te bucuri de zilele libere, în care-ți poți goli mintea de toate problemele acumulate la birou? Pe plajă, timpul trece întotdeauna mai încet, iar berile pot curge una după alta, mai ales dacă ele vin de la barul hotelului unde ai avut inspirația să-ți iei un sejur de tip all-inclusive.

Experimentează berile străine

Sătul de-atâta Ursus, Ciuc sau Bergenbier, probabil că abia aștepți să ajungi într-o țară străină pentru a testa berile locale. O poți face și în România, fiindcă rafturile hipermarketurilor sunt pline de tot felul de beri străine, dar, parcă, la fața locului totul are mai mult farmec.

De exemplu, dacă ajungi în Tokyo, se știe că vei avea nenumărate baruri în care poți comanda beri produse de cunoscuta fabrică Mikkeller. Montreal e un alt oraș care mustește de fabrici de bere, iar aici chiar poți face un tur organizat al acestora. Desigur, nu uita de Munchen și de celebrul Oktoberfest, festivalul la care berea curge în valuri. În orice oraș al lumii ai ce să testezi în materie de bere.

Fă-ți propria bere

bere
Foto: Popular Mechanics

Dacă ești un maniac al berii, nimic nu produce o satisfacție mai mare decât să-ți prepari singur berea. Pe piață există kit-uri de preparare a berii acasă, pentru începători și avansați, în care ți se oferă atât ingredientele cât și instrucțiunile necesare. Ca pentru orice meșteșug, și când vine vorba despre producerea de bere artizanală trebuie să te documentezi un pic în prealabil și să nu te descurajezi dacă primele încercări se vor solda cu un eșec.

Bea bere împreună cu mâncare bună

bere
Foto: Pixabay

Niciodată nu e o idee bună să bei pe stomacul gol. Și nu e o idee bună nici să-ți umpli stomacul cu mâncare proastă. Adevărații cunoscători ai berii știu că cel mai bun mod de a o savura este să o asorteze unor mâncăruri delicioase, bine preparate. Experții recomandă să bei bere lager alături de carne de porc, fructe de mare și pui, bere fructată alături de mâncăruri grele, bogate în mirodenii și ierburi și bere neagră alături de cărnuri afumate.

O idee poate neașteptată este alăturarea berii cu ciocolata. Nu ți-ai fi dat seama că berea merge foarte bine împreună cu biscuiții cu ciocolată și chiar cu batoanele de ciocolată. Gustul dulce al ciocolatei e echilibrat perfect de cel amărui al berii, rezultatul fiind pe măsură.

Bucură-te de bere împreună cu prietenii

În definitiv, nu contează unde ești, ce mănânci sau ce faci. Pentru că deasupra tuturor acestor lucruri, există unul esențial: berea nu „curge” niciodată mai bine decât atunci când o bei împreună cu prietenii. Conversația și camaraderia sunt două elemente de bază pentru orice „băută” de bere, fie că e vorba de prieteni vechi sau de cei pe care abia ți i-ai făcut. Așadar, data viitoare când deschizi o bere, asigură-te că ești într-o companie potrivită. E cel mai bun „asortament” pe care-l poți face.

Citește și: De ce e berea sănătoasă dacă e băută cu moderație și de ce e nesănătoasă dacă e băută în exces